-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vyro patirtis: 12 sėkmingos santuokos pamokų

Patarimų, kai išsaugoti santuoką, galima rasti labai daug. Rekomendacijas vedybinio gyvenimo klausimais dalija psichologai ir sociolgai, moterys ir vyrai, vedę ir išsiskyrę. Vedybiniame gyvenime būna visko: išbandymų, nusivylimų, skausmo. Nei vyrai, nei moterys nėra tobuli, lygiai taip pat ir jokia santuoka negali būti tobula.
Pora laikosi už rankų
Pora laikosi už rankų / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Vaikai

Kiekviena šeima yra unikali ir nepakartojama, todėl kas tinka vienai, gali visai netikti kitai. Tačiau kai kurie patarimai gali būti naudingi ir galbūt kai kuriuose iš jų pamatysite savo situaciją. Pateikiame jums vyrišką, nuoširdų ir gyvenimišką pasakojimą, kaip išsaugoti santuoką, iš justinricklefs.com.

Amerikietis Justinas Ricklefsas, keturių dukrų ir vieno sūnaus tėvas, atvirai pasakoja apie vedybinio gyvenimo pamokas.

„Per 12 santuokos metų mes su žmona matėme ir šilto, ir šalto. Mes susituokėme dar prieš man pabaigiant universitetą. Netrukus žmona pastojo. Atsirado vaikas. Po to buvo du persileidimai. Vėliau – dar keturi vaikai. Kai gimė jauniausias, mes jau turėjome 5 vaikus, visus iki 8 metų amžiaus.

Per tą laiką pirkome namus, nuomojomės būstus. Dirbau penkis skirtingus darbus keturiose kompanijose. Pakeitėme keturis miestus. Gyvenimas sukosi sparčiu tempu. Per šiuos 12 metų mes daug ką sužinojome. Apie save. Apie vienas kitą. Apie santuokos svarbą ir kodėl reikia už ją kovoti. Kažkada mes buvome jauni, beprotiškai įsimylėję ir ruošėmes tuoktis. Kai žmona man pasakė „taip“, mums nebuvo nė 20-ties, bet tai dar nereiškia, kad mes buvome pasiruošę santuokai. Anaiptol“.

Per 12 vedybinio gyvenimo metų J. Ricklefsas suprato 12 dalykų apie sėkmingą santuoką, kuriuos ir pateikia:

1. Nesidalinkite pareigų. Kurį laiką mes žvelgėme į santuoką kaip į žaidimą, tam tikrą konkurenciją. Jeigu aš darau vieną darbą, tu turi padaryti kitą. Jeigu tu padarysi 20 dalykų, aš taip pat padarysiu 20 dalykų. Tai tam tikras žaidimas. Tačiau tikrasis darbas atliekamas tada, kai vienas mato, kad kitam reikia pagalbos ir  padeda neprašomas. Gal darbų santykis bus 90/10, bet nežiūrėkite į santuoką kaip į skaičius. Kitokiu atveju kažkuris vienas visada pralaimės. 

2. Palikite vietos nuotykiams. Draugystės pradžioje aš labai stengiausi. Mes vakarieniavome žvakių šviesoje, eidavome pasivaikščioti, aš stengiausi, kad užkariaučiau ją. Kai ant mūsų pečių užgriuvo metų ir pareigos našta, aš leidau ugniai tarp mūsų užgesti daugybę kartų. Kova, kad ši ugnis neužgestų, tai nebūtinai kelionė į Paryžių. Tai gali būti netikėtas pasibuvimas viešbutyje, netikėtai pasamdyta auklė vakarui ar ranka parašytas raštelis. Raskite savo santuokoje vietos nuotykiui ir spontaniškumui.

3. Bučiuokite vienas kitą. Aš nesu bučiavimosi meistras, bet, grižęs iš darbo, pirmiausiai pabučiuoju žmoną, o po to vaikus. Tokios smulkmenos yra labai svarbios. Man svarbu būti pirmos klasės tėvu, bet dar svarbiau būti pirmos klasės vyru. Priešingu atveju mes tapsime kaimynais, kurie kartu augina vaikus.

4. Kantrybė. Buvo lengva mylėti vienas kitą, kai mes buvome jauni ir viskas buvo gerai. Daug sunkiau kovoti už meilę, kai prarandamas dar negimęs kūdikis arba kai patiriama finansinė nesėkmė. Tobula meilė egzistuoja tik pasakose. Realus gyvenimas dažnai išmuša iš vėžių, jis chaotiškas ir kupinas netikėtumų. Būkite kantrūs, kai gyvenimas tampa sudėtingas.

Taip pat skaitykite: Šeimos pedagogas Albinas Pugevičius: „Vyrų išgyvenimo sąlyga – šeima ir laiminga moteris“

5. Gyvenimas susideda iš mažų dalykų. Vaiko gimimas, namo pirkimas... Įsimintinų įvykių vedybiniame gyvenime yra daug. Tačiau didžiąją dalį santuokinio gyvenimo sudaro kasdienė rutina. Aš suklydau, kai daug dirbau ir nepastebėjau tų mažų dalykų. Aš supratau, kad gyvenimas ir yra tie kasdieniai mažmožiai.

6. Būkite kartu ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Pareiti iš darbo anksčiau, pasisamdyti auklę ir nueiti su žmona į pasimatymą, atostogos – visa tai yra puiku. Tačiau būti kartu fiziškai dar nereiškia būti kartu emociškai. Tai ne tas pats. Man emocinis artumas – tai žiūrėjimas žmonai į akis, vietoj spoksojimo į išmanųjį telefoną, jos širdies dūžių klausymasis, vietoj naršymo „Facebook'e“. Kai turite galimybę būti arti fiziškai, būkite arti ir emociškai.

Man svarbu būti pirmos klasės tėvu, bet dar svarbiau būti pirmos klasės vyru. Priešingu atveju mes tapsime kaimynais, kurie kartu augina vaikus.

7. Palyginimai nužudo jūsų džiaugsmą. Šiame technologijų amžiuje, kai dauguma žmonių į socialinius tinklus įdeda savo fasadinio, parodomojo gyvenimo nuotraukas, gali pasirodyti, kad jūsų gyvenimas ir santuoka yra nevisavertė. Kai aš pradedu lyginti kitų ir mūsų banko sąskaitas, kitų vaikus ir vedybinį gyvenimą, aš pralaimiu. Tai atima iš manęs džiaugsmą. Visada atsiras kitų, kurie turi daugiau, gyvena įdomiau ir geriau. Nežaiskite šio žaidimo. Nelyginkite savo gyvenimo su kitų gyvenimais.

Taip pat skaitykite: Kaip muzika gerina seksą? 10 dainų karštai nakčiai

8. Kiekvienas iš mūsų turi galimybę viską mesti. Turbūt visi žinome santuokų, kurios pasibaigė ašaromis, o ne džiaugsmu, skyrybomis vietoj šokių per 50-asias vestuvių metines. Mes su žmona suprantame, kad būna dienų, kai lengviau pasiduoti ir viską mesti negu toliau kovoti. Bet mes ir toliau pasirenkame būti kartu. Mes, kaip ir anksčiau, pripažįstame savo klaidas.

Fotolia nuotr./Vestuviniai žiedai.
Fotolia nuotr./Vestuviniai žiedai.

9. Imkite iniciatyvą į savo rankas. Mes dažnai aptariame, ar esame tie, kurie duoda, ar priešingai – tie, kurie ima. Ar mes duodam ir pasitarnaujam, ar tik imam ir naudojamės. Aš įsitikinęs, kad gyvenime viskas vyksta daug geriau, kai tu gali pasitarnauti kitam.

10. Gyvenkite bendruomenėje. Santuoka – sudėtingas ir nelengvas dalykas, bet tuo pačiu metu jis yra nuostabus. Kai jūs gyvenate atsiriboję nuo kitų, visada yra pagunda pasiduoti. Bet kai jūs esate apsupti šeimos narių ir draugų, kurie žino jūsų stipriasias puses, jūs nuolat jausite paramą.

Taip pat skaitykite: 100 dalykų, kuriuos privalote padaryti savo gyvenime

11. Ar atleisi man? Pripažinkime, santuokoje mes dažnai būname nesąžiningi vienas su kitu ir retai tai pripažįstame. Mes meluojame, kad būtų ramiau, pamirštame svarbias datas, pykstame. Pavyzdžių yra milijonas. Užuot permetę kaltę kitam ir išvengę atsakomybės, paklauskite: „Ar atleisi man?“. Tada jūsų santuoka bus stipresnė.

12. Meilė nugali. Šis sąrašas gali būti labai ilgas. Aš nepaminėjau tokių dalykų kaip sąžiningumas, partnerio pagyrimas ir stipriųjų jo pusių pabrėžimas. Bet viso pasaulio patarimai nestiprina santuokos taip, kaip tai daro meilė. Ji pašalina visas abejones. Ji padeda susidoroti su baime. Ji įkvėpia dideliems darbams. Meilė viską nugali.

„Shuterstock“ nuotr./Šeima
„Shuterstock“ nuotr./Šeima

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius