Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

100 metų sulaukusios Juzefos dukra: „Mama niekada neturėjo atostogų. Jos gyvenimas nebuvo lengvas“

Raudondvaryje gyvenanti buvusi mokytoja Juzefa Dombauskienė sausio 1-ąją šventė ne tik Naujųjų metų pradžią, bet ir 100-ąjį savo gimtadienį. Kaip sako jos dukra Nijolė, mamos gyvenimas nebuvo lengvas, tačiau visada palaikydavo tikėjimas.
Juzefa Dombauskienė sausio 1-ąją šventė 100-ąjį savo gimtadienį.
Juzefa Dombauskienė sausio 1-ąją šventė 100-ąjį savo gimtadienį. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Laikydamasi visų saugumo reikalavimų, ilgaamžę pasveikino Kauno rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė, perdavusi mero Valerijaus Makūno linkėjimus ir tradiciškai Kauno rajono šimtamečiams dovanojamą šiltą antklodę.

Kaip skelbiama Kauno rajono savivaldybės pranešime, mokytoja Juzefa yra pirmoji šių metų Kauno rajono šimtametė.

„Esu sveika, niekuo nesiskundžiu. Didžiausia liga – tai mano amžius. Bet nors ir šimtametė esu, su dukra apeiname po didžiausią ratą“, – didžiuojasi jubiliatė.

Daugiausiai laiko dirbo Kulautuvos mokykloje

Šiaulių pedagoginiame institute pradinių klasių mokytojos specialybę įgijusi Juzefa dirbo ne vienoje Kauno rajono mokykloje. Visgi ilgiausiai, nuo 1958 m. iki pensijos, ji vaikus ugdė Kulautuvos mokykloje. Pastarojoje pedagogu dirbo ir Juzefos vyras. Pora susilaukė dukrų, kurios taip pat pasirinko mokytojo profesiją.

„Nuo mažumės mama mane vesdavosi kartu į mokyklą. Aš ir vaikų sumuštinius apžiūrėdavau... Bet mokytojos vaikui viskas buvo leidžiama“, – juokėsi šimtametės dukra Nijolė.

Mokytojaudama Juzefa nuolat kurdavo scenarijus vaikų šventėms. O už gerą darbą buvo ne kartą apdovanota.

Jubiliatė neapleidžia savo kūrybinių pomėgių ir dabar – kartais rašo dienoraštį, kuria eiles, sveikinimus. „Prieš keletą metų mama dar dalyvavo konkurse – sukūrė eilėraštį Lietuvai“, – prisiminė dukra.

Namą tapo per sunku išlaikyti

Prieš ketvirtį amžiaus, mirus vyrui, Juzefa atsikraustė į Raudondvarį. Čia gyvena kartu su dukra Nijole.

Kaip 15min GYVENIMUI sakė Juzefos Nijolė, tokį sprendimą jos su mama priėmė dėl to, kad išlaikyti didelį namą tapo per sunku, o Raudondvaris pasirinktas taip pat neatsitiktinai – čia vokiečių kalbos mokytoja dirbo Nijolė.

„Tad dabar gyvename abi kaip ponios“, – juokėsi dukra.

Po 95-ojo Juzefos jubiliejaus artimieji nusprendė, kad ilgaamžės gimtadienį suburiant gimines reikia švęsti kasmet.

„Jau tapo tradicija, kad kasmet visa giminė susirenka paminėti mamos gimtadienio. Gaila, jog šiemet susiklostė tokios aplinkybės, kad nieko negalėjome pakviesti. Visgi tikimės, kad pagerėjus situacijai, dar šiais metais pavyks atšvęsti“, – vylėsi Juzefos dukra.

Pasak Nijolės, giminėje jau yra nemažai mirusių artimųjų, o mamos seserys – taip pat ilgaamžės – viena mirė būdama 95-erių, o jauniausia sesuo jau sulaukė 91-erių metų. Juzefa turi keturis anūkus ir tiek pat proanūkių.

Kalbėdama apie ilgaamžiškumą, Nijolė sako, kad tai greičiausiai lemia genai. Galbūt, jei ne specifinis darbas, ilgiau būtų gyvenę ir mamos tėvai. Rentgeno kabinete sanitarais dirbę Nijolės seneliai mirė būdami 70 ir 76 metų.

Šeimos albumo nuotr. /Juzefa Dombauskienė sausio 1-ąją šventė 100-ąjį savo gimtadienį.
Šeimos albumo nuotr. /Juzefa Dombauskienė sausio 1-ąją šventė 100-ąjį savo gimtadienį.

Labiausiai domina politika

Kai geras oras, Nijolė su mama visad eina pasivaikščioti ir apeina ratą: „Nueiname 2500 žingsnių – taip rodo mano išmanusis laikrodis.“

Nijolė su mama, seniau aptardavusios ir švietimo aktualijas, darbą mokykloje dabar nuo šių temų jau atitolo.

„Dabar dažniau kalbamės apie politiką, mana yra dešiniųjų pažiūrų. Labai domimės tiek Lietuvos, tiek užsienio politika“, – kalbėjo pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Juzefa Dombauskienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Juzefa Dombauskienė

Dirbo ne tik mokykloje, bet ir internate

Nors mamos sveikata gera, tačiau susikalbėti su ja lengviausia Nijolei, mat mama sunkiai girdi.

„Ji įpratus prie mano kalbos, mano balso tembro. Turiu persakyti, kas ką sako. O telefonu jai kalbėti sunku“, – sakė dukra.

Gyvenimą mokytojavimui paskyrusi Juzefa, sako Nijolė, nežino, kas yra atostogos. Mat ji dirbo ne tik mokytoja, tačiau ir papildomai – Kulautuvoje buvusiame internate auklėtoja:

„Mama niekada neturėjo atostogų, nežinojo apie tokį dalyką. Su vaikais internate ruošdavo pamokas, prižiūrėdavo, kad jie pavalgytų, o po vakarienės, 10 valandą, jau eidavo namo.

Internatas buvo per gatvę nuo mūsų namų, tai mama dažnai per langą ir naktį pažiūrėdavo, ar jie ten miega. Mokytojo darbas visada būdavo įtemptas, dieną ir naktį galvoja apie savo vaikus.“

Kauno rajono savivaldybės nuotr. /Juzefa Dombauskienė sausio 1-ąją šventė 100-ąjį savo gimtadienį.
Kauno rajono savivaldybės nuotr. /Juzefa Dombauskienė sausio 1-ąją šventė 100-ąjį savo gimtadienį.

Neteko dukters ir anūko

Moteris taip pat labai mėgsta gėles, o jos auginami augalai labai gražiai veši, nes yra kruopščiai prižiūrimi.

Kasdien po kelias valandas Juzefa skiria maldai. Kaip sako jos dukra, malda, tikėjimas jai padėjo išgyventi ir sunkiausias akimirkas: kai, tik baigusi vidurinę, Nemune nuskendo viena iš dukterų, kai kalnuose žuvo 28-erių anūkas.

„Tai buvo didelis skausmas, kuris lydi iki šiol. Ir daugiau išgyvenimų buvo. Mamos gyvenimas nebuvo lengvas“, – kalbėjo Nijolė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius