Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vyras pasipiršo, tačiau vesti neskuba...“ Santykių ekspertų komentaras

Tam, kad vyras pasipirštų, portalo Ji24.lt skaitytoja privalėjo ryžtis skyryboms. Laimė, viskas baigėsi sėkmingai, vyras grįžo ir pateikė išsvajotąjį klausimą. Tačiau ką daryti, jei net ir pasipiršęs, jis neskuba kalbėti apie vedybas?
Sužadėtuvės
Sužadėtuvės / „Shuterstock“ nuotr.

Sveiki,

dažnai skaitau straipsnius apie vyro ir moters santykius, galbūt ieškau atsakymų į savo problemas... Man 40 metų ir jau turiu itin skausmingos patirties. Prieš septynerius metus sutikau savo sielai artimą vyrą, pradėjome kartu gyventi. Iš pradžių apie vedybas nė negalvojau, bet, laikui bėgant, pradėjau tikėtis, kad jis pasipirš. Daviau jam suprasti, kad noriu, jog mūsų santykiai būtų stabilesni. Deja, atsako nesulaukdavau. Galiausiai nusprendžiau išsiskirti – juk kokia prasmė gyventi su žmogumi, kuris bijo įsipareigoti? Jis išėjo. Gyvenau toliau, analizavau, norėjau, kad jis pats suprastų, ar esu jam skirta...

Po pusmečio jis sugrįžo, norėjo viską pradėti nuo pradžių. Galiausiai jis man pasipiršo. Neslėpsiu, iš laimės apsiverkiau, nes per tą laiką, kol buvome atskirai, mano meilė jam niekur nedingo. Vėl pradėjome bendrą gyvenimą, tačiau, vos tik užsimenu apie vestuvių datą ar žiedus, mano sužadėtinis sutrinka. Sako, kad tam turi ateiti laikas... Gal galite padėti išsiaiškinti, kada ateis tas laikas? Ačiū!


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

Dalis vyrų mėgsta taikyti vadinamąją „programą minimum“, ypač jei dėl vienų ar kitų priežasčių nenori daryti to, ko yra prašomi. „Programa minimum“ reiškia, kad vyras padaro porą žingsnių į tą pusę, ko buvo prašomas, ir sustoja. Jis tikisi, kad to užteks, moteris aprims ir bus galima toliau ramiai gyventi. Dalis silpnosios lyties atstovių aprimsta gana ilgam, tad kai kuriems vyrams tokia taktika savotiškai pasiteisina.

Taigi moters pareiga yra žinoti, ko ji nori, ir mokėti tai gauti taip, kad galiausiai ir ji, ir vyras taptų tik laimingesni ir labiau patenkinti santykiais.

Jūsų sužadėtinis greičiausiai padarė kaip tik tai – pasipiršo, kad gautų jus, ir tikisi, kad to užteks. Labai sunku pasakyti, kodėl jūsų vyras vengia vedybų. Įsipareigojimas dalies vyrų pasąmonėje asocijuojasi su visišku laisvės suvaržymu, o laisvė vyrui būtina kaip oras. Vieną kartą santykiuose ir santuokoje nudegęs vyras gali ilgai priešintis kitai santuokai ir svarstyti, ar pasirinkta jo moteris tikrai yra ta. Kad ir kokia būtu tikroji priežastis, moteriai, norinčiai su vyru santuokos, nebūtina jos žinoti. Bandymas išanalizuoti vyrą gali tik pridaryti problemų, nes moteris mylimam vyrui randa daugybę pateisinimų, kodėl jis netenkina jos norų.

Atsidavimas yra viena didžiausių vyro dovanų moteriai. Moteris, norinti šito iš vyro, turėtų gana aiškiai išsakyti ir nubrėžti ribas, kad jei nebus atsidavimo, nebus ir tolesnių santykių. Šitai turi būti pasakyta ir parodyta be jokių konfliktų, pykčių ir šiurkštaus nepasitenkinimo reiškimo. Jei moteris su vyru pradeda elgtis šiurkščiai, greičiausiai ji per ilgai negavo to, kas jai būtina, ir švelnumo bei kantrybės resursai išseko. Kiekvienai moteriai labai svarbu išsiaiškinti, kokie poreikiai jai būtini, ir laiku pradėti išsakyti tai vyrui arba pasitraukti nuo jo, jei jis neskuba jų tenkinti.

Nepatenkinti būtini poreikiai (atsidavimo, išklausymo, saugumo...) anksčiau ar vėliau pradės kelti audrą moteryje, ir ši audra santykiuose gali išsiveržti ne pačiais gražiausiais būdais. Kitas variantas – moteris pradės vysti, darysis vis nelaimingesnė, ir nei ji, nei vyras nesupras, kodėl santykiai pradėjo merdėti. Kaip tik dėl to moteris turi būti budri, pažinti save ir iš anksto numatyti, kokios gali būti pasekmės, jei ji negauna to, kas jai labai svarbu ar netgi būtina. Svarbu suprasti, kad jei dažna moteris nežino savo poreikių ir jų svarbumo santykiuose, vyrai juolab to nesuvokia. Taigi moters pareiga – žinoti, ko ji nori, ir mokėti tai gauti taip, kad galiausiai ir ji, ir vyras taptų tik laimingesni ir labiau patenkinti santykiais.

Jūsų atveju jūs jau esate pritaikiusi veiksmingą taktiką, kuri leidžia vyrui gerai suvokti situacijos rimtumą bei, būnant laisvu, pačiam padaryti sprendimą, ar jis nori būti su moterimi, ar renkasi gyvenimą be jos. Atsitraukimas yra vienas iš metodų, kaip duoti vyrui suprasti, kad situacija netenkina ir, jei niekas nesikeis, gresia skyrybos. Tik moteriai atsitraukus (ar pajutus, kad ji tai gali padaryti), vyras susikaupia ties iškeltu klausimu ir imasi veiksmų.

Tik moteriai atsitraukus (ar pajutus, kad ji gali tai padaryti), vyras susikaupia ties iškeltu klausimu ir imasi veiksmų.

Vyras veikia pagal taisyklę – jei nesugedo, nėra ko taisyti. Jei moteris šalia, vadinasi, viskas gerai ir į keliamas jos problemas galima kol kas nekreipti dėmesio. Vyrai nežino, kad jei moteris kelia probleminius klausimus, jau yra gedimas ir metas taisyti. Moteris nežino, kad vyras jų keliamų klausimų nesuvokia kaip gedimo ir nejaučia impulso ką nors tvarkyti. Taip užsidaro užburtas ratas, kuris baigiasi dideliu nepasitenkinimu santykiais ir gilia krize. Jei moteris visgi sugeba laiku parodyti atsitraukdama nuo vyro, kad situacija yra rimta, po kurio laiko jis pradės reaguoti ir į žodžius. Deja, iki tol gali tekti ne vieną kartą palikti vyrą ir leisti jam apmąstyti situaciją bei padaryti sprendimus. Jei moteris laiku imasi veiksmų parodyti, kaip jai yra svarbu tai, ko ji prašo, tokie atsiskyrimai vyksta be konfliktų. Moteris labai ramiai išsako, ko ji nori iš santykių ir kokia situacija jos netenkina, ir palieka vyrą apsispręsti, ką jis renkasi bei kokių veiksmų ketina imtis. Taip vyras nesijaučia įspraustas į kampą piktos, konfliktiškos moters ir turi galimybę pajusti, kiek ši moteris jam brangi ir kaip labai jis nori jos vėl. O štai moteriai tuomet belieka kantriai laukti vyro sprendimo.

„Shutterstock“ nuotr./Santuoka
„Shutterstock“ nuotr. / Santuoka

Kartais krizės ir nesusikalbėjimai ištinka, jei partneriai ne iki galo išsako savo pozicijas ir tai, kaip mato situaciją. Tokias detales, kaip vestuvių dydis, pinigų suma, kurią norima išleisti, partneriai gali matyti labai skirtingai. Jei vyras įsitikinęs, kad moteris nori prabangių vestuvių, jis gali neskubėti rinktis datos. Svarbu detaliai išsiaiškinti, kas ko nori ir tikisi, kokie kieno poreikiai konkrečioje situacijoje, ir sprendimas gali būti priimtas daug greičiau ir paprasčiau. Sklandi tarpusavio komunikacija yra tikras menas ir dovana porai.

Pakalbėkite su vyru, duokite jam suprasti, kad vedybos jums labai svarbios ir be jų nematote prasmės toliau tęsti santykius. Išsakykite dėkingumą už tai, kad jis pasipiršo, ir papasakokite, kad jums tai buvo labai svarbu. Tačiau duokite suprasti, kad piršlybos yra pusiaukelė iki to, kas jums reikalinga iš vyro ir, nenubrėžus vedybų datos, ramiai gyventi su vyru po vienu stogu negalite ir nenorite. Palikite jam laisvę rinktis ir įsipareigoti savo noru ir laisva valia. Kadangi pirmą kartą tokioje situacijoje susitvarkėte puikiai ir gerai suprantate, kad vyras turi pats susivokti, ko jis nori, tikime, jog ir šį kartą žinosite, kaip pasielgti teisingiausiai.

Sėkmės jums!


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius