-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai, kuriuos verta pasakyti vaikams apie bitkoiną

Beveik baigiau skaityti (o jei tiksliau – klausyti) knygą apie kriptovaliutą. Beklausydama patyriau daug visokių išgyvenimų. Nuo „reikia greičiau bėgti pirkti bitkoinų“ iki „vis tiek čia truputį nesąmonė“.
Vaikai ir kriptovaliutos
Vaikai ir kriptovaliutos / Igno Krakio / 15min iliustracija

Kiekvieną savaitę 15min GYVENIMAS rasite tinklaraščio „Raising free kids“ įkūrėjos Linos Banytės-Surplienės, 16 metų dirbusios finansų ir mokesčių srityje, o pastaruosius ketverius metus aktyviai besidominčios vaikų ir pinigų tema, straipsnius.


Kodėl pasiėmiau šią knygą į rankas? Na, visų pirma, dėl to, kad draugas parekomendavo. Visgi tikrai neskaitau visų parekomenduotų knygų (tiesiog neturiu tiek laiko). Taigi buvo antra priežastis – kad kriptovaliutos visada atrodė toks iki galo nepažintas „žvėris“, o man labai patinka, kad knygoje viską sudėlioja į sistemą ir lentynėles. Ir dar – kriptovaliutos yra susijusios su asmeniniais finansais, taigi verta jomis pasidomėti profesinio intereso pagrindu.

Nežinau suaugusiųjų, kurie ramiai žiūri į šią naujovę. Mano pažįstamų nuomonės apie kriptovaliutą svyruoja nuo „įsigijau įrenginį bitkoinams kasti“ ir „tikiu, kad bitkoinas bus anksčiau ar vėliau vertas 1 mln. eurų“ iki „iš viso nesuprantu, kas tai yra“ ir „pastebėkime, kas iš to bus, kai galėsime realiai kriptovaliutomis atsiskaityti“. Spėju, kad jūsų pažįstamų nuomonės irgi yra įvairios.

Tad šiandien pakalbėkime apie tai, ką reikėtų pasakyti vaikams apie kriptovaliutas. Juk visai apie tai nekalbėti negalime, ar ne? Ypač turint galvoje, kad paaugliams ši tema ypač įdomi. Vis dėlto kriptovaliutų yra labai daug ir įvairių, todėl (dėl paprastumo) pakalbėkime apie vieną populiariausią – bitkoiną.

5 faktai apie bitkoiną

Tai štai 5 esminiai dalykai, kuriuos verta pasakyti vaikui apie bitkoiną:

1. Tai – virtuali valiuta

Kitaip sakant, bitkoinas egzistuoja tik kompiuterių koduose. Nėra jokių monetų ir banknotų. Vaikams gali tikti palyginimas su pinigais vaizdo žaidimuose, kuriuose jie renka monetas – juk pačiupinėti jų negali, jie yra virtualūs. Visgi skirtumas nuo pinigų tuose žaidimuose yra toks, kad bitkoinai yra tikri.

2. Nėra „centro“, kuris išleidžia bitkoiną

Dabar naudojami pinigai turi „centrą“, kuris leidžia tuos pinigus. Pavyzdžiui, Lietuvoje tai – Lietuvos bankas, kuris aprūpina Lietuvą grynaisiais eurais (nors Europos Sąjungoje klausimus, susijusius su eurų banknotų gamyba, jų išleidimu į apyvartą, koordinuoja Europos Centrinis Bankas).

Bitkoinai nuo „normalių“ pinigų skiriasi tuo, kad nėra vieno „centro“ (banko ar vyriausybės), kuris nuspręstų, kiek jų išleisti ar kiek jų supirkti. Viskas vyksta tarp atskirų žmonių, o sandorius patvirtina po pasaulį išsibarstę bitkoinų kasėjai.

123RF.com nuotr./Bitkoinai
123RF.com nuotr./Bitkoinai

3. Bitkoinas – tai saugi, „užšifruota“ valiuta

Pats žodis „krypto“ reiškia apsaugotas, saugus, užšifruotas. Tai reiškia, kad, kai perkame ar parduodame bitkoinus, niekas nežino, kas mes tokie esame, viskas yra užšifruota slaptais kodais. Taip užtikrinama, kad sandoris būtų saugus.

Kaskart, kai naudojami bitkoinai, sudarytas sandoris yra įrašomas į viešą elektroninę duomenų bazę (blokų grandinę). Joje saugomi visi nuo bitkoino pradžios atlikti sandoriai su bitkoinu.

4. Bitkoinas yra iškasamas

Galima vesti paralelę su aukso kasimu, tik bitkoino kasėjai turi ne kirtiklius, o kompiuterius, kurie sprendžia sudėtingas matematines mįsles. Jas išsprendus, atsiranda naujas bitkoinas – tokiu būdu jie yra iškasami.

O „normalūs“ pinigai nėra kasami, juos išleidžia (spausdina, kala) „centras“ (bankas).

5. Bitkoino kiekis yra ribotas

Yra numatyta, kad bitkoinų nebus daugiau kaip 21 milijonas (taip numatė jos kūrėjas). O eurų ar dolerių kiekis nėra apribotas.

Kiti momentai

Vis dėlto svarbu paminėti, kad dabar pasaulyje yra >8000 kriptovaliutų ir jos yra skirtingos. Kai kurios jų gali būti kasamos, o kitos – ne. Vienų kiekis gali būti ribotas, o kitų – ne. Taigi iš esmės mes nieko apie tas kriptovaliutas nesuprantame – ir tai vaikams pasakyti irgi svarbu.

Na, o ar verta investuoti į bitkoiną, priklauso nuo kiekvieno sprendimo. Ką turėtume pasakyti vaikams – kad, kadangi kriptovaliutos yra pakankamai naujas „išradimas“, investicija į jį yra rizikinga – gali būti, kad vertė stipriai pakils, bet gali būti, kad ir stipriai nukris. Todėl iš investavimo pusės kriptovaliutos turėtų būti kaip viena iš turimo investicijų krepšelio dalių, bet jokiu būdu negalima į jas investuoti visų savo turimų santaupų.

Jei norite daugiau sužinoti apie tai, kaip mokyti vaikus apie pinigus, kviečiu parsisiųsti nemokamą leidinį tėvams „TOP3 tėvų užduodami klausimai apie vaikų finansinį ugdymą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius