Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Turiu merginą, bet norisi naujos. Tai normalu?“. Santykių ekspertų komentaras

Ką daryti, kai santykius su mylima mergina po ketverių draugystės metų apima rutina? Kaip įplieksti meilės kibirkštis? Portalo Ji24.lt skaitytojui pataria santykių ekspertai.
Priblėsusi meilė
Priblėsusi meilė / „Shuterstock“ nuotr.

Sveiki,

norėjau papasakoti savo situaciją ir gauti patarimų, kaip derėtų elgtis. Labai trumpai: draugauju su mergina jau 4-erius metus. Esame su ja pažįstami nuo 11-os klasės, o draugaujam nuo pirmo kurso. Aš jai esu pirmoji meilė, seksualinė patirtis ir t. t. 

Mūsų tėvai labai artimai susibendravo, dažnai leidžia laiką kartu. Jos tėvai ypač patinka mano tėvams ir nuolat tiek jie, tiek ji yra liaupsinami.

Gyvenimas taip ir sukosi ratu, kol pradėjom gyventi kartu. Prasidėjo pykčiai, nesutarimai, bet ir tai, manyčiau, yra normalu. Problema ta, kad kuo toliau, tuo labiau norisi kažko naujo, naujos merginos, artimesnio, gal labiau man skirto žmogaus. 

Deja, net jei ir norėčiau ją palikti, negalėčiau, tam beprotišką įtaką daro tėvai, o ir normalios priežasties nėra.

Galbūt tas noras kitų merginų yra tiesiog nostalgija tiem pirmiem draugystės metams, kai turi ką papasakoti merginai, norisi įvairios veiklos išbandyti ar tiesiog gauni daugiau dėmesio. O gal tai ženklas, kad dabartinė mergina tiesiog nėra man skirta?

Kaip reikėtų elgtis? Nesijaučiu labai nelaimingas, tiesiog kažko mano gyvenime trūksta. Gal tai dėl rutinos? Nors iš namų išeinam dažnai: ir į klubą, ir į teatrą, ir pas draugus...


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

įsisukti į rutiną ir nuobodulį gali būti labai lengva. Ne visi žmonės moka paįvairinti savo gyvenimą tuo, kas jiems iš tikro teikia malonumą. Galima užsiimti daugeliu įvairių dalykų, tačiau vis tiek jausti, jog gyvenime kažko trūksta.

Spręsdamas, ar mergina, su kuria esate, yra Jūsų žmogus, ar ne, visų pirma, atkreipkite dėmesį į savo paties gyvenimą bei laisvalaikį. Naujos pažintys su kitomis merginomis įneša šviežumo, nuotykio jausmo, bet visa tai lygiai taip pat greitai išgaruoja. Net ir su labai šaunia mergina, pradėjus šeiminį gyvenimą, gali pasidaryti nuobodu, jei neįjungsite vaizduotės ir nepasirūpinsite savo paties pomėgiais bei laisvalaikiu, o paskui ir savo poros.

Pagalvokite, ar tikrai gyvenate taip, kaip iš tikro norėtumėte (nekalbame apie naivias fantazijas „jei turėčiau daug pinigų“ ir pan.). Ar nesate pametęs savo tikrų pomėgių, tikro gyvenimo būdo ir pats neužsisukote rutinoje, neatitolote nuo to, kas iš tikrųjų teikia džiaugsmą? Ar negyvenate pagal taip, kaip „reikia“, „priklauso“, „įprasta“ scenarijus, kad atrodytumėte „teisingai“ kitų žmonių akivaizdoje? Ar nebijote rizikuoti būti savimi, gyventi savo gyvenimą pagal savo poreikius bei pomėgius?

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria: kaip kurti santykius moteriai, kuriai per 40?

Poros laisvalaikis yra kita vieta, į kurią verta atkreipti dėmesį. Su naujai sutikta mergina nesvarbu, kuo užsiimti, svarbu vien būti kartu. Po kurio laiko, ypač pradėjus kartu gyventi, prasidėjus nesutarimams, kartais tenka būti išradingesniems.

Vos tik vyras pajunta įvarytas į kampą, nesvarbu, kaip gera būtų tame kampe ir koks puikus gyvenimas jo ten lauktų, labiausiai jis nori kuo greičiau iš ten bėgti.

Pagalvokite, ar tai, ką veikiate kartu, džiugina abu. Kompromisai, kuomet partneris daro tai, kas patinka kitam ir palaiko kompaniją, yra puiku, tačiau vien tik kompromisų neužtenka. Pasvarstykite, gal yra kažkas, ką naujo kartu galite išbandyti, ko dar nė vienas nebandėte – taip susikurtumėte sau nuotykį.

Neįsisukite į laisvalaikio rutiną taip pat, kaip ir į gyvenimo. Įneškite įvairovės. Jei abiem tai yra priimtina, puikiai gyvenimą paįvairina kas nors šiek tiek ekstremalaus, sukeliančio lengvą nesaugumo jausmą. Juk kaip tik šitas nesaugumo, neužtikrintumo jausmas yra vienas iš naujos merginos ir naujų santykių komponentų. Pasikalbėkite su mergina, raskite tai, kas tiktų jums, bet kas abiem būtų nauja ir nepažinta.

Tėvų spaudimas, kurį sakote jaučiantis, gali būti stipriai lemianti priežastis, kodėl kyla klausimų dėl santykių. Žmogus nemėgsta prievartos ir nelaisvės jausmo, o vyro psichikai šis jausmas daro dar didesnę įtaką nei moteriai.

Vos tik vyras pajunta įvarytas į kampą, nesvarbu, kaip gera būtų tame kampe ir koks puikus gyvenimas jo ten lauktų, labiausiai jis nori kuo greičiau iš ten bėgti. Jausmas, kad nesate laisvas, gali labai iškreipti santykių vaizdą ir situacijos, su kuriomis nuspręstumėte tvarkytis, tampa tomis, nuo kurių svajojate pasitraukti ir kuo greičiau.

Jums svarbu įsisamoninti, nesvarbu, su kokia mergina būsite, kad Jūs esate savo gyvenimo šeimininkas. Žinoma, tai reiškia, kad teks susidurti su pasekmėmis – kažkam Jūsų sprendimai bei pasirinkimais gali labai nepatikti. Deja, jei visą laiką stengsitės patenkinti aplinkinius, kad ir kas jie būtų, taip prarasdamas save ir savo gyvenimą, turėsite problemų bei sunkumų.

Taip pat skaitykite: Močiutės patarimai anūkei apie seksą ir meilę

Apsvarstykite visus galimus scenarijus, pagalvokite, kaip sureaguotų tėvai, jei praneštumėte apie skyrybas, ir susitaikykite su jais kaip su kažkuo, su kuo esate pasiruošęs susidurti, jei prireiks.

Tėvai neverčia Jūsų būti su mergina, Jūs tiesiog nenorite susidurti su skyrybų pasekmėmis, kurios gali būti ir didelis tėvų nepasitenkinimas. Kai priimsite sprendimą, jog nepaisant nieko, elgsitės taip, kaip jaučiate, jog yra teisinga Jums, galite kitaip pamatyti ir savo santykių situaciją.

Pasirinkite su šia mergina būti savo valia, o ne per prievartą ir tuomet pažiūrėkite, kaip jaučiatės ir kiek stipriai norite skirtis. Gali nutikti ir paradoksinė situacija – pasijutęs laisvu elgtis pagal savo poreikius, dar aiškiau pamatysite, kad esate ne su tuo žmogumi, su kuriuo norite būti. Tad nenustebkite, jei santykių klausimas pradės dar labiau neduoti ramybės.

Jei taip nutiks – nevenkite nueiti pas santykių konsultantą ar psichologą, kuris galėtų padėti susivokti savyje, užduotų daugiau klausimų, idėjų, išgirstų Jūsų istoriją ir padėtų padaryti sprendimą ar bent jau pamatyti realesnę situaciją. Neapsistokite ties vienu, jei pirmas nepadėjo – ne visi žmonės kalba mums priimtinais, tinkamais žodžiais ar pamato tas vietas, kurios yra esminės.

Ieškokite atsakymų tol, kol rasite, kadangi kurti santykius abejojant yra nesąžininga nei Jums, nei merginai, kuri netrukus gali pajusti (jei jau dabar nejaučia), kad kažkas yra ne taip. Tik vargu, ar supras, kas, jei pats su ja nekalbėsite.

Partneriai nėra izoliuoti vienas nuo kito, tad vieno žmogaus būsena, mintys, baimės, abejonės lemia kito žmogaus savijautą, o priklausomai nuo savijautos, kyla ir atitinkamas elgesys. 

Nesvarbu, kodėl kamuoja abejonės, svarbu kuo greičiau priimti aiškų sprendimą savo laisva valia, ką žadate daryti toliau. Kol nepriimsite sprendimo ir nejausite, jog tai padarėte nieko neverčiamas, turėsite daug mažiau džiaugsmo santykiuose ir daugiau konfliktų bei nesusipratimų.

Jūsų abejonės daro didelę įtaką santykiams ir merginos elgesiui su Jumis. Partneriai nėra izoliuoti vienas nuo kito, tad vieno žmogaus būsena, mintys, baimės, abejonės lemia kito žmogaus savijautą, o priklausomai nuo savijautos, kyla ir atitinkamas elgesys. 

Yra daug kitų subtilybių, dėl kurių santykiuose gali darytis „neskanu“, tačiau dėl jų reikėtų kalbėtis su specialistu, kuris išmano poros dinamiką ir galėtų užduoti tinkamus klausimus bei pamatytų, kas iš tikro vyksta poroje. Retas žmogus Lietuvoje turi žinių apie santykius ir moka bendrauti su kitu žmogumi taip artimai, kaip tą tenka daryti poroje, nekalbant apie tai, kad partneris yra priešingos lyties ir daugeliu aspektų labai skirtingas.

Jei nuspręsite, kad mylite šią merginą ir norite kurti santykius su ja, pakalbėkite apie santykių žinių studijavimą kartu, apie išmokimą, kur, labai tikėtina, darote klaidas, kurių suvokimas padėtų daug maloniau bendrauti ir suprasti vienas kitą.

Mokykitės pažinti savo ir partnerio poreikius, bendrauti taip, kad teiktumėte kuo mažiau nereikalingo skausmo (nesistenkite išvengti konfliktų, tai neįmanoma gyvuose santykiuose) ir kuo daugiau malonumo komplimentais, padėkomis, pagyrimais.

Atkreipkite dėmesį, kaip dažnai vienas kitam dėkojate, kalbate nuoširdžius gražius žodžius? Ar Jūs pats jaučiatės mylimas, gerbiamas, priimtas toks, koks esate? Ar jaučiate merginai šiltus jausmus, ar norite ja rūpintis, ar Jums svarbu, kaip ji jaučiasi, ar stengiatės dėl  jos?

Visos šios subtilybės gali padaryti didelę įtaką tam, kaip jaučiatės santykiuose, tačiau apie tai vertėtų pasistudijuoti pačiam arba pasikalbėti su specialistu.

Sėkmės Jums!


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius