Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vestuvių prietarai: ar tikrai jie veikia jaunavedžių laimingą gyvenimą?

Nuo seno žinomi papročiai ir taisyklės, kurias privalu gerbti, jaunuosius lydi iki šiol. Nors pačios apeigos, tuoktuvių vieta ir stilius su laiku pasikeitė, iki šių dienų kai kurių tradicijų vis dar laikomasi. Tačiau į ką verta atkreipti dėmesį, o kas gi yra tiesiog mitas?
Vestuvinė suknelė
Vestuvinė suknelė / Vida Press nuotr.

Anot vestuvinių suknelių „Salono R“ vadovės Ritos Apanavičienės, bene kiekviena jaunoji laikosi savų įsitikinimų. Vieni jų – šeimos ar giminės perduodami formalumai, kiti – tik pramanai.

„Per darbo metus teko susipažinti ir išvysti begalę nuotakų. Visos jos skirtingos, žavios moterys, kurios, be abejonės, ieškojo to paties – įspūdingo vestuvinio apdaro. Pastebėjau, jog būtent šia proga itin griežtai laikomasi etiketo ir savotiškų taisyklių. Teko išgirsti ir labai įdomių ar netgi nuotaiką pakeliančių prietarų. Todėl, kuomet manęs paklausia, ką apie juos manau aš, atsakau, kad to nereikia sureikšminti, tačiau pasidomėti – verta“, – teigė R. Apanavičienė.

Salono vadovės teigimu, vestuvių mitai keliauja iš kartos į kartą, o jų atsiradimo istorija – paini.

„Vienų moterų įsitikinimu – jaunosios suknelė gali ne tik atnešti sėkmę ar išpranašauti ilgą gyvenimą, bet ir garantuoti šeimos pagausėjimą. Kitų manymu – labai svarbu pasirūpinti svečių apranga ar net jaunikio kojinių spalva. Nesu tikra, kurie papročiai teisingi, tačiau, bene visos, įgyvendinusios savas užmačias ir reikalavimus, jaučiasi ramiau ir prie altoriaus žengia užtikrintai.

Tarkime, vienas populiariausių papročių – vestuvių dieną puoštis perlais. Sakoma, kad būtent toks aksesuaras neš laimę ir turtus. Taip pat, laikomasi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje populiaraus „something old, new, borrowed and blue“ papročio, kuomet nuotaka turi vilkėti kažką seno, naujo, mėlyno ir skolinto. Senas daiktas simbolizuoja istoriją, naujas – laimingą jaunųjų ateitį, mėlynas – ištikimybę, na, o skolintas – sėkmę. Beje, skolintis reikėtų iš to žmogaus, kurio santuoka sėkminga. Tik taip skolintas daiktas atneš ilgaamžiškumą, o ne skyrybas“, – šypsojosi moteris.

Pasidomėjus ar reikia laikytis įsitikinimo ir jaunosios suknelės nerodyti jaunikiui, R.Apanavičienė dėstė, kad to daryti nereikėtų.

„Nuo seniausių laikų jaunosios savo sukneles slėpė nuo jaunikių. Buvo tikima, kad jei būsimas vyras šią išvys anksčiau laiko, šeiminis gyvenimas nenusiseks. Tai paprotys, kuris pasiekė mus iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Mano manymu, blogiausia, kas gali nutikti – bus sugadintas siurprizas. Tik dėl šios priežasties siūlyčiau jaunikiui suknelės nerodyti. Kita vertus, esu sutikusi ne vieną porą, kurios kartu rinkosi vestuvinius apdarus ir štai – gyvena kartu.

Be to, teko išgirsti istorijų apie lietų, raudoną spalvą ir vorus. Kalbama, kad jeigu lis – verksite, jeigu nuotakos motina pasipuoš raudona suknele ar kostiumėliu – atneš nesantaiką, jei išvysite suknelėje įsitaisiusį vorą – jis nupins laimę. Tačiau, visgi tai yra tik mitai, kurie nėra pagrįsti.

Svarbiausia – „neužprogramuoti“ savęs negatyvui. Neleisti smulkmenoms užgožti tikrosios šventės esmės. Mėgaukitės kiekviena akimirka, kiekvienu prisiminimu ar net įvykusiu kuriozu. Garantuoju, net ir didžiausi nesklandumai, sutapimai ar netikusi suknelės spalva nesutrukdys jums gyventi ilgai ir laimingai“, – savo požiūrį dėstė R.Apanavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius