-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisininkas atsako. Su buvusia žmona skolas pasidalinome. Ar gali antstoliai reikalauti iš manęs įmokų, nors savo dalį jau sumokėjau?

Tai 15min straipsnių ciklas. Čia į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų bei kitais rūpimais klausimais atsako teisininkai. Klausimai siunčiami gyvenimas@15min.lt.
Pinigai
Pinigai / „Scanpix“ nuotr.

Klausimas

Su žmona esame išsiskyrę jau 8 metai. Santuokoje buvome gavę du kreditus. Skyrybų metu jie buvo padalinti mums solidariai. Kreditų išieškojimas buvo perduotas antstoliams. Aš pusę sumos sumokėjau, liko kita pusė. Dabar antstoliai jos reikalauja iš manęs, nors per skyrybas man buvo paaiškinta, jog skolą privalėsim susimokėti perpus.

Ar turi teisę antstoliai reikalauti iš manęs likusios dalies kredito, nors esu sumokėjęs savo dalį?

15min Gyvenimas skaitytojas

Atsako advokatų profesinės bendrijos ,,Jankauskas ir partneriai” advokato padėjėjas Marius Bakanauskas

Santuokos nutraukimo bylų nagrinėjimas pasižymi tam tikrais Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) ir Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (toliau – CPK) normose nustatytais ypatumais. Vienas jų – teismas nutraukdamas santuoką toje pačioje byloje turi išspręsti ir visus kitus klausimus, susijusius su jos nutraukimu, tarp jų ir dėl santuokinio turto padalijimo.

Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.
Advokato padėjėjas Marius Bakanauskas.

Sutuoktinių civilinė atsakomybė pagal turtines prievoles yra reglamentuota CK trečiosios knygos VII skyriuje. Vadovaujantis minėto skyriaus nuostatomis, vieno arba abiejų sutuoktinių sudarytų sandorių ar kitais pagrindais atsiradusios turtinės prievolės skirstomos į asmenines ir bendrąsias, o bendrosios – į solidariąsias ir dalines sutuoktinių turtines prievoles.

Santuokoje įgytos prievolės pagal kreditavimo sutartis yra laikomos solidariosiomis sutuoktinių turtinėmis prievolėmis. Vadovaujantis CK 6.6 str. 4 d., prievolės solidarumas suteikia teisę kreditoriui reikalauti, kad prievolę įvykdytų tiek abu sutuoktiniai bendrai, tiek ir bet kuris jų skyrium, be to, tiek ją visą, tiek jos dalį. Kadangi visi sandoriai, sudaryti nors vieno iš sutuoktinių, sukuria bendras prievoles abiem sutuoktiniams, solidarioji skolininkų prievolė yra laikoma kreditorių teisių įgyvendinimo saugikliu. Esant solidariajai prievolei pareiga neskaidoma į dalis ir, nors yra keletas skolininkų, prievolės dalykas išlieka vientisas, nedalomas, o solidarusis skolininkas yra visos prievolės šalis.

Kasacinio teismo praktikoje nuosekliai išaiškinta:

1) santuokos nutraukimo atveju neįvykdytos solidariosios sutuoktinių prievolės nedalijamos ir nemodifikuojamos – buvę sutuoktiniai lieka bendraskoliai, išskyrus, kai kreditorius sutinka, kad liktų vienas skolininkas.

2) bendraskoliai – sutuoktiniai – savo turtinių santykių negali spręsti be trečiųjų asmenų – kreditorių, nes solidariąją prievolę pakeitus į dalinę arba asmeninę, kyla grėsmė, kad prievolė bus neįvykdyta visiškai ar bus įvykdyta tik iš dalies.

Atsakant į Jūsų pateiktą klausimą, pabrėžtina tai, kad santuokos nutraukimas įstatymuose nenumatytas kaip pagrindas pasibaigti bent vieno iš sutuoktinių – solidariųjų skolininkų pagal sutartį – pareigai atsakyti kreditoriams. Nors vadovaujantis CK 3.59 str. santuokos nutraukimo momentu, sutuoktinių turtas turi būti padalijamas, o solidariosios prievolės vykdymas turi būti nukreipiamas į asmeninį kiekvieno iš sutuoktinių turtą, tačiau dėl to solidarioji prievolė netampa daline, tai yra teismas neįpareigoja kiekvieno iš sutuoktinių įvykdyti tik jam tenkančią prievolės dalį. Todėl tuo atveju, kai buvę sutuoktiniai lieka bendraskoliais solidarios prievolės atžvilgiu bei kai kreditų išieškojimas yra perduotas antstoliams, jie turi teisę reikalauti iš vieno iš buvusių sutuoktinių sumokėti visą kreditą.

Taip pat atkreiptinas dėmesys į tai, kad kaip nurodoma kasacinėje jurisprudencijoje, patvarkymas rezoliucinėje teismo nutarties dalyje, jog sutuoktiniai privalo kreditą grąžinti solidariai lygiomis dalimis, nurodant jas ir piniginę išraišką, skirtas sutuoktinių tarpusavio santykiams reguliuoti, taip pažymint, kad jų skolos dalys lygios ir apibrėžiant galimų tarpusavio atsiskaitymų apimtį, tačiau tai nereiškia, kad solidarioji prievolė padalyta.

Be to, svarbu paminėti, kad vadovaujantis CK 6.6 str. 6 d., kai solidariąją prievolę visiškai įvykdo vienas iš skolininkų, tai atleidžia kitus skolininkus nuo jos įvykdymo kreditoriui, šiuo atveju, kai vienas iš buvusių sutuoktinių visiškai įvykdo solidariąją prievolę, tai atleidžia kitą buvusį sutuoktinį nuo jos įvykdymo. Pagal CK 6.9 str. 1 d. vienam iš skolininkų įvykdžius prievolę, tarp buvusių solidariųjų skolininkų atsiranda dalinės tarpusavio prievolės arba prievolę tokiam skolininkui turi įvykdyti vienas iš buvusių solidariųjų skolininkų.

Taigi apibendrinant tai, kas išdėstyta, kadangi Jūsų atveju, santuokos nutraukimo metu teismas solidariosios prievolės nemodifikavo, tai yra Jūs su savo buvusia sutuoktine likote bendraskoliais, antstoliai turi teisę reikalauti iš Jūsų likusios dalies kredito. Tačiau kaip jau buvo minėta, Jums visiškai įvykdžius solidariąją prievolę, tai yra grąžinus visą kreditą, Jūs turėsite teisę regreso tvarka reiklauti iš buvusios sutuoktinės pusę grąžinto kredito sumos.

Pažymėtina, jog skaitytojo atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.


Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius