Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkas atsako. Ką svarbu žinoti apie palikimo priėmimą ir naujo testamento sudarymą?

Turite klausimų, kurie padėtų sureguliuoti šeimos reikalus – santykius, turto klausimus, vaikų išlaikymo niuansus ir pan.? Rašykite gyvenimas@15min.lt – mes persiųsime teisininkui, kuris mielai atsakys.
Testamento lapas.
Testamento lapas. / Fotolia nuotr.

Klausimas

Mama ir tėtis buvo sudarę testamentą dėl viso turto palikimo vienas kitam. Tėtis mirė prieš 5 metus, mama dar gyva, tačiau dėl palikimo po tėčio mirties ji nesikreipė, nors ir toliau gyvena tame pačiame name, kurį statė su tėčiu, naudojasi tėčio automobiliu ir kt.

Mama testamentu nori palikti visą turtą man. Ar yra galimybė mamai, surašant naują testamentą, visą turtą palikti man?

15min Gyvenimas skaitytojas

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokato padėjėjas Marius Bakanauskas

Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.
Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.

Paveldėjimo teisės normos nustato fizinio asmens turtinių teisių ir pareigų, taip pat kai kurių asmeninių neturtinių teisių perėjimą mirusio asmens teisių perėmėjams – įpėdiniams. Šiuo atveju buvo sudarytas bendrasis sutuoktinių testamentas (CK 5.43 str.), kai tokiu testamentu abu sutuoktiniai vienas kitą paskiria savo įpėdiniu ir po vieno sutuoktinio mirties visą mirusiojo turtą (iš jo ir bendrosios sutuoktinių nuosavybės dalį) paveldi pergyvenęs sutuoktinis, išskyrus privalomąją palikimo dalį (ji skirta palikėjo vaikams ar tėvams, kuriems palikėjo mirties dieną reikalingas išlaikymas).

Palikimui įgyti įpėdinis turi jį priimti. Palikimo priėmimo faktas, kaip juridinę reikšmę turintis faktas, nustatomas, kai įpėdinis nėra ir nebuvo padavęs palikimo atsiradimo vietos notarui pareiškimo apie palikimo priėmimą, tačiau pradėjo palikimą valdyti faktiškai.

Ypatingosios teisenos tvarka gali būti nustatomi tie faktai, nuo kurių priklauso asmenų asmeninių ar turtinių teisių atsiradimas, pasikeitimas ar pabaiga, t. y. juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymas galimas tik tuo atveju, kai tai sukelia teisines pasekmes. Juridinę reikšmę turintį faktą teismas gali nustatyti, kai yra šios aplinkybės: 1) prašomas nustatyti faktas turi turėti juridinę reikšmę; 2) pareiškėjas neturi dokumentų, patvirtinančių tą juridinę reikšmę turintį faktą; 3) pareiškėjas negali kitokia, t. y. ne teismo, tvarka gauti dokumentų, patvirtinančių atitinkamą juridinę reikšmę turintį faktą, arba pareiškėjas negali ne teismo tvarka atkurti prarastų dokumentų, patvirtinančių juridinę reikšmę turintį faktą (CPK 444 str.1 d., 445 str.).

Nagrinėjamos situacijos atveju, juridinis faktas dėl palikimo priėmimo turėtų būti nustatomas, atsižvelgiant į CK 5.51 str., kuris numato, kad įpėdinis laikomas priėmusiu palikimą, jeigu jis pradėjo valdyti turtą, juo rūpintis kaip savo turtu.

Taigi, faktinis paveldimo turto valdymas sukelia teisines pasekmes, nes įpėdinis laikomas priėmusiu palikimą. Veiksmų pobūdis – tai įpėdinio aktyvūs veiksmai, iš kurių matyti, kad jis perimtą turtą valdo kaip savo ir laiko save turto savininku (tvarko turtą, juo naudojasi, prižiūri, moka už jį mokesčius, kreipiasi į teismą išreikšdamas valią priimti palikimą, atlieka kitus panašaus pobūdžio veiksmus). Įpėdinis, pradėjęs valdyti kokią nors palikimo dalį ar net kokį nors daiktą, laikomas priėmusiu visą palikimą.

Pažymėtina, kad palikimo priėmimas yra vienašalis sandoris, nes tai yra asmens (įpėdinio) veiksmai, kuriais siekiama sukurti, pakeisti civilines teises ir pareigas, t. y. įgyti nuosavybės teises į palikėjui priklausiusį turtą (turtines teises, pareigas ir kai kurias asmenines neturtines teises) (CK 1.63 str. 1 d.).

Įpėdinis, pradėjęs valdyti kokią nors palikimo dalį ar net kokį nors daiktą, laikomas priėmusiu visą palikimą.

Į teismą galima kreiptis dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo, jei faktinės aplinkybės ir reikalavimas atitinka imperatyvių įstatymo nuostatas, t. y. prašomas nustatyti juridinis faktas yra reikalingas siekiant paveldėti turtą, likusį po palikėjo mirties. Teismui nustačius, jog įpėdinis priėmė palikimą faktiškai pradėdamas jį valdyti, teismo sprendimo pagrindu notaras jam galės išduoti paveldėjimo teisės liudijimą ir tuo būdu įpėdinis galės pilnai realizuoti savo teises į turtą, likusį po sutuoktinio mirties.

Atsižvelgiant į aptartą situaciją, skaitytojo mama galėtų realizuoti teisę - testamentu palikti turtą savo nuožiūra (CK 5.19 str.), pirmiausia tik pilnai realizavusi savo teises į palikimą.


Pažymėtina, jog skaitytojo atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius