Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

62 proc. homoseksualių jaunuolių dėl patyčių mąsto apie savižudybę

Metinė apklausa, kurios metu buvo apklausta per 9 tūkst. įvairių jaunuolių, parodė, kad 62 procentams homoseksualių respondentų dėl patyčių kyla minčių apie savižudybę, rašo www.indy100.com.
Didžiojoje Britanijoje net 76 proc. gyventojų palaiko homoseksualius santykius.
Didžiojoje Britanijoje net 76 proc. gyventojų palaiko homoseksualius santykius. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

31 proc. apklaustųjų prisipažino bandę nusižudyti

Šio kasmet atliekamo tyrimo metu buvo apklausta 9 tūkst. įvairios seksualinės orientacijos jaunų britų. Paaiškėjo, kad 43 proc. netradicinės seksualinės pakraipos jaunuolių per pastaruosius 12 mėnesių patyrė patyčias. 62 proc. apklaustųjų teigė, kad dėl to jiems kilo minčių apie savižudybę.

Pasak „Ditch the Label“ generalinio direktoriaus Liamo Hacketto, deja, patyčios vis dar reali problema Didžiojoje Britanijoje: „Jeigu jaunuolis atvirai parodo savo orientaciją, jis nukenčia nuo bendraamžių. Taip pat šie jaunuoliai jaučia labai didelį spaudimą iš plačiosios visuomenės būti „normaliais.“

Labdaringa organizacija, bendradarbiaudama su visos šalies mokyklomis ir koledžais, apklausė 9150 jaunuolių nuo 12 iki 20 metų. Rezultatai pritrenkė: 31 proc. apklaustųjų prisipažino bandę nusižudyti, nes nebegalėjo kęsti patyčių, o 51 proc. užsiėmė savęs žalojimu.

10 proc. respondentų paminėjo, kad patyčias jie pataria kasdien. Daugiau nei pusė jų mano, kad tyčiojamasi dėl jų orientacijos, tuo tarpu kas penktas apklaustasis teigė, kad juos kaltina esant homoseksualais, nors jie tokie nėra.

Patyčias patiria net iš mokytojų ir šeimos narių

„Gąsdinimas daro realią įtaką jaunų žmonių gyvenimui, todėl mes sukūrėme organizaciją „Ditch the Label“ („Atsikratyk etiketės“). Mes norime prisidėti prie lygybės visuomenėje, suteikti jauniems žmonėms daugiau pasitikėjimo savimi ir stiprybės įveikti skaudžias patyčių pasekmes. Stengiamės juos palaikyti emociškai, psichologiškai ir fiziškai“, – teigė L.Hackettas.

Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad 32 proc. patyčių liudininkų retai arba niekada nebandė nutraukti stebimą patyčių veiksmą. Todėl šios organizacijos tikslas – skatinti žmones iš stebėtojų tapti liudininkais ir aktyviai reaguoti į patyčių situaciją. Šiais laikais tai įmanoma daryti netgi anonimiškai, pranešant apie įvykį per tam tikras sistemas ar programas.

59 proc. iš tų respondentų, kurie prisipažino tyčiojęsi iš kitos seksualinės orientacijos žmogaus, paminėjo, kad tai buvo bendraklasis, 33 proc. – buvęs draugas, 29 proc. – dabartinis draugas. Vienas iš dešimties (9 proc.) jaunuolių sakė, kad iš jų tyčiojosi mokytojai, 8 proc. įvardijo šeimos narius.

Pasak vaikų komisarės Anne Longfield, kelia nerimą, kad kas penktas vaikas patiria kokios nors formos patyčias. „Tai mažina vaiko savivertę, jo pasitikėjimą savimi ir aplinkiniais bei veikia psichinę sveikatą. Kaip rodo tyrimai, nuo patyčių kenčia šimtai tūkstančių vaikų“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius