-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santuoka be sekso. Kurį kelią rinktis – skyrybas ar atvirus santykius?

Būti įkaitu santuokoje, kurioje sekso nėra, kai kuriems žmonėms gali tapti tikra kančia. Juk seksas nėra vien tik fizinis malonumas, tai kartu ir tam tikras emocinio, intymaus ir kai kuriais atvejais netgi dvasinio suartėjimo būdas.
Santykiai
Santykiai / 123rf.com nuotr.

Seksas mažina stresą, jeigu santykiai yra tvirti, tačiau kartu jis gali tą stresą ir sukelti, jei santykiai vis dėlto nėra rožėmis kloti. Kai kuriose pasaulio šalyse žmonos netgi neturi teisės atsakyti savo teisėtiems vyrams sekso. O Jungtinėse Amerikos Valstijose kurio nors sutuoktinio atsisakymas mylėtis gali tapti rimtu pagrindu pradėti skyrybų procesą jo nenaudai, rašo psychologytoday.com.

Santuokomis be sekso domėjusis sociologė Denise Donnelly išskiria dvi pagrindines priežastis, kodėl taip gali nutikti tarp dviejų mylimųjų:

♦ Mylimieji nustoja mylėtis gimus vaikui. Dingęs moters ar vyro seksualinis troškimas į šeimą atėjus naujai gyvybei yra visiškai normalu ir suprantama. Vaikas reikalauja ne tik daug priežiūros, bet ir didelės atsakomybės, todėl daugelis jaunų tėvų neretai pamiršta savus prioritetus.

♦ Santykius sugadina neištikimybė. Atrodytų, kad kurio nors partnerio neištikimybė, kai santykiuose sekso ir taip nėra, yra kur kas labiau pateisinama, nei tuomet, kai kuris vienas partneris pasuka kairėn net ir tada, kai seksualinis gyvenimas ir su savo sutuoktiniu yra dar visai neblogas. Šiaip ar taip, neištikimybė gerokai paveikia santuoką, ir apie tai sužinojusi antroji pusė net jei skyrybų ir nenorės, tačiau jam arba jai gali prireikti išties nemažai laiko, kad pamirštų skausmą ir beviltiškumą, kurį sukelia partnerio išdavystė. Daugiau patarimų galite rasti tekste „7 žingsniai, kurie padės ištverti mylimojo neištikimybę“.

Įžeisti jausmai ar pažeminta savivertė ilgalaikiui gali virsti didžiuliu apmaudu, dėl kurio sutuoktinis ne tik praranda norą mylėtis, bet galiausiai gali tapti visiškai abejingas.

Vis dėlto be šių, aukščiau minėtų priežasčių, egzistuoja ir kiek gilesnių problemų, dėl kurių vienas ar kitas sutuoktinis nebenori mylėtis. Viena jų – ilgai užlaikytas pyktis ar nuoskaudos. Įžeisti jausmai ar pažeminta savivertė ilgalaikiui gali virsti didžiuliu apmaudu, dėl kurio sutuoktinis ne tik praranda norą mylėtis, bet galiausiai gali tapti visiškai abejingas.

Tokių be sekso gyvenančių sutuoktinių pasirinkimai yra ganėtinai riboti, jeigu nenori skirtis, jie gali lankytis pas psichologą, kuris galbūt padėtų išspręsti gilesnes santykių problemas, gyventi taip ir toliau pasitenkinant tik vienas kito kompanija arba rinktis atvirą santuoką, kurią propaguodami sutuoktiniai susitaria, kad seksas su kitais žmonėmis yra toleruotinas. Pasirodo, pastarąjį variantą renkasi net 21 proc. sutuoktinių Amerikoje, sociologai tikina, kad šis pasirinkimas tam tikrais atžvilgiais netgi geresnis variantas nei skyrybos, žinoma, tik tuomet, jei seksualinį pasitenkinimą už santuokos ribų patiria abu mylimieji.

Ir nors šiuolaikiniame pasaulyje skyrybos daugeliui sutuoktinių yra kur kas patrauklesnis variantas, atvira santuoka, anot psichologų, yra ganėtinai neblogas kompromisas, jei su savo antrąja puse puikiai sutariate ir tikrai jį arba ją mylite, tačiau tiesiog negalite ar paprasčiausiai nenorite seksualiai suartėti būtent su šiuo žmogumi. Šį kompromisą ganėtinai dažnai renkasi ir žmonės, kurie skirtis nenori dėl įvairių finansinių priežasčių ar tiesiog dėl savo vaikų.

Kaip teigia Niujorko universiteto profesorė, santuokoje juk svarbiausia yra emocinė ištikimybė, meilė ir pagarba – tai yra kiekvienos tvirtos santuokos pagrindas, o seksas tėra malonus jos priedas...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius