-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykių ekspertai Mažuoliai pataria. Kaip išvengti konfliktų šeimoje per Kalėdų karštinę?

Kalėdų karštinė – dovanų pirkimas, vaišių ruošimas ir bandymas suspėti visa tai padaryti po darbo dienos paskutinėmis akimirkomis prieš šventes gali kainuoti visus tiek fizinės, tiek emocinės energijos resursus bei sukelti vieną kitą šeiminį konfliktą.
Pora
Pora / „Fotolia“ nuotr.

Jau lapkričio pabaigoje dauguma parduotuvių puošiasi kalėdinėmis dekoracijoms, primindamos apie tai, ką ir vėl teks patirti bėgiojant po parduotuves. Viso to rezultatas – vidinė įtampa, kuri nenoromis veikia ir santykius.

Ką daryti, kad Kalėdų šventės iš įtempto laikotarpio virstų tikra švente ar tiesiog ramiu laiku? Keisti požiūrį į Kalėdas bei jų reikšmę.

Taip pat skaitykite: 25 idėjos ieškantiems kalėdinių dovanų

Turbūt ne paslaptis, kad Kalėdos tapo komercine švente. Galbūt esate vieni iš tų, kurie jaučia nepasitenkinimą tokiu pokyčiu, tačiau greičiausiai ir patys bėgiojate po parduotuves ieškodami dovanų.

Kalėdos ekonomiškai naudinga šventė, ir parduotuvės tikrai neskubės sumažinti galimo pelno. Taigi pradėti pokyčius teks nuo savęs.

Pasikalbėkite su vyru apie tai, kad nebenorite tokių Kalėdų, kokios buvo iki šiol, jei jau dabar su siaubu laukiate artėjančių švenčių. Gali būti, kad sulauksite vyro palaikymo ir sužinosite, kad jis taip pat nėra suinteresuotas matyti jus pervargusią, suirzusią ir būti tuo žmogumi, ant kurio anksčiau ar vėliau išliesite savo susikaupusią įtampą.

Paklauskite, kaip jis mato Kalėdų šventes. Kas jam yra svarbu, o kas – neturi reikšmės. Iškelkite į viršų visus su šventėmis susijusius klausimus – dovanas, vaišes, laiką, praleistą pas giminaičius, netgi Kalėdų šventės prasmę jums ir vyrui. Išsakykite savo norus, pasiūlymus. Net jei jūsų vyras nekalbus, kalbėkite, pasakokite pati ir paprašykite jo pritarimo bei palaikymo savo naujuose pasirinkimuose.

Peržvelkite, kas šventiniame periode jus vargina labiausiai. Pasidarykite sąrašą šių dalykų ir pagalvokite, kaip galėtumėte kiek įmanoma sumažinti punktų sąraše, o likusius supaprastinti. Pateikiame kelis pavyzdžius, kurie gali būti naudingi.

Jūsų laukia tiek jūsų, tiek vyro giminių lankymas, o tai reiškia dešimt ir daugiau žmonių, kuriuos reikia pasveikinti? Ar pastebėjote, kad:

  • Dauguma draugų ir artimųjų nekreipia dėmesio į gautas kalėdines dovanas. Parduotuvėse netrūksta gražiai įpakuotų saldumynų, kurie bus ir gera dovana, ir neužims daug laiko ieškant išskirtinių dovanų kiekvienam žmogui, kurį ruošiesi aplankyti per Kalėdų šventes.
  • Mažamečiai vaikai džiaugiasi bet kokiu žaisliuku, įpakuotu į dovanų popierių, tad, kad ir ką parinksite, vargu ar suklysite sveikindami mažuosius.
  • Vyresni vaikai mielai apsidžiaugs bet kokios vertės pinigų banknotu prie saujos kalėdinių saldainių.
  • Jei užsiimate rankdarbiais – kažką neriate, mezgate, piešiate, gaminate saldainius ar sausainius, bet koks jūsų rankdarbis yra puiki dovana.
  • Kalėdų, kaip ir bet kurių kitų švenčių, esmė yra susitikti su artimaisiais, praleisti kartu laiką, o ne nupirkti kuo įmantresnę dovaną. Kuomet vaikai žvalgosi po kalėdine eglute, suaugusieji nėra suinteresuoti tuo, kas po ja padėta.
  • Pasirinkite kelis žmones, kuriems norite padaryti išskirtines dovanas – vyrą, vaikus – ir apsistokite ties jais. Paruoškite dovanas gerokai prieš Kalėdas, o visiems kitiems parūpinkite paprastas dovanėles.
  • Būna atvejų, kai kažkas iš artimų žmonių ar draugų dovanoja brangias, išskirtines dovanas, ir jūs jaučiatės įpareigoti atsilyginti tuo pačiu. Tokiu atveju galite paprašyti keistis paprastesnėmis dovanomis, papasakoti, kad neturėsite daug laiko ieškoti išskirtinių dovanų. Gali būti, kad pradėję siūlyti paprastesnių dovanų dovanojimo variantą pagelbėsite ne tik sau, bet ir kitiems artimiems žmonėms, kurie jaučiasi įpareigoti dovanoti įspūdingas dovanas.
Vida Press nuotr./Kalėdinės dovanos
Vida Press nuotr./Kalėdinės dovanos

Kalėdų šventė vyks pas jus namuose, ir jau dabar bijote pagalvoti apie tas pora dienų, praleistų virtuvėje? Štai kaip galite palengvinti pasiruošimą šventėms:

  • Rengiate didelį giminaičių susiėjimą? Paprašykite, kad tie, kas gali, atsineštų kažką vaišių stalui. Galite netgi pasiskirstyti, kas pirks sūrį, kas mišraines, o kas – vaisius ir saldumynus. Surenkite bendras vaišes visi kartu ir jums nereikės rūpintis, kuo pamaitinti visą būrį išalkusių žmonių.

Susitelkite į tai, kas šioje šventėje jums yra svarbu, o ne į tai, ką, atrodytų, privalote padaryti ar ką daro visi kiti žmonės.

Taip pat skaitykite: „Kodėl pritraukiu tik vedusius vyrus?“. Santykių ekspertų komentaras

  • Jei norite išskirtinių vaišių, pasirinkite vieną patiekalą, dėl kurio pasistengsite, o kitus ruoškite kuo paprastesnius. Pasirinktą patiekalą padarykite centriniu ant vaišių stalo, papasakokite apie jį susirinkusiems ir visos jūsų vaišės taps išskirtinėmis.
  • Ar pastebėjote, kiek maisto paprastai tenka išmesti po vaišių? Ir kaip nenoromis įpusėjus vaišėms dauguma ragauja dar vieną kalėdinį patiekalą? Pataupykite laiką, pinigus ir artimųjų sveikatą paruošdami lengvesnes vaišes.
  • Nebijokite pirktinių vaišių, jei neturite daug laiko suktis virtuvėje. Daugumai žmonių nėra svarbu, ar vaišės jūsų gamintos, ar pirktinės. Paprastai šeimininkė yra vienintelė nerimaujanti dėl kalėdinių patiekalų, kuomet susirinkusieji dažniausiai nekreipia dėmesio, kiek darbo įdėta į jų valgomą patiekalą.
  • Pakalbėkite su svečiais apie galimybę naudoti vienkartinius indus. Paklauskite jų, ar jiems tiktų jei bent jau dalis indų būtų vienkartiniai. Taip sutaupysite daug laiko tvarkydamasi, ir užsibaigusi šventė nekels galvos skausmo matant, kiek indų plovimo dar laukia.
  • Pasidomėkite Kalėdų prasme. Pažiūrėkite, kas jose jums yra artima. Susitelkite į tai, kas šioje šventėje jums yra svarbu, o ne į tai, ką, atrodytų, privalote padaryti ar ką daro visi kiti žmonės. Galbūt rasite naują Kalėdų prasmę, kuri jums bus artimesnė ir kurią nuspręsite perteikti savo šeimoje. Galbūt suprasite, kad Kalėdos jums nėra reikšminga šventė arba tokios Kalėdos, kokiomis jos tapo dabar, jums netinka.

Pasikalbėkite apie tai su vyru ir aptarkite naują Kalėdų planą. Nesvarbu, ką nuspręsite – įnešti naują prasmę į savo šventę ar supaprastinti įprastą Kalėdų šventimą. Svarbiausia, kad šis periodas liautųsi būti įtampos bei streso šaltiniu. Atsiminkite, kad visiems neįtiksi.

Ir jei jūsų giminėje yra žmonių, kuriems neįtinkate, nei prabangios dovanos, nei gausus Kalėdų stalas nepakeis jų požiūrio. O jei artimiesiems esate brangus žmogus, jie bus laimingi matydami jus, o ne atneštas dovanas ar valgiais nukrautą stalą.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@ji24.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius