Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

5 pasižadėjimai, kurie padės tapti geresniais tėvais

Vaikams nereikia tobulų tėvų. Jiems reikia tėvų, kurie priimtų juos su visais jų netobulumais, rodytų gailestingumo, pagarbos pavyzdį bei gebėtų atsiprašyti ir atkurti ryšį, kai santykiai prastėja, – kas yra neišvengiama.
Tėvai ir vaikas.
Tėvai ir vaikas. / Fotolia nuotr.

Visgi tai nėra lengvas darbas – jis reikalauja gebėjimo kontroliuoti emocijas. Būtent todėl vien apsisprendimas būti kantresniu vaikų atžvilgiu retai veikia.

Bet jei norite tapti geresniais tėvais – ir laimingesniais žmonėmis, – tai visiškai įmanoma. „Psychology Today“ rašo, jog šie penki pasižadėjimai padės kurti namų atmosferą, kurioje būtų mažiau dramų ir daugiau meilės.

Pasižadėti dirbti su savo emocijomis

Tai svarbu tam, kad taptumėte emociškai stipriais tėvais, kokiais norite būti. Pradėkite nuo kasdienio rūpinimosi savimi: eikite miegoti anksčiau, kad geriau pailsėtumėte; valgykite sveikiau, kad turėtumėte daugiau energijos; transformuokite negatyvias mintis į teigiamas; sulėtinkite savo ritmą, kad sumažintumėte stresą.

O užvis svarbiausia – įsipareigokite valdyti savo reakcijas. Kai esate pykčio būsenoje, negalite tinkamai auklėti savo vaiko. Todėl venkite veiksmų, kai esate pikti. Skamba sudėtingai? Taip ir yra. Galbūt tai sunkiausias dalykas, kurio turime išmokti. Visgi skubus noras reaguoti signalizuoja apie tai, kad esate neramioje būsenoje. Tad prieš bendraujant su vaiku, pirmiausia nusiraminkite.

Geriausia yra tai, jog kaskart, kai apribojate savo reakcijas, tai persiduoda jūsų smegenims. Kitaip tariant, kiekvieną kartą, kai pasirenkate meilę, padidinate tokio elgesio tikimybę ir kitą kartą. Nustebsite, kaip keičiasi jūsų vaikas, kai patys vis geriau save kontroliuosite.

Pasižadėti mylėti žmogų šalia

Vaikai, kurie jaučiasi mylimi ir puoselėjami – klesti. Čia nekalbama apie vaikus, kurie yra mylimi. Klestintys vaikai yra tie, kurie jaučiasi mylimi ir puoselėjami būtent dėl to, kokie jie yra.

Kiekvienas vaikas yra unikalus, tad į kiekvieną reikia žvelgti skirtingai, kad jis pasijustų vertingas. Mums, kaip tėvams, sunkiausias darbas yra gebėti priimti savo vaiką tokį, koks jis yra, su visais iššūkiais; džiaugtis juo už buvimą unikalia asmenybe – net ir tada, kai norime koreguoti jo elgseną.

„Fotolia“ nuotr./Mama su dukra
„Fotolia“ nuotr./Mama su dukra

Kokia to paslaptis? Pabandykite pažvelgti iš vaiko perspektyvos, išgyvenkite kartu su juo ir švęskite kiekvieną jo žingsnį teisinga linkme. Kas svarbiausia? Mėgautis savo vaiku!

Pasižadėti palaikyti ryšį

Vaikai bendradarbiauja ir klauso tėvų, jei jaučia ryšį su jais. Žinoma, tas ryšys kartais susilpnėja, - būtent dėl to karts nuo karto jį reikia atkurti. Apkabinkite savo vaiką rytais ir su juo atsisveikinant. Kai dienos eigoje ar vakare susitinkate su vaiku, skirkite 15 minučių išimtinai tik jam. Ką tuo metu daryti? Klausytis, kalbėtis, guosti, apkabinti, juoktis ar žaisti kartu.

Sustabdykite darbus ir išjunkite telefoną ar kompiuterį prieš vakarienę, kad susikoncentruotumėte į šeimą. Valgykite kartu be žiūrinėjimo į ekranus. Klausykitės vienas kito. Aptarkite dienos reikalus ir šiltai apkabinkite vaiką prieš miegą.

Pasižadėti būti pagarbos pavyzdžiu

Norite auginti vaikus, kurie būtų dėmesingi ir pagarbūs? Giliai įkvėpkite ir kalbėkite su jais pagarbiai. Juk vaikai mokosi iš to, kaip mes elgiamės. Jei mes negalime kontroliuoti savo emocijų – negalime tikėtis, kad ir vaikai kontroliuos savąsias.

Pasižadėti kreipti dėmesį į vaiko poreikius ir jausmus

Svarbiausias laikas, kada turite išlikti ryšyje su vaiku, yra tada, kada jis – nepaklusnus. Visos „blogo elgesio“ išraiškos yra signalas, kad vaikui reikia jūsų pagalbos tvarkantis su stipriomis emocijomis; kad svarbu užpildyti jo nepatenkintus poreikius. Tik tada, kai pradėsite kreipti dėmesį į vaiko jausmus ir poreikius, jo elgsena pasikeis.

Jei jūs galite auklėti vaiką rodydami gerą pavyzdį (o ne bausdami), empatiškai nubrėžti ribas – užauginsite disciplinuotus vaikus, kurie norės sekti jumis.

Žinoma, jūsų vaikai padarys klaidų – kaip ir jūs. Nėra idealių vaikų, kaip ir nėra idealių tėvų ar šeimų. Bet yra šeimos, kurios gyvena didžioje meilėje, kur kiekvienas šeimos narys klesti. Vienintelis būdas sukurti tokią šeima yra daryti kasdienius pasirinkimus, kurie vestų ta kryptimi.

Tai ne stebuklas, o tiesiog darbas – stebėkite save ir, kai gyvenimas nuveda ne ta kryptimi, grąžinkite save į tinkamą kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius