-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonės su negalia nuo nepageidaujamų prisilietimų priversti gintis smaigaliais: nesijaučiame saugūs

Bronwyn Berg jau labai pavargo nuo to, kad žmonės ją liečia neprašyti. Su tuo kovodama ant savo neįgaliojo vežimėlio rankenėlių ji pritvirtino smaigalius. Ir taip jaučiasi ne ji viena. Daugybė žmonių, turinčių negalią, kasdien susiduria su nepageidaujamais nepažįstamųjų prisilietimais, rašo BBC.
Neįgalieji
Mergina neįgaliojo vežimėlyje / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Tuo metu, kai jūs mąstote apie savo reikalus, tarsi iš niekur išnyra vyras, kurio niekada nesate matę, ir uždeda rankas ant jūsų vežimėlio. Jis ima jį stumti gatve ir staiga prarandi krypties kontrolę – dabar ji nepažįstamojo rankose.

Tai nutiko ir Berg. „Tai tikrai baugina“, – prisipažįsta moteris. Net ir girdėdami jos riksmus, „nė vienas nesustojo padėti“.

„Pagalvojau, negi niekas nepadės? Jei aš būčiau fiziškai sveikas žmogus ir vyras mane liestų, galbūt būčiau turėjusi kitokią patirtį?“ – svarstė ji.

Berg „ratukuose“ atsidūrė patyrusi smegenų traumą prieš penkerius metus. Po minėtos situacijos su nepažįstamuoju, ji nusprendė ant vežimėlio rankenėlių uždėti smaigalius, kad žmonėms būtų sudėtingiau staiga jį čiupti. Šiuos dyglius pritvirtino jos partneris, pastebėjęs, kad Berg kaskart susinervina, vos išgirdusi link jos artėjančius žingsnius.

„Svarbiausia tai, kad noriu jaustis saugi“, – sako moteris iš Kanados, Britų Kolumbijos. Ir ji išties jaučiasi geriau žinodama, kad ant rankenėlių yra smaigaliai. Pasak moters, vežimėlis yra tarsi jos dalis ir tada, kai kažkas liečia jį, atrodo, kad liečia ją.

Būti liečiamam ar grabinėjamam nepažįstamo žmogaus be perspėjimo ar sutikimo – vis dar dažna žmonių su negalia patirtis. Nors žmonės mano, kad jie taip padeda, įsiveržimas į kito asmeninę erdvę gali būti gąsdinantis.

Sulaukusi pagalbos iš žmogaus, kuris pirmiausia paklausė, ar ji reikalinga, Chloe Tear tviteryje rašė: „Labai vertinu žmones, siūlančius pagalbą, o ne tuos, kurie ją įbruka prieš mano valią.“

Jei kas nors liestų fiziškai sveiką žmogų, nenustebtumėte, kad jis imtų šaukti ir apkaltintų užpuolimu.

Taigi kodėl nepažįstami žmonės taip elgiasi, kai nėra prašomi?

„Manau, kad daugybę žmonių Jungtinėje Karalystėje negalia baugina“, – sako dr. Amy Kavanagh, silpnaregių kampanijos dalyvė.

„Tai verčia juos jaustis nepatogiai. Mes žinome daugybę žmonių, kurie nelabai nori bendrauti su žmonėmis, turinčiais negalią, nes tai tiesiog jiems kelia baimę“, – atkreipia dėmesį ji.

Labdaros organizacijos „Scope“ atliktas tyrimas atskleidė, kad du trečdaliai britų visuomenės jaučiasi nejaukiai kalbėdami su neįgaliaisiais. 18–34 metų žmonės dvigubai dažniau nei vyresnio amžiaus žmonės jautėsi nepatogiai.

Kavanagh visada turėjo silpną regėjimą, tačiau pastebėjo reikšmingą požiūrio į ją pasikeitimą prieš dvejus metus, kai gatvėje ėmė naudoti baltąją lazdelę. „Šis stebuklingas naujas daiktas man suteikė nepriklausomybę, – džiaugiasi ji. – Bet taip pat staiga atsidūriau pasaulyje kaip regos negalią turintis žmogus. Tai privertė mane suprasti, kaip skirtingai žmonės elgiasi, kai mato jūsų negalią.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neregys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neregys

Moteris sako, kad nepažįstamieji ją liečia prieš jos valią kasdien. Priešindamasi tam, ji ėmėsi kampanijos. Jos iniciatyva socialiniuose tinkluose žmonės dalijasi pasakojimais apie nepageidaujamus prisilietimus, naudodami specialią grotažymę. Aprašoma, kokie dalykai, kuriuos žmonės daro, norėdami padėti nė neatsiklausę, labiausiai nervina.

„Autobuso vairuotojas patraukė mano vežimėlį į centrą ir palietė pagalvėlę prie mano kojų – visa tai padarė nepaklausęs manęs. Tai tiesiog nežmogiškas veiksmas, verčiantis pasijusti lyg būčiau koks lagaminas“, – tviteryje rašė Kati.

Tai tiesiog nežmogiškas veiksmas, verčiantis pasijusti lyg būčiau koks lagaminas, – tviteryje rašė Kati.

„Mano vežimėlio stūmimas gali mane sužeisti arba jam padaryti didelės žalos. Net švelnus pastūmimas gali sukelti man didelių skausmų“, – rašė Kirsty Farnfield.

Kiti žmonės su negalia pasakojo, kad dėl nepageidaujamo kitų žmonių įsikišimo jiems buvo sulaužyti ar išsukioti pirštai.

Berg mano, kad problema slypi tame, kad žmonės su negalia kitiems „kelia kaltės, baimės ir gailesčio jausmus“.

„Noriu pabrėžti: paklausti, ar mums reikalinga pagalba, yra gerai. Aš ne prieš, kad man padėtų. Pavyzdžiui, judant į kalną man iš tiesų reikia pagalbos“, – pripažino ji.

„Bet neteiskite mūsų, jei pagalbos atsisakome. Aš nemėgstu būti liečiama, esu introvertė“, – sako moteris.

Problema gali persikelti į kitą lygmenį, kai nepažįstamasis liečia moterį su negalia. Jo prisilietimai gali būti laikytini seksualiniu priekabiavimu.

Paisykite bendravimo etiketo

Lietuvos neįgaliųjų forumas dar pavasarį buvo surengęs informacinę kampaniją apie bendravimo su neįgaliaisiais etiketą.

Daugiau informacijos apie tai, kaip bendrauti su žmonėmis, kurie turi negalią, rasite čia.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie jas, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašą 15min.lt.

Projekto „Atvirumo galia“ autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus dar kartą susisiekta ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius