-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vedybų sutartis. Kam jos reikia?

Niekada nežinai, kas gyvenime gali nutikti. Kartais karšta meilė negrįžtamai pradingsta ir belieka tik apgailestauti, kad padarėte didelę klaidą...
Vestuvės
Vestuvės / Fotolia nuotr.

Skyrybos yra ir taip didelis stresas, o jei dar prasideda turto dalybos teismuose... Geriau jau to išvengti. Kaip? Pasirašyti vedybų sutartį. Jei esate atsargi ir racionali asmenybė ar labai baiminatės, kad vieną dieną galite likti ant ledo, išties verta apie tai pagalvoti.

 

Vis populiaresnės

 

Daugelyje pasaulio šalių vedybų sutartys – jau seniai įprastas dalykas. Lietuvoje jos pradėtos registruoti nuo 2002-ųjų vasaros. Statistika rodo, kad esame konservatyvūs ir labai atsargiai vertiname naujoves. Per dešimtį metų įregistruota šiek tiek daugiau nei 5 000 vedybų sutarčių (per vienerius metus susituokia apie 20 000 porų). Priežastys gali būti įvairiausios: vieni tiesiog neturi ką dalytis, kiti mano, kad noras sudaryti tokią sutartį rodo nepasitikėjimą išrinktuoju ir jo jausmais, nenori įžeisti, treti apskritai negalvoja apie ateitį ir gyvena šia diena. Tiesa, kasmet norinčiųjų sudaryti vedybų sutartį vis daugėja.

 

Kas toji vedybų sutartis?

 

Teisine kalba kalbant, vedybų sutartis – sutuoktinių susitarimas, nustatantis turtines jų teises ir pareigas santuokos metu, taip pat po santuokos nutraukimo ar gyvenant atskirai. Vedybų sutartis gali būti sudaryta iki santuokos įregistravimo (ikivedybinė sutartis) arba bet kuriuo metu po santuokos registravimo (povedybinė sutartis). Ikivedybinė sutartis įsigalioja nuo santuokos įregistravimo. Povedybinė sutartis įsigalioja nuo jos sudarymo, jei sutartyje kitaip nenustatyta. Kitaip sakant, abu su būsimu ar esamu sutuoktiniu raštu išdėstote, kaip dalysitės nekilnojamąjį turtą, vertingus daiktus, pinigus ir t. t., jei kartais jūsų meilė ir laimė subyrėtų. Suprantama, vedybų sutartį sudaryti ypač aktualu tiems, kas jau turi užgyvenęs kokio nors turto.

 

Dėl ko dar galima susitarti?

 

Vedybų sutartis gali nustatyti jūsų  teises ir pareigas, susijusias su turto tvarkymu, galite taip pat susitarti, kuris kurį išlaikysite, kaip  tenkinsite finansines šeimos reikmes, skirstysite išlaidas ir t. t. Tačiau reikia įsidėmėti, kad susitarti dėl tarpusavio išlaikymo leidžiama, kai toks susitarimas užtikrina, o ne riboja teisę būti išlaikomam (jei bus įrašyta sutarties sąlyga, ribojanti ar atimanti sutuoktinio teisę į išlaikymą, ji negalios). Konkretus išlaikymo dydis priklauso dėl daugelio aplinkybių: pajamų, sveikatos ir pan.

 

Kokiais atvejais sutartis negalioja

 

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3.105 straipsnyje aiškiai nurodytos sąlygos, kuriomis vedybų sutartis negalioja. Vedybų sutartis yra negaliojanti, kai jos sąlygos prieštarauja imperatyviosioms įstatymų normoms, gerai moralei arba viešajai tvarkai; keičia turto, kuris yra vieno sutuoktinio asmeninė arba jų bendroji jungtinė nuosavybė, teisinį režimą (šio kodekso 3.88 ir 3.89 straipsniai), jeigu sutuoktiniai yra pasirinkę turto bendrosios jungtinės nuosavybės teisinį režimą; pažeidžia šio kodekso 3.117 straipsnyje įtvirtintą sutuoktinių bendrosios jungtinės nuosavybės lygių dalių principą; riboja sutuoktinių teisnumą ar veiksnumą; reglamentuoja sutuoktinių asmeninius neturtinius santykius; nustato ar keičia sutuoktinių asmenines teises ir pareigas jų vaikams; riboja ar atima iš sutuoktinio (sutuoktinių) teisę į išlaikymą; riboja ar atima iš sutuoktinio (sutuoktinių) teisę kreiptis į teismą; keičia turto paveldėjimo tvarką ar sąlygas.

 

O kaip vaikai?

 

Vaiko gyvenamosios vietos, išlaikymo klausimas, bendravimo tvarka sprendžiami teikiant prioritetą vaiko teisėms ir interesams, todėl šalys dėl jų susitarti negali. Vedybų sutartis yra skirta sutuoktinių turtui nustatyti. Joje negali būti aptariamos neturtinės teisės, tarkime, vaiko vardo išrinkimas, draudimas sutuoktinei pasilikti santuokinę pavardę po skyrybų. Tėvų pareigos yra įtvirtintos LR CK 3 knygoje ir vedybų sutartimi negali būti keičiamos, t. y. negali būti perduodama vaiko auklėjimo ir ugdymo pareiga vienam iš tėvų. Nesudarius tokios sutarties, Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta prezumpcija, kad sutuoktinių bendro turto dalys yra lygios, tačiau teismas, esant kodekse numatytiems atvejams, gali nukrypti nuo sutuoktinių bendro turto lygių dalių principo.

 

Kada vedybų sutartis baigiasi? 

 

Kai sutuoktiniai nutraukia santuoką ir pradeda gyventi atskirai, išskyrus tas prievoles, kurios pagal vedybų sutartį išlieka ir po santuokos nutraukimo. Vedybų sutarties pabaiga, kaip ir jos sudarymas, registruojama Vedybų sutarčių registre.    

 

Jei tuokiatės su užsieniečiu

 

Užsienio valstybėje sudaryta vedybų ar sugyventinių sutartis nuo 2010 m. sausio 1 d. gali būti įregistruota Vedybų sutarčių registre tik tuo atveju, kai sutartyje numatoma, kad sutarčiai taikoma Lietuvos Respublikos teisė.

 

Verta žinoti

 

♦ Kiekviena vedybų sutartis turi būti patikrinta ir patvirtinta notaro. Priešingu atveju ji negalios.

 

♦ Notarinis sutarties patvirtinimas kainuoja 150–300 Lt. Visais atvejais sutartį reikia registruoti Vedybų sutarčių registre (mokestis – 25 Lt).

 

♦ Abu sutuoktiniai gali sutartį keisti ar nutraukti ją bendru sutarimu, kuris turi būti notariškai patvirtintas ir įregistruotas Registre.

 

♦ Jei tik vienas iš sutuoktinių nori atlikti pakeitimą ar nutraukti vedybų sutartį, jis tai gali daryti teisminiu keliu, kai tam yra įstatyme numatytų pagrindų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius