-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriškasis ego. Ar jis tikrai labai jautrus?

Sekso straipsniai vis garsiau skelbia, kad vyriškasis ego labai jautrus ir šiukštu neužgaukite, nesužeiskite jo. Antraip jūsų išrinktajam gali dingti potencija, savigarba, pasitikėjimas savimi ir pan. Čia tai bent smagumėlis! Nejaugi stiprioji lytis kėsinasi iš moterų pasiglemžti teisę viešai žliumbti?..
Jis
Jis / Fotolia nuotr.

Šių laikų herojus

 

Trumpam grįžkime į praeitį ir prisiminkime, koks vyras seniau buvo laikomas stipriosios lyties pasididžiavimu. Be jokios abejonės, tai buvo Heraklio tipas: plačių pečių, raumeningas, plaukuota krūtine, nuo darbo ir kalavijo sugrubusiomis didžiulėmis rankomis...

 

Dabar grįžkime į šiandieną. Pažiūrėkite, kokį „supervyro“ įvaizdį perša madingos jaunimo televizijos laidos ar madų kūrėjai. Mūsų dienų vyriškojo grožio simboliui ne lygis tepaluotis rankas. Paauglių svajonių „supermenas“ atrodo (ar bent turėtų atrodyti) maždaug taip: glotniai nudepiliuota krūtinė, iki blizgesio nupoliruoti nagai, iškedentos garbanos, madingi drabužiai, žvilgantis automobilis ir su gėjišku preciziškumu išpuoselėtas kūnas.

 

Ginkdie, nieko bloga neturime prieš gėjus ir nenorime būti apkaltintos mažumų diskriminacija. Visgi neslėpsime, kad mums, moterims (bent jau daugumai), kur kas labiau patinka tradiciniai heteroseksualai, tikri vyrai. Tie, už kurių pečių jautiesi kaip už mūro, kurie moka apginti savo moterį, nebijo atsakomybės už save ir šeimą. Bėda ta, kad jų vis mažėja ir vis daugėja tokių, kurie itin brangina savo jautrųjį ego. Pastarieji alergiški santuokai, vaikų verksmui ir buities rutinai. Jie nepakenčia, kai iš jų reikalaujama atsakomybės, pagalbos ar užuojautos. Madingi ir brangiais kvepalais dvelkiantys gražuoliai nori gyventi tik savo malonumui, švęsti gyvenimo šventę. Jie dažnai keičia partneres, kad šios neįsijaustų ir nepradėtų reikalauti per daug. Juk įsiklausyti į moters poreikius, vadinasi, sumenkinti savo ego. Nebent… atsirastų tokia, kuri aklai vadovautųsi seksologų patarimais ir, suprasdama, kad vyriškasis ego iš tiesų labai opus, be perstojo žarstytų pagyras, liaupsintų ir garbstytų žemę, kuria gražuolis vaikšto. Ar moteriai reikia tokio partnerio, tegul ir atspindinčio madingo vyro etaloną?..

 

Ko nori moterys?

 

Viena amerikiečių sociologinių apklausų organizacija atliko apklausą „Kokio vyro nori moterys?“. Joje dalyvavo keli šimtai tūkstančių silpnosios lyties atstovių. Iš jų atsakymų paaiškėjo štai tokie faktai. Beveik 90 proc. moterų norėtų, kad jų išrinktasis būtų vyriškas, paprastas ir nelepus, kad mokėtų vyriškus buities darbus ir uždirbtų ne mažiau už žmoną.

 

Tik keli procentai respondenčių pageidavo, kad jų mylimasis būtų stilingas, puoselėtų išvaizdą ir domėtųsi madomis. Iš viso to peršasi labai elementari išvada: daugelis moterų galbūt ir žavisi išsičiustijusiais vyrukais iš žurnalų viršelių, vaizdo klipų ar reklaminių plakatų, tačiau greta savęs trokšta matyti ne gražuolį savimylą, o klasikinį vyrą. Kuris nesikėsina į jų kosmetiką, spintoje neturi daugiau ir gražesnių apatinių nei jos ir nesibodi sutvarkyti užsikimšusios kriauklės ar pakeisti automobilio padangą.

 

Vyrai prieš moteris

 

Be abejo, stiprioji lytis moterims dėl priekaištų apie perdėtą rūpinimąsi savimi galėtų smūgiuoti atsakomąjį smūgį: „Velniai rautų, kodėl vis populiarėja agresyvusis feminizmas? Kodėl moterys šaukia, kad visi vyrai – kiaulės? Kodėl trokšta būti stiprios, nepriklausomos ir atsisako pagalbos vilkdamosi paltą, pačios moka už kavą, pageidauja, kad partneris leistų siekti karjeros, o pats augintų namie vaikus ir pan.?“

 

Hmmm… Ar tik modernioji civilizacija nebus priėjusi aklagatvio? Kaip sakoma, pasitvirtino senas geras posakis „Lazda turi du galus“, t. y. moterys vyriškėja dėl to, kad vyrai moteriškėja (arba atvirkščiai). Vienintelis dalykas išliko pastovus ir nekintamas – tai lyčių tarpusavio nesusipratimas. Nesvarbu, kuria linkme rutuliojasi evoliucija ir žmogiškoji sąmonė, vyrai vis tiek iki galo nesupras moterų, o šios – jų. Kita vertus, kad ir ką skanduoja radikaliosios feministės ar svaičioja jautruoliai gėjai, viena lytis niekada negalės egzistuoti be kitos. Tik tada, kai vyriškasis ir moteriškasis pradai susijungia, gyvenime įsivyrauja harmonija. Toks visatos dėsnis!

 

Nešališka išvada. Priimti madingą vyro grožio standartą ar ne, asmeninis kiekvienos moters reikalas. Kaip sako liaudies išmintis, visokių yra, vadinasi, visokių reikia. Galų gale visi vyrai mados aukomis niekada netaps… Kas žino, galbūt kai kurie išsipustę, soliariumo nubronzinti gražuoliukai širdies gilumoje slepia norą rūpintis, globoti ir mylėti. Tiesiog dar neatsirado moteris, kuri pažadintų pirmapradį jų vyriškumą.

 

Pasak kai kurių mokslininkų, nesvarbu, kokius stereotipus perša civilizacija. Kai ateina laikas poruotis, daugelio žmonių pasąmonėje nubunda snūduriavę tūkstančių kartų išgyventi instinktai. Juk tokia yra žmonijos prigimtis – išlikti! 

 

Kaip atpažinti nepataisomą egoistą?

 

Psichologų pastebėta, kad egoistiški gražuoliukai būna dviejų tipų. Vieni opiomis, puoselėjančiomis įvaizdį asmenybėmis tampa dėl to, kad yra pernelyg jautrūs ir nepasitikintys savimi. Ori poza – tarsi saugi kaukė. Šio tipo vyrai „pagydomi“. Sutikę mylimą ir suprantančią moterį, labai dažnai pasikeičia. Į gera, žinoma.

 

Kiti savimylos lieka visą gyvenimą. Jų egoizmas – ne kaukė, o natūrali būsena. Dažniausiai nepataisomais egoistais tampa nebrandžios arba nesavarankiškos asmenybės. Jos lyg kūdikiai temoka reikalauti, o pačios nesugeba duoti. Kaip atpažinti tokį vyrą?

 

Štai keletas būdingų požymių. Kad juos iššifruotumėte, nereikia būti psichologijos profesore.

 

♦ Nepataisomas savimyla itin rūpinasi savo išvaizda ir sveikata. Jis visada pasitempęs, tvarkingas, stengiasi valgyti visavertį maistą, nepersistengti dėl kitų, per daug nesinervinti.

 

♦ Jis tausoja savo jėgas. Jei pavargęs guli lovoje, jums gali grėsti net visos pasaulio stichijos –  kapstysitės, kaip išmanote. Jo poilsis – šventas reikalas.

 

♦ Nuolat reiškia jums visokias pastabas ir stebisi, ko pykstate –  juk tai šventa teisybė! Jei išdrįsite kritikuoti jį, mirtinai įsižeidžia. Juk jis tobulas ir niekada neklysta!

 

♦ Jis nesukrapšto kelių litų gėlėms, kad pasveikintų jus šv. Valentino dienos ar kita ypatinga proga, bet visada randa pinigų nusipirkti sau pačios brangiausios plaukų želė.

 

♦ Nesivaržydamas pramogauja už jūsų pinigus, o savų leisti neskuba. Supraskite, jam dabar „ne patys geriausi laikai“.

 

♦ Jis nuolat kuo nors nepatenkintas. Jam neskanu, negražu, pikta, apmaudu, šalta… Nesitikėkite, kad paklaus, kaip jaučiatės. Už egoisto savijautą negali būti nieko svarbiau.

 

♦ Kiekvieną kartą barantis, papučia lūpas ir kaprizingu tonu išlieja visas įmanomas nuoskaudas. Taip pat norite pasisakyti? Ką gi, bandykite. Jūsų žodžiai vis tiek nuskambės kaip balsas tyruose. Egoistas girdi tik savo balsą.

 

P. S. Šie apibūdinimai pasirodė tarsi specialiai pritaikyti jūsų išrinktajam? Užjaučiame, bet padėti niekuo negalime. Pati privalote nuspręsti, ar su tokiu žmogumi jums gera, ar norite visą gyvenimą tūnoti egoisto šešėlyje ir leisti, kad jis tarptų siurbdamas jūsų energiją ir naudotųsi jūsų darbo vaisiais ir pan. Atminkite: kiekvienas žmogus nusipelnė gyventi tokį gyvenimą, kokio yra vertas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius