Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Translyčių menstruacijos: vyrai, kurie serga mėnesinėmis, ir moterys, kurios – ne

Kalbėti apie menstruacijas daugeliui yra tabu, o translyčiams ir žmonėms, nepriklausantiems binarinės lyties sistemai, šis klausimas gali būti ypač nepatogus. Vis dėlto aktyvistai sako, kad reikia tiesiog daugiau švietimo apie tai.
PMS
PMS / Fotolia nuotr.

Kaip skelbia portalas scmp.com, šių metų birželio mėnesį tviteryje Jungtinės Karalystės labdaros organizacija „Cancer Research“ paskelbė: „Gimdos kaklelio patikrinimas (arba tepinėlis) priklauso kiekvienam, kurių amžius svyruoja tarp 25-erių ir 64-erių.“ Toks kalbos pasirinkimas – įvardyti „visus“, ne vien moteris – buvo tikslingas. Labdaros organizacija norėjo būti tikslesnė.

Toks įvardijimas primena, kad ne tik moterys gali sirgti menstruacijomis. Translyčiai ir binarinei lyties sistemai savęs nepriskiriantys žmonės, kurie save mato tuo pačiu metu tiek kaip vyrą, tiek kaip moterį, serga mėnesinėmis taip pat.

Nors Vakaruose šiuo klausimu jau yra pažengta į priekį, Honkonge šio suvokimo trūksta, rašo portalas.

„Aš pamenu, kaip mūsų mokytoja atskyrė mergaites ir berniukus, nusivedė mus į kitą klasę, kai turėjome kalbėtis apie menstruacijas“, – sako Joyce Fung, socialinės platformos, kuri siekia pakeisti dabartinį požiūrį į menstruacijas, „MenstruAction“ įkūrėja.

„Tai tik dar kartą pabrėžia, jog menstruacijos neva turėtų būti tik moterų klausimas, klasėje nepaliekant žmonių, kurie priskiria sau kitokią tapatybę“, – kalba ji.

Honkongo kompetentinga trenerė, baigusi lyčių studijas, Law Siu-fung gimė moterimi, tačiau priskiria save queer. Tiesa, pastaruoju metu vis dažniau save įvardija kaip moterį.

„Apie menstruacijas retai kalbame su translyčių bendruomene, ypač su tais, kurių biologinė lytis – moteriška“, – prisipažįsta Law.

Jos teigimu, šis klausimas tarsi socialinė gėda translyčiams, kurie gimė moterimis – mat menstruacijas jie turi slėpti nuo visuomenės.

„Jie gali jausti skausmą, diskomfortą, tačiau negali apie tai pasipasakoti gydytojams, baimindamiesi dėl jų požiūrio“, – sako Law. Pasak jos, kai kurie gydytojai toli gražu nėra tokie supratingi šiuo klausimu.

Nepaisant supratimo, kurio sulaukia iš šeimos ir draugų, Law sulaukė ir užgauliojimų iš kitų. Ji prisimena laiką, kai per kūno apžiūrą jos klausinėjo sveikatos specialistai.

„Mano gydytoja man pasakė, kad esu pernelyg vyriška, taip pat padarė keletą pastebėjimų dėl mano lyties išraiškos“, – pasakoja ji. „Gydytoja man pasakė, kad jeigu sergu menstruacijomis, reiškia, kad esu moteris“, – pamena ji.

„Man tiesiog juokingi tokie komentarai, bandau padėti žmonėms suprasti, kad kai kurie iš mūsų skirtingi“, – teigia Law.

Shutterstock nuotr./Tikrai nemalonu, kai suriečia skausmas...
Shutterstock nuotr./Tikrai nemalonu, kai suriečia skausmas...

Viešieji tualetai – kitas nerimą keliantis klausimas, vyrų tualetuose nėra, kaip išmesti tam tikrus produktus.

„Gali būti labai nemalonu, kai translytis ateina į viešąjį tualetą menstruacijų metu“, – atkreipia dėmesį ji. Kartais, pasak jos, teks susivynioti „moteriškus daikčiukus“ į tualetinį popierių daugybę kartų ir pasilaikyti sau, kol rasite šiukšliadėžę.

Brenda Alegre yra transseksuali moteris, universiteto dėstytoja. Ji gimė ir užaugo Maniloje. Jos santykis su menstruacijomis buvo kiek kitoks. „Aš gimiau ne moterimi, todėl nesergu, taigi visą savo gyvenimą kitiems turiu teisintis, kad esu moteris“, – sako ji.

Alegre niekuomet savęs neįvardijo kaip vyro. Ji prisipažįsta, kad būdama jaunesnė galvodavo, kad jaustųsi moteriškiau, jei naudotų įklotus.

„Filipinuose juos reklamuodavo žvaigždės. Aš pamenu, kad žiūrėdavau į jas ir galvodavau, jog noriu būti tokia moteris kaip jos ir kad būčiau, jei naudočiau įklotus“, – pamena Alegre.

Kai kurios transseksualios moterys užbėga įvykiams už akių ir naudoja maistinius dažus, kad imituotų kraujavimą. „Tokiu būdu jos išgyvena menstruacijas, tam tikra forma tai padaro“, – sako Alegre.

Nors transseksualios moterys pereina hormonų terapiją, po jos vis tiek negali sirgti mėnesinėmis. Tiesa, būta atvejų, kai buvo pasireiškęs priešmenstruacinis sindromas.

„Pradedami tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar hormonų terapija gali palengvinti mėnesinių simptomus“, – teigia ji, pati hormonus vartojusi 1998–2001 m. Jos teigimu, žengsime į priekį, kai šis klausimas bus daugiau moksliškai pagrįstas.

Tačiau istoriškai translyčių bendruomenė sunkiai priimama, kai nori diskutuoti apie medicininius savo poreikius. Taigi tokio tipo tyrimą būtų sunku įgyvendinti.

„Švietimas turėtų prasidėti dar pradinėje mokykloje“, – įsitikinusi Alegre. „Turime labiau įsitraukti į lytinį švietimą“, – teigia ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius