-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

16 dalykų, kuriuos tėvai privalo sakyti vaikui

Nuo to laiko, kai gimsta vaikas, tėvai turi suprasti, kad šiame pasaulyje atsirado naujas žmogus, už kurį jie nuo šiol bus atsakingi. O vaikas turi žinoti ir jausti, kad visada galės pasikliauti tėvais ir, jeigu reikės, paprašyti jų pagalbos.
Mama ir dukra
Mama ir dukra / Fotolia nuotr.

1. Tu man esi labai svarbus. Tegul vaikas žino, kad neplauti indai ir neperskaityti laiškai pašto dėžutėje gali palaukti. Jis turi žinoti, kad yra jums svarbesnis už juos.

2. Aš tavęs pasiilgau. Net jei išsiskiriate tik 20 minučių, sutikite vaiką apkabinimu. Leiskite jam pajusti, kaip stipriai trokštate būti kartu.

3. Tai buvo negerai. Pasakykite vaikui, jeigu jis suklydo ir padarė klaidą. Padėkite jam ištaisyti klaidą. Priminkite, kad mylite, nepriklausomai nuo padarytų klaidų.

4. Tu viską padarei teisingai. Jeigu vaikas pasielgė teisingai, parodykite, kad juo didžiuojatės. Jeigu drąsinsite vaiką, jis visada tai darys nieko neverčiamas ir be didelių pastangų.

5. Tu ypatingas. Parodykite vaikui, koks jis nepakartojamas ir vienintelis. Parodykite jam savo ir jo charakterio ypatybes, išmokite pažinti kitų žmonių charakterius. Tai labai naudingi įgūdžiai, už kuriuos vaikas ateityje jums būtinai padėkos.

Taip pat skaitykite: Vaikų globėja Jurgita Grinkevičienė: „Vaikui reikia turėti žmogų, kurį jis galėtų vadinti mama“

6. Verkti – tai normalu ir nieko gėdingo. Skatinkite vaiką neslėpti savo jausmų. Žmonės verkia, kai jiems liūdna, skauda, vieniša. Kartais žmonės verkia ir iš laimės. Leiskite vaikui dalintis savo emocijomis.

7. Nušluostykite ašaras. Vaikas turi žinoti, kad kartais reikia nusišluostyti ašaras ir eiti toliau. „Jeigu verki, nes pasislėpė saulė, skubėk nusišluostyti ašarų, nes kitaip pro jas nepamatysi žvaigždžių.“ Paaiškinkite vaikui šią paprastą tiesą.

8. Ar gali man padėti? Vaikas turi jumyse matyti žmogų, kuris turi daug rūpesčių bei darbų, kuris taip pat pavargsta ir gali būti pažeidžiamas. Tegul vaikas išmoksta pasiūlyti ir suteikti pagalbą.

9. Tau padėti? Prieš padėdami vaikui, visada to paklauskite. Jis turi išmokti savarankiškumo. Jeigu vaikas pats negali susidoroti su problema, padrasinkite jį ir parodykite, kaip tai padaryti.

10. Taip. Bent kartą per dieną turite pasakyti vaikiui „taip“, ypač jeigu jis prašo ką nors padaryti kartu. Tokiu atveju net nedvejodami pasakykite jam „taip“.

Taip pat skaitykite: 5 didžiausios vaikų auklėjimo klaidos, susijusios su gyrimu

11. Ne. Vaikas turi žinoti, jeigu su kažkuo nesutinkate. Bet tai neturi būti griežtas, irzlus ir trumpas „ne“. Būtinai paaiškinkite, kodėl nusprendėte taip, o ne kitaip.

12. Tu šaunuolis. Net jeigu vaikui nepasisiekė kažko padaryti, bet jis stengėsi, turite jį palaikyti. Maži laimėjimai išauga į dideles pergales. Motyvuokite savo vaiką, kad jis galėtų pasiekti daugiau.

13. Būk geras tave supančiam pasauliui. Nuolat priminkite vaikui, kad geri dalykai nutinka geriems žmonėms. Taip, pasaulis gali būti žiaurus, bet žmonės, kurie į viską žiūri su gėriu ir meile, lengviau išgyvena problemas. Palengvinkite vaikui jo ateitį.

Taip pat skaitykite: Eksperimentas užrištomis akimis: vaikai turėjo atpažinti savo mamą

14. Atleisk. Pripažinkite, kai būnate neteisūs ir atsiprašykite. Taip jūs rodote gerą pavyzdį, jog reikia nusileisti, kai tai yra būtina.

15. Papasakok man daugiau. Klausinėkite, žiūrėkite vaikui į akis, stenkitės iš tikrųjų suprasti savo atžalą.

16. Aš tave myliu. Sakykite tai garsiai kiekvieną dieną. Vaikas turi žinoti, kad jūsų meilė yra besąlygiška, nepakeičiama ir amžina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius