-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykių ekspertai pataria: ar meilei nekliudo amžiaus skirtumas?

Amžiaus skirtumo klausimas neretai diskutuojamas spaudoje, televizijoje, stebimi žinomų žmonių pasirinkimai ir išsakomos nuomonės apie tai. Santykių psichologijoje galimos problemos dėl amžiaus neišskiriamos, kaip kažkas labai esminio poros santykiams. Ar tai yra faktorius, galintis kelti sunkumų? Žinoma, tačiau jo reikšmė toli gražu nėra tokia didelė.
Brandaus amžiaus pora.
Brandaus amžiaus pora. / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Santykiai Amžius

Kalbant apie žmonių amžių, neretai yra žymus skirtumas tarp to, kiek metų jis nugyveno ir kokią emocinę, psichologinę, asmenybės bei charakterio brandą pasiekė. Galima paimti, pavyzdžiui, du keturių dešimčių sulaukusius žmones, ir jie abu gali stipriai skirtis savo branda ir suaugimu. Taigi, metai dar ne viską pasako.

Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Yra ir kitas veiksnys – žmonių sąmoningumas. Dalis žmonių jau jauname amžiuje, neturėdami dešimtmečių gyvenimo patirties, pasižymi brandžiu požiūriu į gyvenimą, bendravimą, santykius ir t. t. Branda ir sąmoningumas puikiai matosi, ypač tiems, kurie patys yra brandesni, stebint žmogaus elgesį, bendravimą su kitais žmonėmis, jo reakcijas į problemiškas situacijas, jo požiūrį į gyvenimą.

Brandesni žmonės yra linkę spręsti sudėtingas gyvenimo situacijas, o ne trauktis nuo jų, jų emocinės reakcijos adekvatesnės. Ir jei tų situacijų ir yra, žmogus suvokia jas plačiau nei tik per savo emocinę prizmę. Tai žmonės, kurie atsižvelgia ne tik savo, bet ir į aplinkinių interesus, yra linkę mokytis, tobulėti, pripažinti savo silpnybes ir klaidas.

Problemos santykiuose prasideda tada, kada vienas iš partnerių savo branda smarkiai nusileidžia.

Šie faktoriai turi žymiai daugiau įtakos poros suderinamumui ir dinamikai nei partnerių amžius. Mūsų poroje amžiaus skirtumas yra dvylika metų, tačiau psichologinis amžius ir sąmoningumas yra panašūs, tad bendraujant ir kuriant santykius, jokio amžiaus skirtumo nesijaučia.

Problemos santykiuose prasideda tada, kada vienas iš partnerių savo branda smarkiai nusileidžia. Konsultacijose turėjome ne vieną porą, kuriai niekuo nebuvo įmanoma padėti – labiau subrendęs žmogus ėjo iš proto dėl kito žmogaus elgesio, tarp jų nebuvo jokio susišnekėjimo. Tokiu atveju amžiaus skirtumas neturi reikšmės – pora gali būti bendraamžiai.

Daugelis žino faktą, kad paprastai vyrai bręsta lėčiau nei moterys, o dalies žmonių branda apskritai sustoja paauglystėje ar net vaikystėje. Turbūt ne vienas pažįsta garbaus amžiaus žmogų, besielgiantį kaip paauglys ar primenantį vaiką savo reakcijomis į kitus žmones, požiūriu į pasaulį, gyvenimą, tuo, ką jis kalba. Sakoma, kad senatvė yra antroji vaikystė, tačiau yra ir kitas požiūris į senolį – kaip į išmintingą, galintį pasidalyti gyvenimo patirtimi, būti vedliu jauniems.

Taip pat skaitykite:Ką turėtumėte žinoti apie santykius su vyresniu vyru

Viskas priklauso nuo to, ar per gyvenimą žmogus augo, tobulėjo, mokėsi, darė išvadas ir brendo, ar ėjo per gyvenimą aklai, taip nieko ir neišmokęs. Vieni žmonės tampa išminčiais, kiti grįžta į vaikystę, nors abu gali būti matę vienodai žiemų ir vasarų.

Brandos skirtumas yra palankesnis porai, kuomet vyresnis ir brandesnis vyras yra su mažiau brandžia moterimi. Tokiu atveju vyro stabilumas gali išlaikyti moters nebrandumą ir dėl to kylantį chaosą – neadekvatų jos elgesį, kaprizus, emocinius išpuolius. Tuo tarpu nebrandus vyras ir brandesnė moteris paprastai yra sunkus derinys.

Nebrandus vyras šalia brandžios moters nebręsta ir lieka vaiku, kuris po truputį degraduoja. Apie tokias poras moterys sako – pas mane trys vaikai šeimoje, du vaikai ir vyras. Ši dinamika žalinga tiek vyrui, tiek moteriai. Vyras jaučiasi neadekvačiai – negali pasijusti vyru ir iki jo užaugti. Moteris psichologiškai išvargsta, kuomet žmogus, turintis būti vyro vaidmenyje, jai tampa sūnumi.

Taip pat skaitykite: Situacija: vyresnė moteris ir jaunesnis meilužis

Pasikartosime – didžiausią įtaką santykiams daro psichologinės brandos, o ne metų skirtumas. Tik labai dideli amžiaus skirtumai gali pradėti kelti realių problemų. Didžiulis amžiaus skirtumas gali būti sudėtingas porai, todėl kad partneriams, tikėtina, bus sunku rasti bendrų temų, bendrų interesų, išryškės skirtumas pasaulėžiūroje. Gyvenimas šiais laikais intensyviai juda į priekį, ir žmonės, augę dviejų trijų dešimčių skirtumu, greičiausiai bus užaugę visiškai skirtinguose pasauliuose.

Kuomet tarp partnerių  nesutampa pasaulėžiūra, nėra apie ką kalbėtis, tai tampa iššūkiu bet kokiai porai.

Kuomet tarp partnerių  nesutampa pasaulėžiūra, nėra apie ką kalbėtis, tai tampa iššūkiu bet kokiai porai. Pagal vedų ir žydų žinias, moteriškos ir vyriškos temos stipriai skiriasi, ir jiems nebūtina turėti bendrų temų pokalbiams.

Tačiau mūsų dabartinėje kultūroje yra atsiradęs poreikis partnerystei, moterys ir vyrai gyvena panašiu ritmu, užsiima panašiais dalykais, tad bendri pokalbiai apie bendras temas, vienas kito supratimas pokalbiuose, tapo svarbiu faktoriumi daugeliui porų.

Egzistuoja statistiniai duomenys, koks amžiaus skirtumas jau yra pavojus santykiams. Yra tokia pati statistika apie antras ar trečias santuokas ir jų nesėkmingumą. Yra statistika apie santuokų nesėkmę apskritai. Tačiau tai viso labo statistika, ir pavojinga tokiais duomenimis paremti savo santykių perspektyvą.

Ar Jūs norėtumėte būti statistiniu vienetu, statančiu savo santykių laimę į tokius rėmus, kaip apklausų rezultatai? Kiekviena pora labai individuali, ir jos sėkmę nulemia labai daug faktorių. Amžiaus skirtumas yra toli gražu ne tai, į ką reiktų stipriai atsižvelgti, renkantis gyvenimo partnerį, jei santykiai klostosi gražiai, abu yra linkę dėl to stengtis, geba suprasti, palaikyti vienas kitą ir jaučiasi patenkinti tuo, ką turi.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius