-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Požymiai, kad jums trūksta vitamino D

Naujausi tyrimai rodo, kad vitamino D trūkumas gali sukelti neigiamų pokyčių organizme. Pastaruoju metu tai ypač veikia suaugusių žmonių sveikatą, nes jie valgo nevisavertį maistą ir būna per mažai saulėje, kad su ultravioletiniais spinduliais galėtų pasigaminti reikiamas vitamino D kiekis.
Moteris paplūdimyje.
Moteris paplūdimyje. / Shutterstock nuotr.

Norint pasitikrinti vitamino D kiekį, paprasčiau būtų atlikti kraujo tyrimą. Tačiau išvardysime ir kitus simptomus, kurie rodo vitamino D trūkumą.

Ką daro vitaminas D?

Vitaminas D atsakingas už tai, kad organizmas sėkmingai įsisavintų kalcį. Kalcis yra gyvybiškai svarbus, jei norite turėti sveikus kaulus, dantis ir kitas kaulines bei kremzlines struktūras. Štai kodėl dauguma kalcio papildų turi ir vitamino D. Šis vitaminas taip pat atsakingas už sveiką raumenų ir širdies funkcionavimą. Vitaminas D taip pat vaidina svarbų vaidmenį kovojant su infekcijomis – jei šio vitamino kiekis mažas, žmogus dažnai serga ir yra lengvai puolamas įvairių infekcijų.
 
Žmogaus kūnas pats gamina vitaminą D, tačiau tik tuo atveju, jei žmogus  būna saulėje ir gauna ultravioletinių spindulių. O pastaruoju metu žmonės saulėje būna per trumpai, kad sukauptų reikiamą vitamino D kiekį. Rezultatas – šio vitamino deficitas.

Vitamino trūkumo požymiai

Dažniausiai dėl vitamino D trūkumo susiduriama su liga, vadinama rachitu. Šios ligos pasekmės – neteisingas kaulų vystymasis, lėtas augimas, kuris ypač dažnai pasitaiko vaikams. Vitaminas D ir kalcis gali padėti gydyti šią ligą. Bet labai svarbu pastebėti simptomus, kurie iš anksto perspėja apie artėjančią ligą: raumenų silpnumas, depresija, sumišimas, galvos skausmai, vidurių užkietėjimas ir trapūs kaulai.

Ligos, susijusios su vitamino D trūkumu

Tyrimai parodė, kad yra didelė sąsaja tarp vitamino D trūkumo ir tam tikrų ligų bei būsenų. Nors vitamino D trūkumas nesukelia šių ligų, bet mažas jo kiekis organizme leidžia ligoms labiau progresuoti.

  • Gripas ir infekcijos. Cambridge Journal paskelbtame tyrime buvo pastebėta, kad vitamino D trūkumas vaikams sukelia dažnesnes kvėpavimo ligų infekcijas. Esant normaliam šio vitamino lygiui, vaikai gripu ir kitomis infekcinėmis ligomis serga kur kas rečiau.
  • Raumenų silpnumas. Anot vitamino D eksperto Michaelo F. Holicko, raumenų silpnumas dažniausiai susijęs su per mažu vitamino D kiekiu. Tam, kad skeleto raumenys tinkamai funkcionuotų, organizmas privalo gauti užtektinai vitamino D ir kalcio.
  • Astma. Sergantys astma ir turintys vitamino D deficitą asmenys išgyvena dažnesnius priepuolius ir sunkesnę būseną nei tie, kurių vitamino kiekis normalus. Japonijoje atliktas tyrimas parodė, kad astmos priepuolių dažnis ir sunkumas buvo sumažintas, reguliariai gaunant reikiamą vitamino D dozę.
  • Depresija. Depresija itin sustiprėja tiems asmenims, kuriems trūksta vitamino D. Atliekant tyrimus buvo pastebėta, jog siekiant, kad vaiko smegenys ir psichikos funkcijos vystytųsi sklandžiai, nėščiai moteriai ir kūdikiui būtinas normalus vitamino D kiekis organizme.
  • Širdies ir kraujagyslių ligos. Vitamino D trūkumas gali pridaryti problemų, susijusių su širdies raumens funkcija, ir sukelti stazinį širdies nepakankamumą. Harvardo universitete atliktas tyrimas parodė, kad moterys, turinčios nepakankamą vitamino D kiekį, turėjo 67 proc. didesnę riziką susirgti hipertenzija.
  • Aukštas kraujo spaudimas. Žemas kalcio lygis lemia, kad organizmas yra mažiau atsparus stresui, o tai tik didina kraujo spaudimą.
  • Vėžys. Sergantieji vėžiu ir turintys vitamino D trūkumą paprastai yra mažiau atsparūs infekcijoms, ir jų liga daug greičiau plinta per visą organizmą. Džordžtauno universiteto centro Vašingtone mokslininkai atrado ryšį tarp vitamino D kiekio ir sumažėjusios krūties vėžio rizikos. Tyrimas atskleidė, kad kasdien gaunant reikiamą vitamino D dozę, galima 75 proc. sumažinti vėžio atsiradimą ir 50 proc. sumažinti jo plitimą tiems, kam liga jau nustatyta.
  • Reumatoidinis artritas. Dauguma artrito aukų turi žemą vitamino D lygį. Gavus daugiau šio vitamino, ligos simptomai sumažėja.
  • Diabetas. Vitamino D stoka lemia cukraus kiekio kraujyje padidėjimą ir mažina galimybę organizmui subalansuoti cukraus lygį. Suomijoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu 10 366 vaikams per pirmą gyvenimo dieną buvo duota 2000 UI (tarptautinių vienetų) vitamino D. Šie asmenys buvo stebėti 31 metus ir visiems jiems susirgti 1 tipo cukriniu diabetu rizika buvo sumažėjusi 80 proc.
  • Išsėtinė sklerozė. Tie, kuriems trūksta vitamino D, daug dažniau susiduria su šia liga, kurios padariniai yra ir problemos dėl normalaus raumenų funkcionavimo.

Užkirskite ligoms kelią

Šie įvairūs sveikatos sutrikimai, susiję su vitamino D trūkumu, nebus tokie baisūs, jei sistemingai užsiimsite prevencija. Tai gali padėti išvengti daugelio lėtinių ligų. Priemonės ypač paprastos – kuo daugiau vaikščiokite saulėtą dieną gryname ore, apnuogindami bent dalį odos, kad ją pasiekus ultravioletiniams spinduliams, pasigamintų taip reikalingas vitaminas D. Labai svarbu ir žiemos metu gauti ultravioletinių spindulių, kad nesusikauptų per ilgus mėnesius vitamino D deficitas: šaltuoju metų laiku planuokite keliones į šiltus kraštus, saulėtą žiemos dieną pasistenkite pabūti lauke ar suraskite kitų ultravioletinių spindulių šaltinių, kad ir žiemą gamintųsi vitaminas D, ir organizmo imunitetas nenusilptų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius