-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: šalyse, kuriose moterų teisės stipresnės, geresnė sveikata ir spartesnis augimas

Šalyse, kuriose moterų teisių srityje padėtis geresnė, tikėtina, bus geresnė sveikata ir spartesnis augimas nei tose, kuriose jų padėtis prastesnė.
Lyčių lygybė
Lyčių lygybė / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip skelbia portalas independent.co.uk, tyrimas buvo paskelbtas žurnale „BMJ Open“, jis atskleidė, kad ši tendencija gali būti pastebima neturtingose šalyse.

Mokslininkų teigimu, nepaisant ekonominės pažangos daugelyje šalių moterų teisių jose dažnai nepaisoma.

„Šiandien žmogaus teisių vertė dažnai matuojama iš ekonominės perspektyvos, – pastebi mokslininkai, – Vis dėlto mūsų duomenys rodo, kad žmogaus teisės, o ypač moterų ekonominės ir socialinės teisės, gali būti naudingos pažangai“.

Tyrimas atskleidė, kad yra tiesioginis ryšys tarp moterų teisių gynimo ir sveikatos pagerėjimo bei tvarios plėtros.

Mokslininkai išnagrinėjo duombazes, kurios talpina informaciją apie sveikatą, žmogaus teises, ekonomines ir socialines teises 162 šalyse 2004-2010 m.

Iš esmės šalys, kuriose moterų teisės užtikrinamos geriau, tuo pačiu turi geresnę sveikatą, nei šalys, kuriose moterų teisės negerbiamos arba gerbiamos mažiau. Nagrinėti tokie sveikatos rodikliai kaip ligų prevencija, pvz., vakcinacija, reprodukcinė sveikata, mirtingumas ir gyvenimo trukmė.

Tyrime teigiama, kad lyčių lygybė ne tik moterų klausimas, bet ir pažangos klausimas.

Tyrime atskleidžiama, kad šalyse, kuriose moterų teisės atitinkamai ginamos, tačiau ligoninių lovų ir gydytojų skaičius buvo mažesnis nei vidurkis, sveikatos rodikliai vis tiek buvo geresni nei vidutiniai.

„Rezultatai patvirtina, kad net jei trūksta resursų, šalyje, kur ginamos žmogaus teisės, sveikata geresnė“, – pastebi mokslininkai.

Rezultatai patvirtina, kad net jei trūksta resursų, šalyje, kur ginamos žmogaus teisės, sveikata geresnė, – pastebi mokslininkai.

Atlikus tyrimą dėl vaikų mirtingumo nustatyta, kad seksizmas panaikina mergaičių biologinį pranašumą išgyventi ilgiau. Londono Karalienės Marijos universiteto mokslininkai nustatė, kad lyčių nelygybė visame pasaulyje yra susijusi su neproporcingais mirčių tarp mergaičių, jaunesnių nei penkerių metų, mirčių rodikliais.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad moterų lygybės visuomenėje neužtikrinimas lemia natūralų biologinį vidurkį, dėl kurio moterys išgyvena ilgiau nei vyrai visame pasaulyje, kai kuriose šalyse jos išgyvena net daugiau kaip dešimtmetį ilgiau, nei vyrai.

„Kuo daugiau nelygybės visuomenėje, tuo daugiau mergaičių ir merginų gali išgyventi ilgiau, ypač šalyse, kuriose pajamos mažesnės“, – pastebi mokslininkė dr. Valentina Gallo. Anot jos, lyčių nelygybė išlieka iš kartos į kartą, mažindama minėtas moterų galimybes.

Ji priduria, kad: „Dėl seksistinio požiūrio, kuris supriešina mergaites ir berniukus, jaunos merginos dažnai atsiduria didesnėje mirtingumo rizikoje dėl ribotų sveikatos resursų prieinamumo, taip pat dėl padidėjusių sveikatos problemų rizikų“.

Dr. Gallo teigimu, tyrimo, kuris publikuotas praėjusių metų rudenį, duomenys buvo labai keliantys nerimą ir ją tokie atradimai iš tiesų nustebino.

Nors ankstesni tyrimai parodė, kad lyčių nelygybė yra susijusi su didesniu kūdikių mirtingumu, iki šio tyrimo nebuvo žinoma, ar tai labiau paveikė berniukus ar mergaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius