Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Psichologė: tėvams skiriantis, su vaiku būtina daug kalbėtis apie skyrybas

Nereikia manyti, kad jeigu vaikas neklausia tėvų apie šeimoje vykstančius skyrybų procesus, jam tai nerūpi ir neįdomu. Vaikai supranta, jog bet kokie klausimai šia tema skaudina tėvus, todėl, saugodami tėvus, visa tai gniaužia savyje, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ teigia Vilniaus universiteto docentė, viena Šeimos ir saviugdos centro „Bendrakeleiviai“ steigėjų, psichologė Rasa Bieliauskaitė.
Tėvų skyrybos
Tėvų skyrybos / 123rf.com nuotr.

Psichologė pasakoja, jog savipagalbos grupės 7–11 metų amžiaus vaikams, organizuojamos centre „Bendrakeleiviai“, suteikia besiskiriančių ar išsiskyrusių tėvų vaikams saugią aplinką reflektuoti savo patirtis, išreikšti savo jausmus. Dalydamiesi jais vaikai tampa pagalba vieni kitiems. Tyrimai rodo, kad vaikai, sėkmingai įveikę šias skausmingas skyrybų patirtis, tampa brandesni.

Pagal statistikos departamento duomenis, 2016-aisiais metais išsituokusių porų, turinčių iki 17 metų bendrų vaikų, buvo kiek daugiau nei 5000.

VIDEO: Santykių psichologė ir skyrybų advokatas atsako, kodėl poros skiriasi

Docentė R.Bieliauskaitė pabrėžia, kad disfunkcinėje šeimoje gyvenantys vaikai patiria panašias traumas į tas, kurias patiria išsiskyrusių tėvų vaikai, todėl visiems jiems reikalinga pagalba.

Besiskiriančių tėvų vaikų savipagalbos grupės surenkamos ne taip lengvai.

Problemos stigmatizavimas šias problemas tik gilina, tad reikalinga, kad vaikas savo artimųjų būtų palaikomas, suprantamas ir globojamas, kad nebūtų bijoma kalbėtis apie skausmingas patirtis šeimoje – kartais tik tokia pagalba gali padėti vaikui įveikti traumas.

Siektina, kad besiskiriantys tėvai išlaikytų motinos ir tėvo nekonfliktinį santykį, vengtų manipuliacijų ir įvairaus kontroliavimo. Docentė teigia, kad jei tėvai nori suteikti pagalbą vaikui, pirmiausia turi kreiptis dėl pagalbos patys, keisti savo elgesį.

Besiskiriančių tėvų vaikų savipagalbos grupės surenkamos ne taip lengvai.

Dažnai tėvai centro slenksčio neperžengia, nes juos baugina pripažinimo momentas ir sau, ir vaikui, kad jis patiria traumą. Nepatogu ir tai, jog grupėje bus kalbama apie skyrybas, vaikas bus kviečiamas dalytis patirtimi, tad tėvus dažnai lydi klaidingas įsivaizdavimas, jog vaikus tai skaudins ir gilins jo ir šeimos problemas. Tačiau šie procesai veikia priešingai – vaikas ima gyti išreikšdamas savo jausmus, reflektuodamas, tuomet jie pajėgia išsakyti savo jausmus ir tėvams.

„Nereikia manyti, kad jeigu vaikas neklausia tėvų apie šeimoje vykstančius skyrybų procesus, jam tai nerūpi ir neįdomu, – tvirtina docentė. – Vaikai supranta, jog bet kokie klausimai šia tema skaudina tėvus, todėl, saugodami tėvus, visa tai gniaužia savyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius