-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogus prieš laukinę gamtą

Edwardui Michaelui Gryllsui, geriau žinomam Bearo Gryllso vardu, vieni juokai suvalgyti delno dydžio lervą, išsimaudyti Arkties vandenyne, perbristi krokodilų knibždančią pelkę ar pernakvoti ką tik nudirtoje lokenoje. Buvęs britų karininkas – tikras išlikimo meistras.
Bear Grylls
Bear Grylls

Kyla klausimas, kokioje aplinkoje turėtum būti augęs, kad visa tai galėtum padaryti be kruopelytės baimės ir pasišlykštėjimo? Gal nustebsite, bet E. M. Gryllsas gimė laimingoje politiko sero Michaelo Gryllso ir ledi Sarah Ford šeimoje. Tėvai pasirūpino, kad sūnus gautų puikų išsilavinimą.

Mažasis B. Gryllsas nepaprastai domėjosi sportu. Dar neturėdamas nė dešimties išmoko buriuoti ir laipioti uolomis, paauglystėje profesionaliai įvaldė sklandytuvą ir karatė. Nenuostabu, kad baigęs vidurinę mokyklą ir Birkbecko universitetą (Londone) patraukė į karinę tarnybą. Netrukus bebaimį nutrūktgalvį pastebėjo Britų specialiosios pajėgos. Per šios karinės organizacijos vykdomas treniruotes B. Gryllsas atrado tikrąjį pašaukimą. Suprato esąs gimęs, kad išliktų bet kokiomis sąlygomis ir savo žinias perduotų kitiems.

Kai nelieka tabu

B. Gryllso realybės dokumentika prie TV ekranų sutraukia apie 1,2 milijardo gerbėjų visame pasaulyje. Kartais žiūrovams tenka ant akių užsitraukti antklodę ir tik akies kampučiu stebėti, kokius neįtikėtinus dalykus atlieka bebaimis keliautojas.

B. Gryllsas tvirtina, kad tik namuose sėdint ant minkštos sofutės daug kas rodosi tabu. „Norėdamas išlikti, kovodamas už savo ir artimųjų gyvybes, žmogus padaro pačių netikėčiausių dalykų, – įsitikinęs žinovas. – Įprastomis gyvenimo sąlygomis žmonės net negali įsivaizduoti, koks stiprus yra išlikimo instinktas. Gali valgyti bet ką ir gerti bet ką, kad tik pakaktų medžiagų gyvybei palaikyti.“ Suabejoti keliautojo žodžiais nelieka laiko, nes jis jau diria ką tik dykumoje pačiuptą gyvatę. Pasistiprinęs pripila gyvatės odą šlapimo ir keliauja toliau. „Pravers, kai ištrokšiu“, – pareiškia išlikimo triukų meistras.

Dėl kitų gerovės

Nors galėtų pasirodyti, kad B. Gryllsas veda sėkmingai prodiuserių sumanytą realybės šou (iš dalies galbūt taip ir yra), bet šis žmogus iš tiesų žino, ką reiškia kovoti už savo gyvybę. Jaunystėje vienas jo žygis galėjo baigtis mirtimi, kiek geresniu atveju – paralyžiumi visam gyvenimui.

„Man tiesiog neišsiskleidė parašiutas. Tėškiausi į žemę iš didelio aukščio ir susilaužiau tris nugaros slankstelius. Aštuoniolika mėnesių reabilitacijos, ir aš vėl mokėjau vaikščioti“, – likimo smūgių nesureikšmina keliautojas. Jam ne sykį buvo daug kas sulūžę, sužeista ar bent nubrozdinta.

Negana to, vos sustiprėjęs fiziškai, leidosi į ekstremalų nuotykį – žygį į Everesto viršūnę. Tuomet buvo vos dvidešimt trejų. Vėliau nugalėjo Himalajų kalnų viršūnę, kuri siekia net 9000 metrų. „Stovėdamas 60 laipsnių šaltyje su kritinę ribą pasiekusiu deguonimi balionuose, galvojau apie anapilin iškeliavusį tėvą. Jam būtų labai patikę stebėti iš viršaus, kaip aušta rytas virš Tibeto“, – viename interviu kalbėjo avantiūristas.

B. Gryllsas yra perplaukęs Atlanto, Arkties vandenynus, įkopęs į aukščiausią pasaulyje Anchelio krioklį (Venesueloje), surengęs Guinnesso rekordų knygoje įamžintą vakarienę aukštybėse (karšto oro balione 7600 m aukštyje jis su bendraminčiais, pasipuošę paradinėmis karininkų uniformomis ir deguonies kaukėmis, inscenizavo prašmatnią vakarienę).

Beje, į daugelį stulbinamų žygių B. Gryllsas vyko labdaros tikslais. Kaip antai pasiektas pasaulio laisvo kritimo rekordas davė pelno „Angel Charity“ filantropams. Norėdamas parodyti pasaulinio atšilimo pasekmes paprastam žmogui, britas surengė ekspediciją į Šiaurės ašigalį. JAV ir Didžiojoje Britanijoje transliuotas dokumentinis filmas atskleidė, kaip smarkiai suplonėjęs ledas ir kaip toli galima nuplaukti be ledlaužio (prieš kelerius metus tai buvo neįmanoma). Demonstruojant filmą surinktos lėšos buvo skirtos vaikų labdaros ir paramos fondui „Global Angels“.
O štai viena brito labdaros akcija ypač sudomino bulvarinę spaudą. B. Gryllsas pasidarytoje vonioje daugiau nei 35 kilometrus yrėsi Temzės upe nuogut nuogutėlis!

Netradicinė šeima

Jei manote, kad toks ekscentriškas žmogus turėtų būti vienišas vilkas, labai klystate. B. Gryllsas vedęs jau dvylika metų ir su žmona Shara augina tris sūnus Jesse‘į, Marmaduke‘ą ir Huckleberry. Neįprastai skamba ne tik jų vardai. Nors milijonus uždirbančiam išlikimo meistrui priklauso sala, joje gyvena tik laukiniai gyvūnai. Žmoną ir vaikus keliauninkas įkurdinęs baržoje Temzės vandenyse. Būtent čia į pasaulį atkeliavo ir trečioji patrakėlių atžala. Sutuoktiniai pasirinko natūralų gimdymą namuose, tiksliau, laive.

Ar ekstremalo žmonai ne per sunku laukti vyro, grįžtančio iš žygių, ir auginti tris sūnus? Juk turbūt, galime galvą guldyti, jie mielai seks pasaulyje puikiai žinomo didvyriškumą demonstruojančio tėvo pėdomis. Viename interviu Shara Grylls sakė, kad vyro kelionės suteikia jų gyvenimui romantikos. „Aš juo žaviuosi ir gerbiu jo veiklą. Nė negaliu pagalvoti, kaip moterys gyvena su alaus pilvus prie televizoriaus auginančiais vyrais, – tvirtino ji. – O dėl vaikų... Mylėsiu ir didžiuosiuosi, kad ir kuo jie taptų. Nors jau dabar matau, kad tėvelio įtaka nenuginčijama...“

B. Gryllsas džiaugiasi, kad bus kam tęsti ne tik TV realybės šou, bet ir dėl kelionių pradėtus verslus. Visi išlikimo meistro gerbėjai internete gali įsigyti jo kurtų ir ekstremalioms sąlygoms pritaikytų drabužių bei peilių. Tipinis „jėgos yra, proto nereikia“ pavyzdys? Nieko panašaus. B. Gryllsas puikiai išsilavinęs. Kai nekeliauja į ekspedicijas, bažnyčiose, įmonėje, renginiuose moko lyderystės, o laisvalaikiu rašo knygas. Visos jo knygos tapo skaitomiausiomis JAV ir Didžiojoje Britanijoje. Žinoma, visos jos – apie žygius, keliones ir išlikimą.

Visai neseniai keliauninkas išleido knygų rinkinį mažiesiems. Šiapus ir anapus Atlanto gyvenantiems skautams jo knygelės tampa puikiais vadovėliais, tiesa, jose B. Gryllsas neatskleidžia mažųjų jautriai sielai galinčių pakenkti išlikimo detalių. Nepasakoja, kokios maistingos dramblių ar elnių išmatos, kaip grumtis su aligatoriumi ar iš nugaišusių avių  pasigaminti miegmaišius ir neskęstančius plaukmenis... Gluminantys, gąsdinantys ir žmogaus galimybėmis stebėtis verčiantys dalykai skirta tik realybės dokumentikos „Žmogus prieš gamtą“ žiūrovams.

Ar žinote, kad...

  • ♦ Edwardas Michaelis Gryllsas gimė 1974 m. birželio 7 dieną.
  • ♦ Vyresnė sesuo Lara vos savaitės sulaukusį broliuką pavadino Lokiu (angl. Bear). Sulaukęs pilnametystės, vaikinas oficialiai pasikeitė vardą į Bear.
  • ♦ Britas laisvai kalba prancūzų ir ispanų kalbomis.
  • ♦ Yra praktikuojantis katalikas, neslepiantis, kad tikėjimas yra jo gyvenimo stuburas.
  • ♦ Turi juodąjį karatė diržą.
  • ♦ Sulaukęs 35-erių, B. Gryllsas tapo jauniausiu Didžiosios Britanijos skautų vadu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius