-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonės su negalia matavosi profesijas: Dalia, išbandžiusi žurnalistės duoną, linksta prie pasakų

15min prisijungus prie pirmąkart šalyje organizuotos iniciatyvos „DUOday“ – dienos, kai įmonės priėmė žmones su negalia susipažinti su įvairiomis darbo vietomis, žurnalisto profesiją redakcijoje pasimatavo negalią turinti Dalia Ivanauskaitė.
Dalia Ivanauskaitė lankėsi 15min redakcijoje.
Dalia Ivanauskaitė lankėsi 15min redakcijoje. / Asmeninio archyvo nuotr.

Nors kas dešimtas šalies gyventojas turi negalią, kolegą su negalia turi retas dirbantysis. Siekiant keisti požiūrį į darbuotojus su negalia ir organizuota tokia diena.

Mergina dieną praleido su užsienio naujienų žurnaliste Egle Krištopaityte, kuri papasakojo jai apie redakcijos darbą, supažindino su kolegomis ir jų atsakomybėmis, bei leido pačiai išbandyti įprastas darbuotojų užduotis. Mergina pabandė nusifilmuoti, pati įrašė tinklalaidę, pabandė rašyti tekstą.

Išgąsdino greitis

Po savo darbo dienos Dalia 15min prisipažino, kad greitas tempas kiek išgąsdino. Baigusi leidybos studijas mergina kadaise svajojo ir apie žurnalistiką, tačiau iš arti pamačiusi, kaip atrodo žurnalisto diena, greičiausiai rinktųsi kitokį darbą.

„Džiaugiuosi, kad radosi proga pasibandyti, koks tai darbas. Darbas redakcijoje vyksta greitu tempu, tai sunku žmonėms su negalia, jie lėtesni. Be to, man labiau patinka kūrybinis darbas, pavyzdžiui, kurti pasakas, nes galima pamąstyti, neskubėti. Per kiek laiko jūs parašote tekstą? Aš tikrai taip negalėčiau!“, – kalbėjo Dalia.

Mergina mėgsta kurti pasakas ir į redakciją atsinešė laikmeną, kurioje jos sugulusios ir laukia, kol galės skintis kelią į skaitytojų širdį.

„Vieną jų savo leidinyje jau išspausdino organizacija „Viltis“, kitos kol kas dienos šviesos neišvydo, tačiau svajoju jas suguldyti į knygą“, – savo svajone pasidalijo mergina.

Dar ieško savęs

Dalia įsivaizduoja dirbanti save kiek kitokį darbą, kuriame nebūtų tokio „lėkimo“ ir streso. Kas tai galėtų būti? Dalia atvira – ji kol kas pasinėrusi į savęs paieškas.

Mergina yra dirbusi leidykloje pagal specialybę. Jos manymu, neįgalieji bando integruotis į darbo rinką per įvairiausius projektus, finansuojamus iš ES lėšų, kurie yra vykdomi per įvairias organizacijas.

„Integravimas vyksta per projektas, o projektai vyksta per ES pinigus, nuvežant visus į kokią Italiją, o ne realiai įdarbinant žmogų“, – dėsto ji.

15min redakcijoje, anot jos, atmosfera šilta, visi pasitiko draugiškai, dirbantys noriai padeda vieni kitiems.

„Šiandien sužinojau daug naujo apie tai, kaip dirba vaizdo ir garso režisierius – teko filmuotis ir su mikrofonais. Studijoje nusifotografavau atminčiai. Bendravau su dienos redaktore, kuri atskleidė savo darbo ypatumus, tai pat su žmogiškųjų išteklių vadove, papasakojusia apie 15min struktūrą, kultūros žurnaliste, užsukome ir į ,,Vardų“ skyrių, kuriame viskas sukasi aplie žvaigždžių gyvenimus. O galiausiai – vyšnia ant torto – pažintis ir pokalbis su vyr. redaktoriumi“, – įspūdžiais dalijosi Dalia.

Apibendrindama patirtį redakcijoje, ji teigė, kad labai smagu išvysti iš arti tai, ko greičiausiai daugiau neturėsi galimybės stebėti iš vidaus.

Nuostatas griaunanti iniciatyva

„DUOday“ – tai Europoje jau daugiau nei dešimtmetį organizuojama iniciatyva, per kurią žmonės su negalia vyksta į įmones ir praleidžia dieną stebėdami darbuotojus ir kartu atlikdami užduotis įvairiose darbo vietose. Tai proga įmonių darbuotojams ir organizacijoms susipažinti su žmonių su negalia gebėjimais ir talentais, o pastariesiems – pamatyti įvairias darbo vietas.

Lietuvoje pirmąkart organizuojamos „DUOday“ dienos iniciatorė – socialinė įdarbinimo agentūra „SOPA“, kuri jau 13 metų padeda žmonėms su negalia susirasti darbą.

„Šia iniciatyva norime atkreipti dėmesį į aktualią žmonių su negalia įdarbinimo problemą. Nors darbdaviai skundžiasi nerandantys darbuotojų, žmonės su negalia sunkiai randa kelią į darbo rinką. Turinčiųjų negalią nedarbas siekia net 70 proc. , o 35 proc. žmonių su negalia gyvena žemiau skurdo ribos“, – pažymi VšĮ „SOPA“ vadovė Jurgita Kuprytė.

Turinčiųjų negalią nedarbas siekia net 70 proc. , o 35 proc. žmonių su negalia gyvena žemiau skurdo ribos, – pažymi VšĮ „SOPA“ vadovė Jurgita Kuprytė.

Pasak jos, egzistuoja daugybė stereotipų apie žmones su negalia, kurie dažnai prasilenkia su realybe. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, net 74 proc. žmonių su negalia judėjimui nėra būtinas vežimėlis ir jų negalia nėra kaip nors kitaip matoma.

„Tai, kas nėra pažįstama, dažnai ir gąsdina, nes nesusidūrę su negalią turinčiais darbuotojais darbdaviai nežino, ko iš jų tikėtis, kaip negalia paveiks jų produktyvumą, kokio reikia darbo sąlygų pritaikymo. Todėl šia iniciatyva siekiame laužyti stereotipus, padedame žmonėms susitikti darbo aplinkoje ir geriau pažinti vieniems kitus“, – sako J.Kuprytė.

Siekia parodyti turinčiųjų negalią talentus

Vienas iniciatyvos siekių yra suteikti galimybę žmonėms su negalia pažinti įmonę iš vidaus ir „pasimatuoti” savo svajonių profesiją. Iniciatyvos dalyviai gali išmėginti įvairiausių krypčių pozicijas, pradedant nuo paprastesnio pobūdžio darbų, tokių kaip padavėjo ar geležinkelio pervažininko, iki aukštesnių kompetencijų reikalaujančių darbų, kaip programuotojo, marketingo specialisto ar ministro patarėjo.

Kitas iniciatyvos tikslas – suteikti įmonės darbuotojams ir darbdaviams galimybę susipažinti su negalią turinčių asmenų profesiniais gebėjimais ir talentais.

Prie pirmosios „DUOday“ iniciatyvos Lietuvoje prisijungė:

15min, advokatų kontora „Ellex Valiunas“, Užsienio reikalų ministerija, „Comfort hotel“, viešbutis „ibis Vilnius centre“, „Lietuvos geležinkeliai“, „Swedbank“ „Telia Lietuva“, Vilniaus miesto savivaldybės administracija, „Simplanova“, „CV online“, „Lietuvos paštas“, „Transvera“, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, LRT, „Western Union Processing Lithuania“, „Pietausim“, Europos socialinio fondo agentūra, „Rimi Lietuva“, dizaino agentūra „Critical“, pietų restoranas „Maisto ritmu“, „Baltic Master“, Valstybinė augalininkystės tarnyba prie ŽŪM, „Pirmas blynas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius