Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieniša, bet laiminga. Ar tai įmanoma?

Ją vadina XXI a. liga, nuo kurios ypač kenčia moterys. Mes juk emocionalesnės, labiau trokštame draugiško palaikymo, labiau prisirišame prie žmonių... Kai viso to nėra, vienatvė žeidžia skaudžiau nei depresija ar apatija.
Ramybė
Vieniša, bet laiminga. Ar tai įmanoma? / Fotolia nuotr.

VIENATVĖS MINUSAI

Ji kelia grėsmę sveikatai

Čikagos universiteto mokslininkai ištyrė, kad vienatvė sveikatą ardo tyliai ir nepastebimai, bet taip pat grėsmingai kaip alkoholis, rūkymas ar persivalgymas. Kai esi izoliuotas nuo socialinės aplinkos ir dėl to sielojiesi, žala tavo sveikatai prilygsta penkiolikai per dieną surūkytų cigarečių. Tokie žmonės dažniau už kitus serga širdies ir kraujagyslių, nervų ligomis.

Ji užkrečiama

Kai vienišius pasakoja, koks jis nelaimingas, išklausantys jį žmonės dažnai patiria panašius jausmus. Kita vertus, vienatvę išgyvenantis žmogus tarsi atsitveria siena nuo aplinkinių, tad kai kuriuos iš jų, apribodamas bendravimą su savimi, irgi pasmerkia vienatvei.

Ji eskaluoja nepasitikėjimo kitais jausmą

Vienišiais dažnai tampa žmonės po skausmingų išsiskyrimų su mylimaisiais ar draugais. Sunkiausia jiems išgyventi išdavystę. Atsigauti po tokio streso sunku, ypač jei žmogus atsiribojo nuo viso pasaulio. Jei tai trunka trumpai – nieko bloga, bet jei užsitęsia, nepasitikėjimas kitais tik didėja.

Ji kitiems nematoma

Dažnai net artimiausi žmonės nepastebi, kad šalia jų esantis žmogus kenčia nuo vienatvės. Kuo ilgiau tai trunka, tuo labiau vienatvė virsta liga.

Ji verčia tukti

Dorodamos saldumynus, jaučiamės pakilios nuotaikos, tad po kiekvieno streso griebiamės šokolado. O jei dar grįžtame į tuščius namus, telefonas tyli, už lango gūdu – nepastebimai ir tortą galime sukirsti. Deja, saldumynai neišspręs problemos, tik „padailins“ mūsų liemenį ir klubus…

VIENATVĖS PLIUSAI

Neilgai trunkanti vienatvės būsena naudinga visoms, bet vertėtų nusistatyti terminą: kiek laiko man būtų gerai pabūti tik su savimi? Vienoms smagu išvažiuoti pamedituoti į kalnus dviem mėnesiams, o kitoms sunku užsidarius namie praleisti net dvi dienas. Vis dėlto po išsiskyrimo su mielu žmogumi verta paieškoti pliusų – juk atsirado daug laiko sau: galima užsirašyti į kursus, išvažiuoti į kelionę, pasportuoti.

Kaip su ja kovoti?

1. Pakeiskite klaidingas nuostatas apie save ir kitus

Kuo ilgiau ir giliau savyje kapstysitės, tuo daugiau trūkumų aptiksite, labiau kris jūsų savivertė ir sudėtingiau seksis bendrauti su žmonėmis. Palaipsniui aplinkiniai pradedami vertinti kaip priešai ir imama svarstyti, kad galbūt nė neverta su jais bendrauti. Tad pirmiausia vertėtų pradėti nuo savęs – fiksuokite ne savo trūkumus, o privalumus.

2. Atsiverkite pasauliui

Žmogui būdinga gintis. Giliai viduje jis gali džiūti nuo vienatvės, o išorėje atrodyti tvirtas ir nepažeidžiamas. Tokie žmonės laiko save užsigrūdinusiais, daug iškentėjusiais, nori kitiems pasirodyti stiprūs. Kaip aplinkiniai sužinos, kad jums trūksta bendravimo? Kad ir kaip būtų sunku, vertėtų išmokti parodyti daugiau nuoširdumo draugams ir pažįstamiems ir nebijoti užmegzti pokalbio su pirmą kartą sutiktais žmonėmis.

3. Atnaujinkite senus ryšius

Dažnai gailime savęs ir skundžiamės savo vienatve, o patys pamiršome seniai matytus draugus, lankytus senelius ir tėvus, kuriems galbūt reikia mūsų pagalbos. Kam ieškoti naujų bičiulių, jeigu dar tebeturime senųjų? Gal jiems verta paskambinti?

4. Padėkite tiems, kam sunkiau

Pavyzdžiui, neseniai pagimdžiusiai seseriai ar draugei, sirguliuojančiai bendradarbei ar senai kaimynei. Kodėl tik prieš didžiąsias šventes prisimename vaikų namų auklėtinius ar vienišus ligonius? Mažiausiai vienatve skundžiasi tos, kurios susiranda labdaringos veiklos.

5. Išmokite bendrauti

Kai per Facebook’ą tave susiranda jau beveik pamiršta kurso draugė ir pradeda klausinėti, kas naujo, kaip laikaisi ir t. t., ko gero, kyla įtarimas. Ne be reikalo... Po kelių dienų ji tau pasiūlo kosmetikos ar stebuklingų maisto papildų, kuriais prekiauja. Bet juk būtų smagu, jei žmonės jus prisimintų tiesiog taip, neturėdami jokių pragmatiškų tikslų, ar ne? Pradėkite nuo savęs! Stebėkite ir mokykitės iš tų, kurie visada draugiškai, lengvai ir neįpareigojančiai bendrauja. Juk geras jausmas, kai su tavimi TIESIOG maloniai kalbasi ir nesiruošia prašyti jokios paslaugos.

6. Susiraskite pomėgių

Nebūtina baigti psichologijos kursų, kad atsikratytumėte vienatvės. Jei užsiimsite mėgstama veikla (tebūnie tai plaukiojimas baseine, mezgimas, pilvo šokiai, labdaringa veikla ar kt.), pastebėsite, kad nebeliks laiko galvoti, kaip jums blogai ir kaip kitiems gerai. Be to, susirasite naują ir smagią kompaniją.

Jei niekas nepadeda

Sutelkite dėmesį į karjerą. Kuo daugiau dirbsite, tuo mažiau liks laiko jaustis nelaimingai. Ypač naudingas tiesioginis darbas su žmonėmis.

 

Taip pat skaitykite:

Vienišių gyvenimo pliusai ir minusai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius