Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pradedantiems bėgikams: 5 motyvai, kodėl bėgioti su grupe efektyviau

Ne vienam susižavėjusiam ir užsidegusiam bėgimo virusu bėgikui naujokui entuziazmas dingsta jau po kelių treniruočių ir baigiasi nubėgus vos kelias dešimtis kilometrų. Tiems, kurie bandė bėgioti tik vieni ir šio užsiėmimo po kelių bandymų atsisakė, patariama pabandyti bėgti su grupe.
Ignas Dombrauskis
Ignas Dombrauskis / Organizatorių nuotr.

Ištisus metus kasdien bėgantis, tinklaraščio „Bėgiko užrašai“ autorius Ignas Dombrauskis sako, kad dažno pradedančio bėgiko klaida – per dideli užmojai ir per ilgos nusimatytos distancijos. Tai reiškia, kad bėgimas tampa ne maloniu užsiėmimu, o prievole. Dėl to pradedantiems bėgikams net patariama bėgimą maišyti su ėjimu, nes tai padeda nepervargti.

„Puikus dalykas yra bėgimas su grupe, kai bėgama drauge su jau patyrusiais bėgikais, to tikrai nereikia bijoti. Užkietėję tikri bėgikai mielai dalijasi savo patirtimi, žiniomis ir yra puikus ne tik žinių, bet ir motyvacijos šaltinis“, – sako I.Dombrauskis.

Penki motyvai, pasak „Bėgiko užrašų“ autoriaus, dėl kurių reikėtų išbandyti bėgimą su grupe.

1 motyvas: daugiau motyvacijos ir adrenalino.

Kai bėgi ir šalia matai labiau patyrusius, stipresnius ir vikresnius bėgikus, norisi ir pačiam siekti tokio pat rezultato. Kai grupėje atsiranda naujokas, kuriam sunkiau nei tau, tai apima palaimingas jausmas, kad judi pirmyn ir įdėtos pastangos duoda vaisių. Be to, kai bėgi vienas daug lengviau susitarti su savimi, kad šiandien jau pavargai ir treniruotę reikia baigti. O ir treniruotė tuomet daug dažniau iškeičiama į bandelę ar ledų porciją.

2 motyvas: nepraleidžiamos svarbios treniruotės dalys.

Bėgant su grupe daug lengviau atlikti ir reikiamas, bet dažno pamirštamas treniruotės dalis, pavyzdžiui, apšilimo ar tempimo pratimus. Dažnai bėgant su linksmu kolektyvu bėgimas būna paįvairinamas pratimais, stiprinančiais kūną, pavyzdžiui, pritūpimais, atsispaudimais ar burpiais.

Viena dažniausių pradedančių bėgikų klaidų – jie dažniausiai tik bėga, bet apšilimo ar tempimo pratimų nėra matę arba atlieka juos, kai raumenys šalti.

Organizatorių nuotr./Ignas Dombrauskis
Organizatorių nuotr./Ignas Dombrauskis

3 motyvas: lengviau pasirinkti tinkamą greitį.

Pradedantiems bėgikams sunku pasirinkti tinkamą bėgimo greitį. Vienas iš būdų pasitikrinti, ar bėgi ne per greitai – kalbėtis (o juk bėgant vienam nėra su kuo tai daryti!), nes bendravimas padeda išmokti kvėpuoti ir reguliuoti tempą.

Jei bėgdamas gali lengvai kalbėtis, tai reiškia, kad bėgi per lėtai, o jei nepavyksta suregzti 3 žodžių sakinio – ženklas, kad reikia lėtinti tempą.

4 motyvas: profesionalios konsultacijos renkantis avalynę.

Tinkami sportiniai bateliai, pritaikyti būtent bėgimui – svarbiausias pirkinys visiems bėgikams. Pasirinkus netinkamą apavą gali išgaruoti ir aistra bėgti. Be to, ilgai bėgiojant avint avalynę, kuri labiau tinka, pavyzdžiui, sportuoti salėje ar žaisti krepšinį, galima pakenkti sąnariams ir keliams.

Niekada nebėgiojus išsirinkti tinkamus batelius – sunku, o pradedantys bėgikai net nežino, kokiais kriterijais vadovautis, – atkreipti dėmesį į gamintojo žinomumą, išvaizdą ar padų storį.

Patyrę bėgikai yra „subėgioję“ ne vieną batų porą ir tikrai gali patarti, kaip išsirinkti tinkamiausius, atsižvelgiant į pradedančio bėgiko techniką, pėdos ypatumus, paviršius, kuriais dažniausiai bus bėgiojama ir net keliamus tikslus. Juk vienokie batai reikalingi, jei bėgiosite asfaltu, kitokie – jei miško takeliu. Būtina atsižvelgti ir į distancijas. Vienokius batelius rekomenduojama rinktis, jei tikslas – bėgti 5 km distanciją, kitokius – jei 15 km.

Organizatorių nuotr./Ignas Dombrauskis
Organizatorių nuotr./Ignas Dombrauskis

5 motyvas: mitybos patarimai.

Bet kuris ilgesnį laiką sportuojantis žmogus patvirtins, kad siekiant rezultatų mitybai tenka ne mažesnis vaidmuo nei treniruotėms. Tinkamai subalansavus maistą, pasiekiama geresnių rezultatų. Pradedantieji dažnai nežino, ką reikėtų valgyti prieš bėgimo treniruotę ir po jos, kiek ir kada dažnai reikėtų gerti vandens.

Patyrę bėgikai patars, kad valgyti reikėtų likus 1,5–2 valandoms iki treniruotės, o tam puikiai tinka avižų kruopos, ryžiai, makaronai. Pasibaigus treniruotei iškart galima suvalgyti bananą, datulių ar kitų šviežių vaisių, daržovių. Tiek prieš bėgimą, tiek po jo reikia nepamiršti atsigerti vandens, kurio kiekis priklauso nuo oro temperatūros ir bėgamo atstumo.

Ne vieną tūkstantį kilometrų nubėgęs I.Dombrauskis iki šiol savo bėgiko patirtimi mielai dalijosi internetinėje erdvėje, tačiau nuo šiol jis tai darys ir „gyvai“ – organizuos nemokamas treniruotes visiems, besidomintiems bėgimu.

Pirmoji jo organizuojama „Reebok Running Crew“ treniruotė vyks Kaune gegužės 30 d. nuo 20 val. Treniruotė prasidės ant medinio tilto prie Kauno pilies. Nuo čia bus bėgama Maironio paminklo link, pakeliui sustojant prie Rotušės, savivaldybės, Soboro, Laisvės alėjoje esančio centrinio pašto. Iš viso bėgikai įveiks 8 kilometrus. Bėgant ir stabtelint pakeliui bus atliekami specialūs mankštos pratimai, po kurių, pasak I.Dombrauskio, bėgti bus ne sunkiau, o lengviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius