-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai, kuriuos jūsų vaikas prisimins visą gyvenimą. Pastoriaus patarimai

Vaikų auklėjimas – sudėtingas reikalas. Mes dažnai manome vienaip, kas būtų naudinga vaikui, o pasirodo, kad reikėjo visai ne šitų dalykų. Amerikiečių pastorius Dave’as Willisas pataria tėvams susitelkti į tai, kas iš tikrųjų svarbu ir prasminga, rašo psychologies.ru.
Tėtis su sūnumi pajūryje
Tėtis su sūnumi pajūryje / Shutterstock nuotr.

Pastorius su žmona Ashley augina keturis vaikus. Jis teigia, kad kiekvienas vaikas – tai poga vėl panirti į nostalgiją ir pagalvoti apie savo vaikystę.

„Vis mąstau, o ką aš dažniausiai prisimenu iš praeities ir kodėl? Taip pat dar galvoju, kokius prisiminimus norėčiau apie save palikti savo vaikams. Aš noriu iš anksto suplanuoti ir numatyti kiekvieną brangų momentą.

Vienintelė mūsų vaikų užduotis – mus pakeisti. Štai kodėl jų pirmieji žodžiai yra „mama, tete, ate, ate“. Juokinga, bet tai drauge ir priminimas, kad mūsų gyvenimas trumpas, ir laikas, skirtas artimam ir glaudžiam bendravimui su vaikais, prabėgs labai greitai.

Galvodamas apie tai, aš noriu išspausti kuo daugiau naudos kiekvieną minutę ir palikti tokį kraitį, kuris pergyvens mane. Ne, nesu liguistai pamišęs dėl šios idėjos, tiesiog man svarbu nepraleisti svarbių dalykų, kai leidžiu laiką su vaikais.

Kaip ir daugelis tėvų, mes esame linkę nerimauti dėl dalykų, kurie iš esmės yra nereikšmingi. Mūsų vaikai greičiausiai nebus įsidėmėję namų apstatymo, vešlaus sodo ar maisto produktų šaldytuve – jie buvo brangesni ar pigesni, tačiau jiems tikrai bus linkusios atmintyje akimirkos, kurias praleidote drauge“, – teigia pastorius D.Willisas, kuris yra ir knygos „The Seven Laws of Love: Essential Principles for Building Stronger Relationships“ (2016) autorius.

Todėl susitelkime į tai, kas, anot D.Williso, vaikams išties svarbu.

Laikas, kuomet jūsų dėka jie jautėsi saugūs

Kiekvienas mažylis yra pažeidžiamas ir trokšta saugumo. Jūsų vaikas prisimins visus vakarus, kai „vijote“ lauk po jo lova besislepiančius monstrus ar padėjote ištverti griaustinį, leisdami užmigti tėvų lovoje.

Taip pat jie ilgam atsimins momentą, kai pačiuose tėvuose pabus monstras ir ne juokais juos išgąsdins. Juk neišvengiamai, vėliau ar anksčiau, vaikui teks pamatyti supykusius, iš pusiausvyros išėjusius tėvus, – tai normalu, tai gyvenimiškos emocijos ir reakcijos. Todėl pasistenkite elgtis taip, kad vaikai šalia jūsų visuomet jaustųsi saugiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jokių bausmių ir rėkimų: 4 žodžiai, priverčiantys vaiką pasitaisyti ir elgtis deramai

Laikas, kuomet visas jūsų dėmesys priklausė tiktai jam

Vaikai tėvų meilę matuoja paprastai – skiriamu jiems dėmesiu. Momentai, kai jūs nustūmėte šalin visus darbus, kad pakalbėtumėte su vaiku apie draugus, kad išeitumėte į lauką paspardyti kamuolio ar pašokinėti ant batuto, vaikui įsimins visam gyvenimui.

Stenkitės rasti laiko tokioms „smulkmenoms“, nes vėlesniame etape (kur jau nieko negalėsite pakeisti) tos minutės, praleistos drauge, vaikams pasirodys esančios svarbiausios.

Jūsų bendravimo su partneriu stilius

Vaikai įsivaizdavimą apie meilę susiformuoja dažniausiai stebėdami, kaip tėvai bendrauja tarpusavyje, ką viens kitam jaučia ir rodo. Siekite tokios santuokos, kad ši vaikams būtų pavyzdys, kad pažadintų norą turėti tokią šeimą, kokią buvo sukūrę tėvai. Padovanokite vaikams saugumo ir besąlygiškos meilės jausmą, kurią jaučia žmogus, stebėdamas švelnius ir pagarbius tėvo ir motinos santykius.

123RF.com nuotr./Šeimos šventė.
123RF.com nuotr./Šeimos šventė.

Jūsų pagyrimo žodžiai ir kritiškos pastabos

Vaiko širdis – kaip minkštas molis, joje laikui bėgant susiguli visi įspūdžiai, patirti ankstesniuose gyvenimo etapuose.

Vaiko identitetas ir savivertė, jų įsivaizdavimas apie savo galimybes didžia dalimi priklauso nuo žodžių, kuriuos vaikui sakote pirmais jo gyvenimo metais.

Taigi tėvų darbo dalis yra koreguoti vaiko elgesį ir mokyti jį laikytis disciplinos, tačiau net ir tais momentais nepamirškite apie pastiprinimą ir pozityvius pastebėjimus. Tegu jūsų žodžiai, skirti vaikui, būna kupini meilės ir palaikymo.

Šeimos tradicijos

Vaikai dievina spontaniškumą, tačiau lygiai taip pat mėgsta ir numatytus įvykius. Vaikas tikrai šiltai asilieps apie tas tradicijas, kurias puoselėsite, nesvarbu, tai bus penktadienio komedijos peržiūra, pasakos skaitymas vakarais, vasaros atostogos toje pačioje šalyje, savaitgalio pusryčiai kavinėje ar gimtadieniai bei kitų švenčių paminėjimai.

Įtraukite šeimos narius, kad visi kurtų ir puoselėtų tokius šeimos ritualus. Labai tikėtina, kad vaikas ir pats norės juos perkelti į savo šeimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius