Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmona tapo alkoholiko vyro auka... Santykių ekspertų komentaras

Į Ji24.lt portalo redakcijos elektroninio pašto dėžutę įkrito laiškas moters, kuri susirūpinusi savo giminaite ir situacija jos šeimoje. Bet apie viską nuo pradžių...
Vyras alkoholikas
Vyras alkoholikas / Fotolia nuotr.

Laba diena,

Alkoholis – didžiausia problema šeimoje, kurią trumpai aprašysiu.  Ši šeima turi nemažą ūkį (daugiau nei 100 ha), laiko apie 20 galvijų. Vyras jau daug metų geria, pastaruoju metu – ypač, nė dienos ir nakties be alkoholio.

Tame kaimelyje yra baras, kur dieną naktį gali pasigerti. Žmona, kaip vergė Izaura, visą ūkio naštą tempia ant savo pečių ir dar vyrą prižiūri, kad girtas nesušaltų, nenugriūtų nuo laiptų, vis sekioja paskui.

Pastaruoju laiku pastebiu, kad psichologinė jos būsena vis blogėja – tiesiog grimzta depresiją. Sako, „jei nuvirsčiau, tai niekas ir nepasigestų“.  Ašaros bėga upeliais. Kai jie abu atvyko pas mus į šventę, jos vyras, nieko nelaukęs, greitai atsuko butelį. Kol svečiai susėdo prie stalo, jis jau miegojo. Suaugusios dukros bandė vežti tėvą gydyti, bet tas blaivinimas padeda daugiausia savaitei ar dviem.

Tas vyras pats nepripažįsta, kad yra alkoholikas, žmoną žemina įvairiais būdais, grasina net nušauti (yra medžiotojas). Išlipa pro langą ir pabėga gerti arba reikalauja, kad įpiltų. Sakiau giminaitei, kad liautųsi jį sekioti, pilstyti, paisyti jo norų, galiausiai – palikti.

Atšviečiau straipsnį, kaip elgtis su alkoholiku, bet ji sako, kad čia ne jai taikyta. Ji pasirinko aukos vaidmenį. Nežinau, kaip moteriai padėti? Gal kur Kaune gali kreiptis pagalbos? Kaip jai ištrūkti iš šio rato, kol neįvyko nepataisoma nelaimė.


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.


Sveiki,

Visų pirma turite aiškiai suprasti, kad jei žmogus nenori pagalbos, nieko negalėsite padaryti. Kartais žmonės labai stengiasi dėl savo artimųjų, tačiau iš jų sulaukia tik nepasitenkinimo ir atstūmimo. Kad ir kokia teisinga, reikalinga pagalba atrodytų, ji bus veiksminga tik tuomet, jei žmogus priims ją savo noru ir laisva valia. Nekalbame apie kritinius atvejus, kai akivaizdžiai gresia pavojus sveikatai ar gyvybei, žmogus yra protiškai neįgalus ar turi psichinę ligą. Tačiau dėl tokių atvejų klausimų paprastai nekyla.

Taigi pirmiausia jums reikia išsiaiškinti, ar giminaitė nori pagalbos, ar priims ją iš jūsų. Dalis žmonių pasirenka aukos vaidmenį visam gyvenimui ir visai nenori jo paleisti, kad ir kiek skausmo dėl to patirtų. Vienoje ar kitoje gyvenimo sferoje kone visi žmonės yra aukos ir kažką pakeisti savyje nėra taip paprasta. Greičiausiai jūsų giminaitė pati nesuvokia, kodėl taip elgiasi. Neskatiname jūsų nuleisti rankų ir palikti ją likimo valiai. Tačiau jei gerai suvoksite, kad nebūtinai galėsite kažką padaryti ir galbūt ta nelaimė, kurią nujaučiate, tikrai ateis, turėsite daugiau šansų suteikti giminaitei tokią pagalbą, kokios jai reikia. Priešingu atveju, galite bandyti sutvarkyti jos gyvenimą pagal savo paveikslą, iš tikro neįsiklausiusi į ją ir jos norus, poreikius.

Moters savivertė stipriai krinta, ir ji nesąmoningai pradeda tikėti, kad nieko kito ir nėra verta.

Sunkiausia dalis, matant tokią situaciją, kokią aprašėte, nėra surasti veiksmingą pagalbą. Jūsų giminaitei gali padėti tiesiog apsilankymas pas psichologą. Sunkiausia dalis – rasti būdą, kaip prieiti prie jos taip, kad ji prisileistų šitą mintį, jog jai galbūt reikalinga pagalba, kad jos gyvenimas gali būti laimingesnis ir kad kažkas gali jai padėti. Sakome „galbūt“, nes tik pats žmogus gali nuspręsti, ar jam ta pagalba reikalinga, ar gyvenimas, kurį gyvena, kad ir koks sunkus ir skausmingas būtų, yra tai, ką jis sau pasirinko. Taigi, ko jums gali prireikti, tai apsišarvuoti kantrybe ir mokytis kalbėti su giminaite jos kalba.

Dalis žmonių yra įpratę piršti savo pagalbą per prievartą, tačiau net su geriausiais norais prievarta kišama pagalba niekam nereikalinga. Visai kas kita bandyti pažinti žmogų ir rasti būdų, kaip jam pasakyti tai, kas jo situacijoje matosi iš šalies taip, kad žmogus norėtų išgirsti. Negalime duoti kažkokių tikslių patarimų šiuo klausimu, mat kiekvienas žmogus yra labai skirtingas, ir net specialistai ne prie visų geba prieiti.

Moters prisirišimas prie vyro gali būti labai stiprus, ir tai neturi nieko bendra su meile. Kaip Jums sunku matyti, kaip ji kankinasi, taip jai sunku matyti savo vyrą geriantį. Kaip Jums sunku leisti jai toliau kankintis ir nieko nedaryti, taip jai sunku suprasti, kad geriausia būtų palikti savo vyrą ir liautis juo tiek rūpintis. Ir tai, deja, gali būti vienintelė išeitis. Egzistuoja toks fenomenas – kuo vyras prasčiau elgiasi su moterimi, tuo labiau moteris prie jo prisiriša. Tai tinka ne visoms moterims, bet greičiausiai su Jūsų giminaite kaip tik taip ir yra. Moters savivertė stipriai krinta, ir ji nesąmoningai pradeda tikėti, kad nieko kito ir nėra verta. Dalis moterų paskiria gyvenimą, kad savo vyrą neštų kaip gyvenimo kryžių, ir mato tame prasmę.

Kad ji, kaip rašote, ištrūktų iš šio rato, jai gali tekti konsultuotis ne su vienu psichologu, galbūt pasukti į religiją, dvasingumą ir atrasti savų būdų, kaip tai padaryti. Nėra vieno metodo ir vieno specialisto, kuris padėtų visiems žmonėms, todėl negalime rekomenduoti nieko konkretaus. Ką galite padaryti, tai kartu su bandymu jai padėti, suteikti ir tiesiog šiltą, žmogišką palaikymą. Parodyti, kad, nepaisant to, jog matote daug problemų, nesmerkiate jos ir galite suprasti, kodėl ji taip elgiasi. Gavęs užuojautos ir supratimo žmogus linkęs labiau pasitikėti ir prisileisti kitą žmogų. Tik prie malonaus ir švelnaus elgesio yra tikimybė, kad giminaitė norės išgirsti, ką jai sakote. Tačiau pasikartosime dar kartą – gali ir neišgirsti, ir jums teks stebėti, kaip jos gyvenimas ritasi žemyn, ir nieko negalėsite padaryti.

Moteriai, turinčiai į priklausomybę linkusį vyrą, ypač jei jis dar smurtauja, vienintelė išeitis – kuo greičiau skirtis. Kartais vyras, pajutęs, kad netenka moters, pats susiima, ir situacija pagerėja. Pasitaiso, kol moteris vėl užsileidžia jį ant galvos ir palaiko tam tikrą įtampą, kad vyras jaustų, koks jo elgesys bus toleruojamas, o koks – ne. Yra ne vienas vyras poroje, kuris elgiasi kaip tik nori tik todėl, kad moteris jam leidžia taip elgtis. Ne visi stipriosios lyties atstovai susigriebs, jei pakvips skyrybomis, tačiau nė vienas nesusiims, jei moteris toliau dėl jo stengsis, aukodama save.

Moters prigimtis – už gerą atsilyginti geru, ir šito ji nesąmoningai tikisi iš kiekvieno žmogaus, kuriam daro gera. Deja, realybė yra šiek tiek kitokia, ypač jei kalbėtume apie vyrišką prigimtį. Vyras gali imti rūpestį ir moters pasiaukojimą ir niekada nepagalvoti, kad iš jo kažko tikimasi mainais. Vyras duoda tik tada, kai prašoma. Jei moteris geba jam parodyti, kad negavusi iš jo to, ko reikia, ji paprasčiausiai išeis.

Tekstas – Silvijos Mažuolienės


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius