Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Turiu vaikiną, bet vis dažniau galvoju apie kitą“. Santykių ekspertų komentaras

Kodėl mūsų mintyse atsiranda kiti žmonės? Kodėl juos sunku išmesti iš galvos, nors šalia ir turime mylimąjį? Kaip išvaikyti tai, kas kamuoja ir pagaliau pasijausti ramiems ir laimingiems? Šiuos dviejų skaitytojų siųstus klausimus gvildenti padeda santykių ekspertai.
/ Vida Press nuotr.
Temos: 1 Santykiai

Sveiki,

turiu problemų santykiuose su vaikinu, su kuriuo esu jau trejus metus. Gyvename kartu Anglijoje, iš pradžių santykiai buvo geri, tačiau atėjus tretiems metams, viskas pamažų pradėjo keistis į blogąją pusę, labai daug pykomės, dingo aistra, pasidarė nebeįdomu bendrauti, ir dabar, prieš 2 mėnesius atsirado kita simpatija mano gyvenime. 

Tai mano bendradarbis, jis man labai patinka,  su juo be galo įdomu bendrauti, aš jam taip pat labai patinku, tačiau jis vyresnis 14 metų.

Man pradėjus su juo bendrauti, mano santykiai su vaikinu visai pablogėjo, atrodo taip, lyg jam nebejaučiu nieko, tačiau jo vis tiek pavydžiu, kai jam parašo kitos merginos.

Visgi viskas, ką jis bedarytų, mane erzina, aš jo nenoriu girdėti, nenoriu su juo bendrauti, nenoriu, kad jis mane liestų, nes visos mano mintys sukasi tik apie bendradarbį, kuris man tikrai patinka.

Būtų labai įdomu išgirsti jūsų nuomonę, ar tai tik laikinas susižavėjimas, kuris trumpam užgniaužė mano jausmus vaikinui, ar tai rimta. Ir jeigu dabar viskas yra taip blogai su vaikinu, ar gali būti geriau, o gal viską baigti? 


Pataria santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai. 

Sveiki,

tai, ką pasakojate apie bendradarbį, tikrai skamba kaip susižavėjimas, bet ar jis laikinas ar ne, pasakyti mes negalime. Daugelis santykių prasideda susižavėjimu ir tas susižavėjimas arba perauga į kažką sodresnio, arba neperauga.

Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Viskas priklauso nuo abiejų žmonių sąmoningumo bei brandos – kiek gerai jie mato savo pačių ir vienas kito silpnas puses, kiek žino apie vienas kito minusus ir yra pasiruošę su jais tvarkytis, kiek patys yra brandūs kaip asmenybės, moka spręsti problemiškas situacijas ir t.t.

Taip pat skaitykite: Antroji santuoka: kodėl ji gali būti sėkmingesnė už pirmąją

Romantika yra gražu pirmus dvejus–trejus metus, o kai prasideda tikras gyvenimas, t. y. problemos, iššūkiai, pradeda lįsti nesutarimai, nesutapimai, visa tai ir parodo, ar pora gebės praeiti per viską kartu, ar ne.

Kol kas judu gerai leidžiate laiką, matote vienas kitame tik tai, kas gražu, o jei yra kažkas ne tokio gražaus, net ir matydami, greičiausiai ne daug kreipiate dėmesio. Jei Jus domina šis vyras bei nuspręsite palikti savo dabartinį draugą,  geriau nebandykite suvokti, ar tai susižavėjimas, ar kažkas rimto, o bendraukite toliau ir mokykitės įvertinti, ar vyras yra Jums tinkamas, ar nėra kažko, kas būtų rimtas trukdis bendram gyvenimui.

Kaip tai padaryti, viename atsakyme neparašysime. Galime rekomenduoti knygą anglų kalba, kurios, gyvendama Anglijoje, galite paieškoti knygynuose ar parsisiųsti internetu. Knygos autorė yra Nina Atwood ir knyga vadinasi Be your own dating service (liet. Būk pati sau pažinčių kontora). Šioje knygoje rasite daug informacijos, kaip įvertinti ar vyras tinkamas, ar santykiai turi perspektyvą, ar tikrai matote viską, ką turite matyti prieš įsipareigodama.

Kas jaudina Jūsų istorijoje, tai santykių su dabartiniu vaikinu eiga ir tai, kad panašu, jog ne tik nesuprantate, bet ir negalvojate apie tai, kodėl subyrėjo santykiai.

Žmonės yra linkę kartoti senus scenarijus ir sugriuvus vieniems santykiams skubėti prie naujų tikėdami, kad reikia tik sutikti „tą tinkamą“ ir viskas bus gerai. Kai su antru žmogumi taip pat viskas griūna, vietoje to, kad padarytų išvadas ir išsiaiškintų, kur darė klaidas, jie toliau ieško „tinkamo“ žmogaus.

Tinkamas žmogus yra svarbu, bet jei su juo kartosite tą patį, ką darėte su savo vaikinu, santykiai vėl patirs fiasko. Kuo prasčiau suvoksite, kas įvyko ankstesniuose santykiuose, tuo daugiau tikimybės, kad tokia pati istorija laukia ir su nauju vyru – pora metų gerai, o paskui barniai, nesutarimai ir gęstanti meilė.

Mūsų rekomendacija yra šiek tiek paanalizuoti subyrėjusius santykius su dabartiniu draugu, paskaityti knygų apie santykius ir pasidomėti, kas nutiko, kad pradėjote pyktis ir atšalo viskas, ką vienas kitam jautėte.

Mes negalime pakomentuoti, kodėl su dabartiniu vaikinu santykiai suprastėjo, kadangi neturime apie tai pakankamai informacijos. Ar viskas gali pagerėti, priklauso nuo jūsų abiejų noro ir pastangų.

Nežinome, ar judu apskritai kalbatės ir kalbėdavotės apie savo santykius, ar kėlėte probleminius klausimus, ar ieškojote sprendimų. Sprendžiant tik iš to, ką parašėte, panašiau, kad tiesiog „plaukėte pasroviui“, kol viskas pradėjo prastėti ir Jūsų gyvenime pasirodė kitas vyras. Bet koks žmogus gali nusibosti ir tapti netgi atgrasus matant jį kiekvieną dieną ir neinvestuojant į santykius bei nemokant spręsti problemų.

Taip pat skaitykite: Vyras, jūs ir jūsų kompleksai. Ar viską padarėte dėl savo laimės?

Negalime pasakyti, su kuriuo vyru Jums būti ar nebūti. Ką galime rekomenduoti, tai pastudijuoti santykius, pažinti save, savo poreikius, silpnybes, poros santykių dinamiką ir surinkus daugiau informacijos, padaryti sprendimą.

Sėkmės Jums!


Sveiki,

turiu problemėlę su savo vaikinu. Draugaujame treti metai, o kartu gyvename maždaug dvejus su puse. Maždaug prieš pusantrų metų abu nuklydome į kairę, vienas kitam atleidome, tiek jis, tiek aš susitaikėm su tuo dalyku, tačiau mano nuėjimas į kairę nebuvo vienos nakties nuotykis, su tuo žmogum susipažinusi ruošiausi palikti savo draugą, bet likau su savo antrąja puse.

Visgi tiek laiko praėjus niekaip negaliu pamiršti savo „meilužio“. Dieną naktį galvoju apie jį, nors ir žinau, kad dabar jis jau nerizikuotų su manim vėl bendrauti, net jei ir neturėčiau draugo.

Su savo draugu jaučiuos saugi, geidžiama, mylima, atrodo viskas ir tvarkoje, bet tas, kuris gyvena mano mintyse, tai ne mano draugas... Patarkite, kaip išvyti jį iš savo minčių?


Pataria santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Sveiki,

vienas iš scenarijų, kurį mėgstame prasukinėti mintyse yra „kas būtų, jeigu būtų...“. Tikėtina, kad kaip tik tai ir neduoda Jums ramybės – žinote, kad su tuo žmogumi būti negalite, prisimenate, kad su juo buvo gera ir tam tikra prasme mėgaujatės bent jau mintyse išgyvendama galimus, tačiau realybėje neįmanomus scenarijus.

Taip pat skaitykite: Skausmas lytinių santykių metu: ar tai yra pabaigos pradžia?

Žmonės daug laiko praleidžia mąstydami apie situacijos, kurių realybėje nėra ir kurių niekada nebus. Tačiau kadangi mes esame taip prisirišę prie savo minčių, kiekvieną istoriją, kurią sukame galvoje, jaučiame kaip tikrą, realią. Tas realumo jausmas ir skatina vėl ir vėl grįžti prie apmąstymų.

Kiti spąstai yra prisirišimas. Žmogus galvoja tik apie tai, kas jam vienaip ar kitaip svarbu, aktualu. Sakote, kad pasirinkote savo dabartinį vaikiną, tačiau padarėte tai ne iki galo. Dabar bandote joti dviem arkliais vienu metu, tad nenuostabu, kad Jus drasko į priešingas puses. Norite ir turėti šitą vyrą, ir mėgautis kitu, taigi viena koja Jūs vis dar su kitu vyru.

Pirma, ką galite padaryti, tai pabūti su savimi ir padaryti aiškų sprendimą, ko norite iš savo gyvenimo bei santykių. Moterys tarp dviejų vyrų dažnai mato tik du pasirinkimus – arba su vienu arba su kitu. Jos pamiršta, kad yra trečias – būti vienai ir nesirinkti nė vieno. Kol plėšysitės tarp dviejų vyrų tarsi būtumėte nuo jų priklausoma kaip nuo cheminės substancijos, tol negalėsite iki galo apsispręsti.

Puiku, kad jaučiatės gerai su savo vaikinu, tačiau Jums dar reikia padaryti aiškų pasirinkimą, ar norite su juo gyventi ir kurti bendrą ateitį, ar renkatės būti viena, kol sutiksite ką nors kitą, ar norite palikti draugą ir bandyti grįžti pas vyrą, apie kurį nuolat galvojate.

Atsakykite sau, kas konkrečiai laiko kitą vyrą Jūsų mintyse – gal dabartiniuose santykiuose kažko trūksta, gal nesate iki galo patenkinta tik pati sau šito nepripažįstate. Sakote, kad esate mylima, geidžiama, tačiau ar pati mylite ir geidžiate?

Pakalbėkite apie tai su draugėmis, parašykite atsakymus ir pamąstymus ant popieriaus lapo – išsakytos ar išrašytos mintys tampa daug aiškesnėmis, lengviau atrinkti, kurios mintys tikros, o kurios neturi pagrindo.

Taip pat skaitykite: Koks laikas tinkamiausias meilės žaidimams?

Metodas, kaip išsilaisvinti nuo užsisukusių mintis, yra jų stabdymo technika. Ši technika nėra tinkama visais gyvenimo atvejais, tačiau tokiai situacijai, kaip Jūsų, ji gali padėti.

Tačiau daryti ją reikės nuoširdžiai ir mažiausiai pora savaičių arba kol pajusite, kad ji nebereikalinga, todėl pirmiausia rekomenduojame iki galo apsispręsti, jog tikrai norite nutraukti bet kokius ryšius ir viltis su vyru, apie kurį rašote ir esate iki galo apsisprendusi kurti ateitį su dabartiniu draugu. Metodas veikia taip:

  • Sugalvokite ir susirašykite kelis dalykus, apie kuriuos malonu galvoti, bet kurie neturėtų nieko bendro su vyru, kurį norite pamiršti. Tai gali būti saulėlydis prie jūros, murkiančios katės glostymas, graži akimirka iš vaikystės ir t. t. Turėkite bent keturis–penkis tokius vaizdus, kad prireikus iš karto žinotumėte, apie ką galvoti.
  • Kiekvieną kartą, kai pagalvojate apie vyrą, kurį norite pamiršti, mintyse, tačiau tiek garsiai, kiek tik galite, šaukiate: STOOOOOOOP! Turite šaukti taip garsiai (dar kartą patiksliname – ne balsu, o mintyse), kad netgi būtų šiek tiek negera.
  • Vos tik sušunkate STOP, iš karto galvokite apie kažką malonaus iš to sąrašo, kurį pasiruošėte iš anksto. Leiskite sau pasimėgauti tuo, apie ką galvojate. Taip išmokysite save, kad galvoti apie vyrą yra nemalonu, o liautis apie jį galvoti teikia malonumą.
  • Visa tai kartokite kiekvieną kartą, vos tik pagaunate save apie jį galvojant. Jokių nuolaidų negali būti. Jei leisite kartais pagalvoti ir pasimėgauti mintimis apie vyrą, technika neturės jokio poveikio.

Pirmas kelias dienas gali būti sunku ir prireiks daug valios taikyti šį metodą. Po kelių dienų pastebėsite, kad galvojate gerokai mažiau, o po poros savaičių, jei viską darysite sąžiningai, minčių turėtų likti vos viena kita per dieną ir jos nebevargins.

Sėkmės Jums!


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@ji24.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius