-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liežuvio higiena. Tai svarbu!

Kasdien valyti liežuvį ir reguliariai apžiūrėti jį daugeliui dar nėra įprasta kasdienė procedūra, o kitiems, žiūrėk, apskritai naujiena ir negirdėtas dalykas. Metas keisti šį požiūrį ir pradėti valyti liežuvį kaip dantis – kiekvieną rytą ir vakarą. Netrukus paaiškinsime, kodėl.
Liežuvio higiena
Liežuvio higiena / Fotolia nuotr.

Pirma ir svarbiausia priežastis – apnašų, kurios yra itin palanki terpė bakterijoms vešėti ir kurias nuvalome šepetėliu nuo dantų, kaupiasi ir ant liežuvio. Štai kodėl atsiranda nemalonus burnos kvapas, net kai švariai išsivalome dantis, štai kodėl atrodo nė trupučio neveiksmingos reklamoje stebuklus žadančios dantų pastos. Liežuvio sandara yra tokia, kad apnašos labai greitai prikimba: šis mūsų organas nėra glotnus, jo paviršius nuklotas daugybe smulkių gleivinės spenelių. Iš kur atsiranda apnašų? Jas sudaro nebegyvos burnos gleivinės ląstelės, įvairūs mikroorganizmai, maisto likučiai. Bakterijos, kurios kaupiasi burnoje, ant liežuvio, ne tik gadina burnos kvapą, bet ir gali sukelti dantų ėduonį, dantenų, burnos gleivinės ir net gerklės ligas.

♦ Svarbi procedūra

Apnašos padengia skonio receptorius ir gali trukdyti pajusti tikrąjį maisto skonį. Tai žinodami, senovės kinai liežuvius valydavo specialiu sidabriniu gremžtuku – taip svarbu jiems būdavo pažinti visą geriamos arbatos skonių gamą. Beje, apie tai, kad prieš valgį reikia plauti ne tik rankas, bet ir liežuvį, kalbėjo dar garsusis persų gydytojas ir filosofas Avicena (1 a.). O save gerbiančios senovės Romos moterys būtinai įsigydavo inkrustuotus auksinius šepetėlius liežuviui valyti. Dėl kažin kokių priežasčių liežuvio valymo procedūra vėlesniais amžiais buvo pamiršta arba ignoruojama, tačiau dėl to jos svarba ir reikalingumas nė kiek nesumažėjo. Dabar vaistinėse ir higienos prekių parduotuvėse nesunkiai galima įsigyti arba specialių liežuvio gramdiklių, arba dantų šepetėlių, kurių gruoblėta nugarėlė pritaikyta liežuviui valyti. Jei dar neturite tokio, pats laikas įsigyti.

♦ Kaip valyti

Perbraukti keletą kartų nuo liežuvio šaknies galiuko link, šepetėlį ar gramdiklį nuplauti ir pakartoti dar sykį. Jei procedūra nemaloni, sukelia žiaugčiojimą, pamėginkite valymo judesį atlikti įkvėpdama orą. Veiksmingiau apnašos nusivalys, jei naudosite dantų pastą.

♦ Verta žinoti

Jeigu dažniau valgysite termiškai neapdorotą augalinį maistą – vaisių ir daržovių, ypač kietesnių, riešutų, o valgydama kruopščiai kramtysi, ant liežuvio mažiau kaupsis apnašų, jis bus sveikesnis ir švaresnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius