-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 priežastys, dėl kurių verta pamėgti citrinas

Citrina toks universalus vaisius, kad be jo išties sunku išsiversti. Juk ji tinka ne tik gurmaniškiems patiekalams gardinti, bet ir puoselėja grožį, stiprina sveikatą, gerina virškinimą, gražina odą, ir (o tai itin svarbu siekiančioms dailesnių kūno linijų) greitina medžiagų apykaitą.
Citrinos
Citrinos / Fotolia nuotr.
  1. Pakanka vienos citrinos sulčių, kad organizmas būtų aprūpintas vitaminu C. Tai sudaro net trečdalį paros normos!
  2. Sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis lygiomis dalimis. Gautu mišiniu įtrinkite rankų ir kojų nagus kiekvieną dieną visą savaitę ir pamatysite, kad greitai džiaugsitės stipriais katės nagučiais.
  3. Jeigu jūsų lūpos suskeldėjusios ir lupasi, tuomet patariama jas suvilgyti medaus ir citrinų mišiniu. Ištepkite lūpas prieš miegą, o ryte nuplaukite.
  4. Sumaišykite pusės citrinos sultis su jogurtu ir tuomet gauta kauke masažuokite veidą. Ar žinojote, kad nuo vitamino C priklauso odos stangrumas, švytėjimas ir daili spalva? Verta išbandyti!
  5. Dar vienas puikus patarimas toms, kurios negali atsikratyti spuogų. Sumaišykite vienos citrinos sultis su tokiu pačiu kiekiu medaus ir rožių vandeniu. Tuomet gautu mišiniu patepkite spuogelių pažeistas vietas. Atlikite šią procedūrą kelis kartus per dieną. 
  6. Jaučiatės įsitempę, kamuoja nerimas? Jums padės eterinis citrinų aliejus. Vos keliais lašeliais suvilgyta nosinaitė – ir aromaterapijos galios greitai sugrąžins visas emocijas į vietas bei garantuos puikią nuotaiką. Ne veltui citrusiniai vaisiai mums asocijuojasi su trykštančiu džiaugsmu.
  7. Skaudanti gerklė kamuoja ne tik žiemą. Netgi neįtikėtina, kaip dažnai pasijuntame užkimę, kai laukia plieskia saulė, o termometro stulpelis viršija 30 laipsnių. Šiuo atveju citrina – puikus būdas pasijusti geriau: tiesiog į vandenį įspauskite vienos citrinos sultis ir gautu skysčiu apie 1 minutę skalaukite gerklę. Kartokite 3–4 dienas kelis kartus per parą.
  8. Citrinų arbata arba šiltas vanduo su citrina – ideali dienos pradžia: greitina medžiagų apykaitą, gražina veido bei kūno odą, pašalina toksinus, jaunina, suteikia jėgų, valo organizmą.
  9. Nušveiskite kūną, ypač jeigu jūsų oda riebi, porėta: rudasis cukrus, sumaišytas su keliais šaukštais kokosų aliejaus ir vienos citrinos sultimis, pašviesins odą, išvalys užsikimšusias poras, padės išvengti spuogelių ir suteiks energijos.

Taip pat siūlome paskanauti vasariškų patiekalų su citrina – virtuvės karaliene. Kuo pamaloninsite savo skrandį šiandien?

sūdytos citrinos
Receptas: Sūdytos citrinos. Absoliutus gėris
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 6.00 vnt.
Druska: 6.00 valg. š. (rupios jūros. Maždaug šaukštas citrinai. Taip pat jos reikės berti į stiklainį.)
Kaip gaminti

Sūdytos citrinos – įdomus ir lengvai paruošiamas priedas šalia įvairių mėsos, paukštienos, žuvies patiekalų, salotų. Šiam skanėstui ruošti geriausiai tinka ekologiškos citrinos – kuo storesne žievele, tuo geriau.

1. Citrinas kruopščiai nuplaukite. 1/3 kiekio jų kiekio atidėkite (tarkim, jei ruošiatės sūdyti 6, atsidėkite 2).

2. Nuplautas citrinas įpjaukite kryžmai (turi atrodyti tarsi gėlytės). Į pjūvius priberkite druskos.

3. Citrinas dėkite į stiklainį, sluoksniuodama su druska ir vis paspausdama, kad tilptų kuo daugiau.

4. Iš atidėtų citrinų išspauskite sultis ir supilkite į stiklainį. Tada stiklainį sandariai uždarykite dangteliu ir palikite sūdytis dvi dienas kambario temperatūroje.

5. Jei per tą laiką stiklainyje neatsiras pakankamai sulčių, išspauskite dar kelias citrinas. Stiklainį su citrinomis statykite į šaldytuvą. Retkarčiais jį vis pakratykite, kad tirptų druska. Citrinas galite ragauti po trijų savaičių.

Tinklaraštis „Žaidžiame virtuvę“

Suskleisti
Graikiška citrinų sriuba
Receptas: Graikiška citrinų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Vištienos sultinys: 6.00 st. (naminis)
Makaronai: 100.00 g (ryžių formos; tinka ir kiti labai smulkūs makaronai)
Citrinos: 1.00 vnt. (didelė)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Sultinį nukoškite, užvirinkite, suberkite makaronus ir virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės (maždaug 5 min.).

2. Citriną perpjaukite, atpjaukite kelis griežinėlius sriubai papuošti, iš likusių puselių išspauskite sultis.

3. Kiaušinius gerai suplakite (šluotele ar elektriniu maišikliu), supilkite citrinų sultis, įpilkite šaukštą šalto vandens. Toliau plakdami įpilkite porą šaukštų verdančio sultinio.

4. Išvirusią sriubą nukelkite nuo ugnies ir po minutės, visą laiką energingai maišydami, supilkite kiaušinių masę.

5. Paruoštą sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, išpilstykite į lėkštes ir papuoškite citrinos griežinėliais.

                                       

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Suskleisti
Kopūstų mišrainė su citrinų sultimis
Receptas: Kopūstų mišrainė su citrinų sultimis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 25
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 800.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (100 ml - sulčių)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Cukrų ir druską ištirpinkite citrinų sultyse. Kopūstus nuplaukite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Jei norite minkštesnės mišrainės, pjaustytus kopūstus sumeskite į sietelį, nupilkite verdančiu vandeniu, po to iš karto – šaltu.
  2. Aliejų sumaišykite su paruoštomis citrinų sultimis, apšlakstykite kopūstus, gerai išmaišykite. Kopūstus sukrėskite į indelius, uždaromus dangteliais.

Šią kopūstų mišrainę prieš valgydami parą turite palaikyti šaldytuve, tik indelius kartkartėmis pavartykite. Laikoma šaldytuve ji negenda apie dešimt dienų.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Citrinų kvadratėliai
Receptas: Citrinų kvadratėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 41
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 230.00 g (pagrindui)
Miltai: 315.00 g (280 g pagrindui ir 35 g citrinų sluoksniui)
Cukrus: 300.00 g (50 g pagrindui ir 250 g citrinų sluoksniui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagrindui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - citrinų sluoksniui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (citrinų sluoksniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. tarkuotos žievelės ir 125 ml šviežiai spaustų sulčių - citrinų sluoksniui)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 30x20 cm dydžio kepimo indą.
  2. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Išminkykite minkštą tešlą.  Paruošta tešla išklokite kepimo popieriumi iškloto kepimo indo dugną.
  3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 – 20 minučių, kol kraštai pradės švelniai ruduoti.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Įmuškite kiaušinius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Paruoštą masę supilkite ant apkepto pyrago pagrindo.
  5. Kepkite dar 20 - 25 minutes, kol pyrago paviršius sutvirtės, o kraštai taps gražiai auksinės spalvos. Nebijokite, kad kepinio paviršius yra labai minkštas – vėsdamas jis sutvirtės.
  6. Visiškai atvėsinkite kepinį. Tuomet milteliniu cukrumi apibarstykite jo paviršių. Aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 20 citrinų kvadratėlių.

Plačiau skaitykite: Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai

Suskleisti
Citrininiai triufeliai
Receptas: Citrininiai triufeliai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Šokoladas: 200.00 g (baltas)
Sviestas: 75.00 g
Grietinėlė: 40.00 g (riebi)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinų ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotos žievelės)
Lašelis geltonos spalvos maistinių dažų (nebūtinai): 2.00 ml
Miltelinis cukrus: 50.00 g (arba perlinis, arba paprastas cukrus apvoliojimui)
Kaip gaminti

1. Baltą šokoladą, sviestą ir grietinėlę pakaitinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje, kol ištirps ir gausite vientisą masę.

• Jei tirpinate „garų vonelėje“. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite reikiamus produktus. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol produktai ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

• Jei kaitinate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite šokoladą, sviestą ir supilkite grietinėlę. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, jog produktai beveik visiškai ištirpo, intensyviai išmaišykite masę, kol ji taps visiškai vientisa. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

2. Į ištirpusią vientisą produktų masę supilkite citrinų ekstraktą, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir išmaišykite. Jeigu norite intensyviau geltonos spalvos citrininių triufelių, šiame etape galite įmaišyti ir porą lašelių geltonos spalvos maistinių dažų. Tačiau tai nėra būtina, o triufelių skonis bet kuriuo atveju bus puikus.

3. Leiskite masei šiek tiek atvėsti, tuomet uždenkite indą maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palikite porai valandų ar per naktį.

4. Su nedideliu šaukšteliu imkite po gabalėlį paruoštos atšalusios masės ir tarp delnų suformuokite maždaug 1 cm skersmens kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, perliniame cukruje ar tiesiog paprastame cukruje.

5. Sudėkite triufelius ant padėklo ar lėkštės ir dėkite į šaldytuvą dar bent pusei valandos. Triufeliai kambario temperatūroje greitai minkštėja, todėl išimkite juos iš šaldytuve prieš pat patiekdami.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 25 citrininius triufelius.

Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“

Suskleisti
Citrinų ir braškių gėrimas
Receptas: Citrinų ir braškių gėrimas
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 750.00 ml
Cukrus: 200.00 g
Braškės: 350.00 g (šviežios)
Mėlynės: 150.00 g (šviežios)
Citrinos: 1.00 vnt. (250 ml šviežiai spaustų sulčių, 1 citrinos tarkuota žievelė ir papuošimui kelios riekelės)
Kaip gaminti
  1. Į prikaistuvį supilkite 2 puodelius vandens ir suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį, kol atvės.
  2. Į maisto smulkintuvą sudėkite braškes, mėlynes ir supilkite vieną puodelį vandens. Išplakite ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į prikaistuvį su atvėsusiu cukraus sirupu supilkite trintas uogas ir šviežiai išspaustas citrinų sultis. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Įdėkite kelis citrinų griežinėlius.
  3. Prieš patiekdami, palaikykite porą valandų šaldytuve. Skanaus!

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 1,5 l citrinų ir braškių gėrimo.

Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“

Suskleisti
Vanduo su mėtomis ir citrinomis
Receptas: Vanduo su mėtomis ir citrinomis
8 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Citrinos: 3.00 vnt. (1 citrinos sultys ir 2 citrinos, supjaustytos griežinėliais)
Mėtos: 2.00 sauja (lapeliai)
Kaip gaminti
  1. Visus ingredientus sumaišykite dideliame ąsotyje.
  2. Leiskite pastovėti šaldytuve bent porą valandų, kad mėtos ir citrinos atskleistų savo skonius.
Suskleisti
Apelsinų ir citrinų pudingas
Receptas: Apelsinų ir citrinų pudingas
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sultys: 900.00 ml (apelsinų)
Rudasis cukrus: 8.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Krakmolas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Citrusus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles.
  2. Į prikaistuvį supilkite apelsinų sultis. Įberkite 5 šaukštus rudojo cukraus, tarkuotas citrusų žieveles. Statykite ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs.
  3. Krakmolą gerai sumaišykite su grietinėle. Plona srovele pilkite į karštas apelsinų sultis, maišydama kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies.
  4. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius suplakite konditerine šluotele. Kitame dubenyje su žiupsneliu druskos ir trimis šaukštais cukraus suplakite kiaušinių baltymus.
  5. Plaktus trynius supilkite į karštą apelsinų kremą. Palikite atvėsti. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
  6. Sukrėskite į indelius ir tiekite ant stalo.
Suskleisti
Citrininis moliūgų pyragas
Receptas: Citrininis moliūgų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 45
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g
Cukrus: 120.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (4 - baltymai)
Moliūgai: 400.00 g (nesaldintos tyrės)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Miltai: 600.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių ir sulčių)
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūroje atšildytą sviestą iki purumo išsukite su cukrumi. Į sviesto ir cukraus masę suberkite nutarkuotas citrinos žieveles, įmuškite kiaušinį ir gerai išsukite.   
  2. Palengvėle įmaišykite nesaldintą moliūgų tyrę. Miltus su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi persijokite į paruoštą masę ir užmaišykite grietinės tirštumo tešlą.
  3. Šaldytuve atšaldytus kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Labai atsargiai šaukštu kabindama iš apačios į viršų įmaišykite į paruoštą tešlą.
  4. Tešlą sukrėskite į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą.
  5. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.
  6. Kepinio paviršių subadykite mediniu pagaliuku ir apšlakstykite citrinų sultimis.
  7. Kambario temperatūroje atvėsintą pyragą per naktį palaikykite šaldytuve.

Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
Receptas: Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 26
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (blauzdelių arba šlaunelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 12.00 skiltelės (12 - 16)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (džiovintų arba 3 - 4 šakelės šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai grūstų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Vynas: 2.00 valg. š. (2 - 3 balto)
Kaip gaminti
  1. Viščiuko gabaliukus įtrinkite druska.
  2. Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, apibarstykite juos ruduoju cukrumi.
  3. Gilesniame inde sumaišykite aliejų, vyną, jei naudojate, čiobrelius, pipirus.
  4. Sudėkite vištieną į indą, užklokite citrinos griežinėliais. Uždenkite ir valandą marinuokite.
  5. Česnakus nuplaukite, nes jų lupti nereikės. Sudėkite vištieną į troškintuvą, supilkite marinatą ir sultinį, suberkite česnakus.
  6. Ant viršaus išdėliokite citrinų griežinėlius.
  7. Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  8. Baigiant kepti atidenkite ir 10–15 minučių skrudinkite.

Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Suskleisti
Keksiukai su citrinomis ir aguonomis
Receptas: Keksiukai su citrinomis ir aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 27
Receptas
Ingredientai
Miltai: 240.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (nubrauktų)
Jogurtas: 200.00 ml (natūralaus (galima pakeisti kefyru ar rūgpieniu))
Aliejus: 100.00 ml
Cukrus: 200.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (pagal skonį žievelių ir 2 valg. š. - sulčių)
Aguonos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į didesnį indą išsijokite miltus, kepimo miltelius, suberkite aguonas, cukrų ir citrinų žieveles. Viską gerai išmaišykite.
  2. Kitame inde paplakite kiaušinius, supilkite likusius skystus produktus. Viską sumaišykite.
  3. Skystą masę supilkite į sausus produktus ir išmaišykite.
  4. Tešlą supilkite į formeles ir kepkite 30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje. Patikrinkite mediniu iešmeliu.
  5. Prieš patiekdama apibarstykite milteliniu cukrumi arba apliekite citrininiu glajumi.
Suskleisti
Manų kruopų pyragas
Receptas: Citrininis manų kruopų pyragas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 400.00 g (100 g tešlai ir 300 g sirupui)
Jogurtas: 250.00 g (graikiškas)
Citrinos: 2.00 vnt. (1 citrinos sultys ir ½ citrinos tarkuota žievelė tešlai ir 1 citrinos sultys sirupui)
Miltai: 3.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Manai: 1.00 puodelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 375.00 ml (sirupui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE SIRUPĄ:

  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite vandenį ir suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
  2. Išspauskite citrinų sultis ir virkite dar kelias minutes.
  3. Tuomet išjunkite ugnį. Visiškai atvėsinkite.

PARUOŠKITE PYRAGĄ:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios masės. Sudėkite jogurtą, supilkite aliejų ir sumaišykite. Supilkite citrinos sultis, suberkite nutarkuotas žieveles ir dar kartą viską išplakite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, manų kruopas ir vanilinį cukrų. Suberkite mišinį į kiaušinių plakinį ir lengvai išmaišykite.
  4. Kepimo popieriumi ištieskite ar aliejumi ištepkite 20 x 30 cm dydžio kepimo indą. Supilkite į jį paruoštą pyrago tešlą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min., kol pyrago paviršius gražiai pagels ir bus iškepęs.
  5. Iškepusį pyragą užpilkite anksčiau paruoštu ir visiškai atvėsintu sirupu. Pyragą laikykite šaldytuve, kol šis sugers visą sirupą. Tuomet supjaustykite gabalėliais ir tiekite. Skanaus!

Idėja: honeyandbutter.com

Suskleisti
Saldus citrininis pyragas su bulvėmis
Receptas: Saldus citrininis pyragas su bulvėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g
Miltelinis cukrus: 230.00 g (150 g tešlai ir 4 valg. š. glaistui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Bulvės: 250.00 g (trintos, virtos)
Citrinos: 3.00 vnt. (3 citrinų tarkuotos žievelės ir 1 citrinos sultys - tešlai; 1 citrinos sultys - glaistui)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Migdolai: 50.00 g (smulkinti)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20 cm skersmens apvalų kepimo indą.
  2. Minkštą sviestą ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite masę iki vientisos konsistencijos.
  3. Sudėkite išvirtas, atvėsintas ir iki visiškai vientisos masės sutrintas bulves, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išmaišykite.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir smulkintus migdolus. Suberkite į kiaušinių plakinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
  5. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
  6. Pyragą atvėsinkite.
  7. Kol pyragas vėsta, pasiruoškite sirupą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltelinį cukrų ir citrinos sultis. Paruoštu glaistu aptepkite atvėsusį pyragą.

Skanaus!

Suskleisti
Citrininiai putėsiai
Receptas: Citrininiai putėsiai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 36
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Citrinos: 3.00 vnt. (2 arbat. š. - nutarkuotų žievelių)
Cukrus: 5.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 arbat. š. (bulvių)
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kruopščiai po tekančiu vandeniu šepetėliu nušveistas citrinas apie pusvalandį pamirkykite vandenyje su soda.
  2. Citrinas perpjaukite per pusę, išspauskite sultis, žievelių neišmeskite.  
  3. Į karščiui atsparų indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinų žieveles ir viską išplakite konditerine šluotele.
  4. Į masę įmaišykite citrinų sultis ir, uždėjusi indą virš garų, kaitinkite apie 3 min.
  5. Tada suberkite krakmolą, išmaišykite ir dar pakaitinkite, kol sutirštės.
  6. Dubenėlį su kremu nukelkite nuo ugnies, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir maišykite, kol sviestas ištirps, o kremas pasidarys vientisas.
  7. Putėsius ataušinkite, supilkite į konditerinį maišelį ir išspauskite į citrinų indelius.
  8. Paruoštą desertą kelias valandas palaikykite šaldytuve.
  9. Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
Suskleisti
Citrininis ryžių pudingas su obuoliais
Receptas: Citrininis ryžių pudingas su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Pienas: 750.00 ml
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (0.5)
Citrinos: 2.00 vnt. (nutarkuotų žievelių)
Ryžiai: 80.00 g (apvaliagrūdžių)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Obuoliai: 2.00 vnt. (didelių arba 3 - vidutinio dydžio)
Rudasis cukrus: 50.00 g (obuoliams)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (obuoliams)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų - obuoliams)
Medus: 1.00 valg. š. (obuoliams)
Sviestas: 1.00 valg. š. (obuoliams)
Kaip gaminti
Vanilinis ryžių pudingas su obuoliais
Vanilinis ryžių pudingas su obuoliais
  1. Iš pradžių paruoškite obuolius. Nulupkite juos, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Obuolių kubelius sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu, citrinos sultimis ir šaukštu medaus.
  3. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir kaitinkite, retkarčiais pamaišydami, apie 3-5 minutes, kol suminkštės, tačiau kubeliai vis dar išlaikys savo formą.
  4. Paruoštus obuolius atidėkite į šalį, kol išvirs ryžiai.
  5. Į didelį prikaistuvį supilkite pieną, suberkite cukrų, druską, nutarkuotas citrinos žieveles ir apvaliagrūdžius ryžius.
  6. Nuolat maišydami mediniu šaukštu, užvirinkite masę.
  7. Sumažinkite ugnį iki mažos. Kaitinkite, dažnai pamaišydami mediniu šaukštu, apie 30-40 minučių, kol ryžiai taps visiškai minkšti, o konsistencija taps kreminė, bet ne per tiršta.
  8. Ryžiams išvirus, nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  9. Paskirstykite pudingą į indelius ar stiklines, kuriose norėsite patiekti. Ant viršaus paskirstykite paruoštus obuolius.
  10. Patiekite pudingą dar šiltą arba, jei norite, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Taip pat indelius galite uždengti maistine plėvele ir pudingą laikyti šaldytuve iki kitos dienos. Tokiu atveju, prieš patiekdami, palaikykite pudingą kambario temperatūroje 5-10 minučių. Skanaus!
Suskleisti
Žaliųjų citrinų ir guaca mole užkandis su fetos sūriu
Receptas: Žaliųjų citrinų ir gvakamolės užkandis su fetos sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Tortilija: 4.00 vnt. (SANTA MARIA TEX MEX)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 g (0,5 - SANTA MARIA akmens druskos, malūnėlyje)
Žalioji citrina: 80.00 ml (šviežiai spaustų sulčių)
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (SANTA MARIA RED HOT aitriųjų paprikų dribsnių (arba SANTA MARIA aitriųjų paprikų))
Kalendros: 20.00 g (šviežių)
Kopūstai: 150.00 g (savojinio kopūsto, pjaustyto plonomis juostelėmis)
Avokadai: 1.00 vnt. (pjaustyto kubeliais)
Fetos sūris: 50.00 g (trupinto)
Kaip gaminti
  1. Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis.
  2. Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 5–6 minutes, kol gražiai paruduos.
  3. Sumaišykite prieskonius su žaliųjų citrinų sultimis ir kopūsto juostelėmis.
  4. Gautą masę suspauskite rankomis, įdėkite avokadų, sūrio ir palaukite apie 15–20 minučių.
  5. Patiekdami sudėkite paruoštą masę ant tortilijų gabalėlių ir papuoškite aitriųjų paprikų dribsniais bei trupintu fetos sūriu.

Jei nenorite aštriai, vietoje aitriųjų paprikų dribsnių naudokite Santa Maria maltas paprikas!

Suskleisti

Daugiau įvairių receptų rasite štai ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius