-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

4 maisto produktai, padėsiantys sumažinti kraujo spaudimą

Padidėjęs kraujo spaudimas gali pridaryti išties daug bėdų, todėl visada verta pasitarti su specialistu, kaip išspręsti šią sveikatos bėdą.
Kavos puodelis
Kavos puodelis / Vida Press nuotr.

Kaip rašoma goodhousekeeping.com, kraujo spaudimas gali jus įspėti apie artėjančią rimtesnę ligą, tarkime, širdies priepuolį, insultą ar netgi inkstų nepakankamumą. Todėl patartina savo kraujo spaudimą stebėti reguliariai ir, jeigu reikia, imtis priemonių.

Kaip sako gydytoja Martha Gulati, daugelis kraujospūdžio pokyčių susiję su amžiumi – kuo vyresni tampame, tuo jis labiau didėja, o štai dietologė Rosanne Rust pataria nenumoti ranka į gyvenimo būdą ir mitybą: „Nerūkykite, kontroliuokite stresą, reguliariai mankštinkitės, – pataria specialistė. – Taip pat, jeigu turite antsvorio, tai gali daryti didelę įtaką jūsų kraujo spaudimui.“

Atitinkama mityba, pasak M.Gulati, taip pat daro stebuklus – ypač vaisiai, daržovės, sėklos, viso grūdo produktai, riešutai ir pan. Nuo ko pradėti?

Į mitybą įtraukite vaisių ir daržovių

„Trys–penkios porcijos vaisių ir daržovių su mažesniu natrio kiekiu gali padėti sumažinti kraujo spaudimą“, – tikina R.Rust. Kaip tai atrodo? Graikišką jogurtą valgykite su įvairiomis sezoninėmis uogomis, vaisiais. Rytiniams užkandžiams taip pat labai tinka vaisiai, o pietums – šviežių daržovių salotos, taip pat ir garintos, troškintos, virtos daržovės. Patarimas paprastas – kasdienį valgymą jūs turite papildyti vaisiais ir daržovėmis, todėl atraskite, bandykite ir ragaukite tokius derinius, kurie jums labiausiai prie širdies.

Druskos baubas

Druska būtina mūsų organizmui, tačiau jeigu jos per daug – sveikata prastėja. Įvairiais duomenimis, mums reikia maždaug 6 gramų druskos per dieną, tačiau jos gauname gerokai daugiau. Kodėl? Druska, kaip ir cukrus, slepiasi įvairiuose maisto produktuose – nuo duonos ir konservuoto, šaldyto maisto iki sojų padažo ar net dribsnių.

Didžiausia bėda, pasak specialistų, kad, vartodami jau išvardytus produktus, mes dar ir papildomai druska gardiname kitus patiekalus, dėl to nė nepajuntame, kad druskos suvartojame labai daug.

Sauja riešutų

Riešutai gali padėti sumažinti kraujo spaudimą, apsaugoti širdį. „Ilgalaikio tyrimo duomenys atskleidžia, kad Viduržemio jūros dieta, gausi riešutų, insulto riziką sumažina net iki 50 proc.“, – pastebi dietologė Marla Heller.

Tikinama, kad užtenka 30 g riešutų, kad pajaustumėte poveikį sveikatai ir nepadaugintumėte kilokalorijų. Geriausia rinktis nesūdytus riešutus, kurie tinka ir kaip užkandis, ir kaip sudėtinė kitų patiekalų, pavyzdžiui, salotų dalis.

Fotolia nuotr./Riešutai
Fotolia nuotr./Riešutai

Puodelis kavos ar arbatos

Ar tikrai kava ir arbata toks blogas pasirinkimas? Pasirodo, tiek kavoje, tiek arbatoje yra gausu antioksidantų, kalio, polifenolių, kurie kaip tik mažina kraujo spaudimą.

Žinoma, šiuo atveju itin svarbūs kiekiai – rekomenduojama nepadauginti kavos ir arbatos, o geriausia pasitarti su specialistu, kokie kiekiai tinkamiausi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius