Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 vaikų auklėjimo principų, kurių laikosi olandai, bet nesilaikome mes

Nyderlanduose vaikai yra dievinami – ne tik savi, bet ir svetimi, todėl nenustebkite, jei šioje šalyje jūsų vaiką užkalbins ar paniurkys kūdikį vežimėlyje svetimas praeivis. Portalas adme.ru. pateikia, kaip olandų vaikų auklėjimo ypatumus mato mamos iš Rytų Europos.
Iškyla gamtoje su šeima
Iškyla gamtoje su šeima / 123RF.com nuotr.

1. Žindančios mamos neina iš proto dėl mitybos

Olandės taip nesirūpina savo mityba, kaip rytų europietės, kūdikio žindymo metu, o ir šios šalies gydytojai rekomenduoja nevalgyti tik kopūstų, svogūnų, aštraus maisto ir nevartoti alkoholio. Tai ir viskas – bet koks kitas maistas yra leidžiamas.

Nesistengiama kontroliuoti kiekvieno žingsnio – vaikui paliekama laisvė pačiam rinktis ir daryti klaidas.

2. Peršalimas vaistais negydomas

Peršalimas – tai ne liga, sako olandai. Jei vaikui prasideda sloga, užtenka įlašinti sūraus vandens, skauda gerklę – pagirdyti ramunėlių arbata. Jei vaikui pakyla temperatūra iki 38 laipsnių, niekas neskambina į greitąją, nelekia pas gydytoją. Geriausiu atveju duodama temperatūrą mažinančių vaistų. Į gydytoją kreipiamasi tik tuo atveju, jeigu temperatūra laikosi tris dienas.

Vietinės mamos linkusios stiprinti vaiko imunitetą, o ne plėsti namų vaistinėlės asortimentą, todėl stengiamasi vaikų neauginti šiltnamio sąlygomis, daugiau su jais būti gryname ore ir nerengti pernelyg šiltai.

3. Tėvai nemuša vaikų ir ant jų nerėkia

Tėvai visas problemas sprendžia žodiniu susitarimu. Olandai teigia, kad rėkimas ar fizinė prievarta – silpnumo, bejėgiškumo ir savikontrolės praradimo pasekmė. Jeigu norisi pakelti prieš vaiką ranką, problema yra susijusi ne su vaiku, o su jumis.

4. Vaiką mato kaip asmenybę

Tėvai su vaikais elgiasi kaip su mažais suaugusiais. Jei vaikui kažkas neleidžiama, tėvai jam išsamiai paaiškina – kodėl. Vaikams čia suteikiama tiek laisvės, kad jie būtų saugūs ir netrukdytų kitiems. Nesistengiama kontroliuoti kiekvieno žingsnio – vaikui paliekama laisvė pačiam rinktis ir daryti klaidas, kadangi mes visi mokomės būti savarankiški ir atsakingi už savo veiksmus bandymų ir klaidų keliu.

Taigi vaikams čia leidžiama iš tiesų labai daug, tiesa, prieš tai paaiškinus, kokios pasekmės gali būti, jeigu jie elgsis vienaip ar kitaip.

Tėvai pataria vaikams prieš pasakant ką nors, kas galėtų įžeisti ar įskaudinti, pirma du kartus pagalvoti.

5. Moko spręsti problemas be pykčio

Olandai – labai nekonfliktiški žmonės. Jie geriau patylės nei išsakys nuomonę, kuri kardinaliai skiriasi nuo pašnekovo požiūrio. Toks elgesys skiepijamas nuo vaikystės – tėvai pataria vaikams prieš pasakant ką nors, kas galėtų įžeisti ar įskaudinti pašnekovą, pirma du kartus pagalvoti.

123RF.com nuotr./Iškyla gamtoje su šeima
123RF.com nuotr./Iškyla gamtoje su šeima

6. Skatina individualumą

Tėvai savo vaiko nelygina su kitais, nereikalauja iš jo gerų pažymių ar kitokių rezultatų, nes mano, kad ne tai yra svarbiausia. Olandams svetimi bet kokie standartai, todėl jie visiškai nesijaudina, jeigu jų vaikas nuo tam tikro mėnesio vis dar neapsiverčia ant pilvo pats, nekalba ar nesisėda gamtinių reikalų atlikti ant puoduko. Vaikas priimamas toks, koks yra, su visais jo individualiais ypatumais.

7. Tėvai domisi vaiko nuomone

Prieš ką nors nuspręsdami, tėvai visada pasiteirauja ir vaiko nuomonės, taigi sprendimai yra priimami kartu. Vaikui žinojimas, kad jo nuomonė suaugusiems yra svarbi, ugdo savivertę – jis išauga savimi pasitikinčiu ir visaverčiu žmogumi.

8. Nesistengiama vaikų maitinti tik sveikai

Olandai nelabai daug dėmesio kreipia į sveiką mitybą. Metukų kūdikiui per pietus duoti duonos su margarinu yra normalu. Mokyklose vaikai organizuotai nemaitinami – kiekvienas valgo tai, ką yra atsinešęs.

9. Skiepija įprotį sportuoti

Meilė sportui – neatsiejama olandų gyvenimo būdo dalis. Futbolas, tenisas, ledo riedulys, skvošas, biliardas – kiekvienas pasirenka tai, kas jam patinka. Kodėl reikia žiūrėti multikus ar žaisti kompiuterinius žaidimus, jeigu daug įdomiau pažaisti su draugais gyvai arba aktyviai praleisti laiką su šeima?

10. Vaiką visada galima nuraminti nukreipus dėmesį

Geriausia reakcija į bet kokį vaiko kaprizą – nukreipti jo dėmesį. Vaikas neleidžia jo aprengti? Sudominkite jį žaislu. Verkia reikalaudamas nupirkti mašinytę? Paklauskite, ką jis dabar norėtų veikti: pasivaikščioti parke, išsimaudyti upėje, o gal keliauti į žaidimų aikštelę? Nukrito ir susižeidė? Papasakokite jam kokią nors juokingą istoriją, kad pralinksmėtų ir pamirštų apie skausmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius