Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė-seksologė Laura Butvilaitė. Seksualumas sergant onkologinėmis ligomis

Nors onkologinės ligos diagnozė dažnai skamba kaip nuosprendis ir mažų mažiausiai priverčia susimąstyti apie žmogaus trapumą ir laikinumą, tiesa yra ta, kad, medicinai žengiant į priekį ir populiarėjant ankstyvajai diagnostikai, daugumai pacientų, kurie išgirsta onkologinės ligos diagnozę, pavyksta išgyventi šitą ligą. Taigi vis daugėja žmonių, kuriems onkologinė liga netampa nuosprendžiu ir jiems tenka prisitaikyti prie kitokio gyvenimo būdo, kuris jų laukia po gydymo.
Seksualumas sergant onkologinėmis ligomis
Seksualumas sergant onkologinėmis ligomis / 15min iliustracija

Ką gi tai reiškia? Tai reiškia, kad onkologinių ligų pacientų laukia ganėtinai ilgas gyvenimo laikotarpis, per kurį jų seksualinis gyvenimas bus paveiktas onkologinių ligų gydymo šalutinio poveikio, ir daugumai teks su tuo susidurti jau vėlesniame amžiuje, kai ir apskritai seksualinis funkcionavimas yra labiau veikiamas įvairių lėtinių ligų, su amžėjimu susijusių veiksnių, psichinės būklės ir tiesiog ribotų galimybių užmegzti naujas pažintis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Butvilaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Butvilaitė

Žmonėms, kuriems tenka susidurti su onkologine liga, tenka nueiti nelengvą kelią. Dar iki diagnozės atsirandantys skausmai ar dviprasmiški tyrimų rezultatai paprastai sukelia nerimą ir abejones dėl sveikatos, kas, nenuostabu, tiesiogiai veikia santykį su savo kūnu, o kartu ir seksualumą. Kai nesmagiai jaučiamės savame kūne ar nerimaujame dėl jo funkcionavimo, labai sudėtinga visiškai atsiriboti nuo tokių išgyvenimų ir mėgautis kūniškais malonumais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius