Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

7 vaikų mama Raimonda motinystę derina su karjera: „Nesuprantu tų, kurios su vienu vaiku nieko nespėja“

Septynis vaikus auginanti 44-erių Raimonda Masytė-Baliūnienė nuo pat pradžių žinojo, kad motinystę derins su karjera, ir savo plano laikosi iki šiol. Kurdama šeimą, Raimonda pradėjo vystyti savo verslą, kurį laiką dirbo per du darbus ir tikina nesuprantanti mamų, kurios, augindamos vieną atžalą, skundžiasi nieko nespėjančios. R.Masytė-Baliūnienė įsitikinusi – svarbiausia mokėti planuoti laiką, tinkamai auklėti vaikus, o tada motinystė kels tik malonumą.
Raimondos Masytės-Baliūnienės šeima
Raimondos Masytės-Baliūnienės šeima / Asmeninio albumo nuotr.

Raimonda dalyvauja 15min YPATINGŲ Motinos dienos proga rengiamoje akcijoje, kurioje laukiamos įkvepiančių mamų istorijos. Jeigu jūs esate mama ar pažįstate tokią, kuri savo istorija taip pat galėtų įkvėpti, motyvuoti, nustebinti 15min skaitytojus – siųskite trumpą aprašą el. paštu: ypatingos@15min.lt Žurnalistai, atrinkę istorijas, asmeniškai su jumis susisieks, pakalbins, 15min portale pasidalins jūsų istorija

Per Motinos dieną UAB „Biofarmacija“ vienai iš Ypatingų mamų padovanos maisto papildų grožiui ir sveikatai „bioODA MAX filler“.

Visas mamų istorijas galite rasti ČIA.

Derina motinystę ir karjerą

Nuo pat vaikystės Raimonda žinojo, kad užaugusi norės siekti karjeros, o atėjus laikui, pagalvos apie motinystę ir galimybę susilaukti kelių vaikų. Vis dėlto jos vyras visada svajojo apie gausią šeimą ir taip R.Masytė-Baliūnienė tapo septynių vaikų mama.

„Jis garsiai savo norų neišsakė, tačiau po kiekvieno gimusio vaiko vis užsimindavo, kad reikėtų dar vieno – taip pamažu tapome didele šeima. Vaikų amžiaus skirtumas gana didelis, todėl galėdavau atsipūsti, įsivažiuoti į karjerą, o tada vėl pastodavau“, – šypsosi Raimonda, kurios vyriausiajai dukrai 25-eri, o jauniausiems dvyniams – 4 mėnesiai.

Asmeninio albumo nuotr./Raimonda Masytė-Baliūnienė
Asmeninio albumo nuotr./Raimonda Masytė-Baliūnienė

Net augindama tiek vaikų ir dažnai išeidama į vaiko priežiūros atostogas, Raimonda sugebėjo įgyti du aukštojo mokslo diplomus ir sukurti karjerą valstybės tarnyboje. Tiesa, ją galiausiai moteris metė, nes pasidarė nebeįdomu.

„Visą laiką stengiuosi save realizuoti ir vaikai tam tikrai netrukdo. Man niekas nepapasakos, kad šeima yra kliūtis mokslams ar karjerai, – įsitikinusi R.Masytė-Baliūnienė. – Galbūt aš sugebu skirstyti savo laiką, nepabijau vaikų anksčiau išleisti į darželį. Pati greitai sugrįždavau į darbus, tačiau vakarus praleisdavome kartu su šeima namie. Jau iš vyresniųjų vaikų matau, jog jie tikrai nepatyrė žalos ir mes esame atviri, bendraujantys bei visada vieni kitiems padedantys.“

Visą laiką stengiuosi save realizuoti ir vaikai tam tikrai netrukdo. Man niekas nepapasakos, kad šeima yra kliūtis mokslams ar karjerai.

Nors yra moterų, kurios, susilaukusios atžalų, nusprendžia visiškai atsiduoti motinystei, Raimonda pasirinko kitokį kelią. Mama yra įsitikinusi, kad turint noro, viską galima suderinti, o nuo tokio gyvenimo būdo nenukentės nė viena pusė.

„Sakoma, kad vaikus sunku auginti, kol susilauki trečio, o vėliau gimę užauga patys. Mums pavykdavo ir į keliones išvykti, ir Lietuvoje aplankyti įvairių vietų, ir bendrus žaidimų vakarus organizuoti. Vaikus visada stengiuosi įtraukti į buities darbus, kartu gaminame maistą, tvarkomės – su mažaisiais tai vyksta žaidimo forma, o vyresnieji darbuojasi savarankiškai. Tik mūsų šeimoje beveik nėra televizoriaus žiūrėjimo, nes jis tikrai atima daug laiko, kurį galima išnaudoti produktyviau“, – pasakoja R.Masytė-Baliūnienė.

Raimonda neslepia, kad jos šeimoje nuolat tvyro chaosas, ir nors iš šono aplinkiniams tai gali atrodyti smagiai, jų santykiuose pasitaiko visko. Be to, keblumų kelia karantinas, kurio metu visi laiką leidžia namuose, mokosi nuotoliniu būdu, tad tampa sudėtingiau užtikrinti ramybę.

„Pedantiškos tvarkos mūsų namuose nėra. Stengiuosi ją palaikyti, bet vos surenki kaladėlės, žiūrėk, vėl jos mėtosi. Su tuo reikia susitaikyti, nes kitaip galima išeiti iš proto, – juokiasi R.Masytė-Baliūnienė. – Tačiau pas mus visada smagu, maisto gamyba niekada nesustoja. Gerai, kad ne iš karto reikėjo imti daug gaminti, su laiku galėjau priprasti prie tokių kiekių.“

Dėl nėštumo buvo atleista iš darbo

Išėjusi iš darbo valstybės tarnyboje, Raimonda įsidarbino privačioje įmonėje, o po dvejų metų nusprendė pradėti savo verslą Marijampolėje. Išgirdusi kalbas, kad vegetariškai besimaitinantys gyventojai neturi vietų, kur galėtų skaniai pavalgyti, moteris nusprendė atidaryti savo restoraną „Seitanas“ ir užpildyti tuščią nišą.

„Idėją įgyvendinau gana sėkmingai ir dirbame jau kiek ilgiau nei trejus metus. Žinoma, gaila, kad įveikėme pirmus sunkiausius metus versle, įsivažiavome ir mus sustabdė karantinas. Dėl to skaudu ir nesmagu, tačiau klientai mus myli, užsisako maisto išsinešimui, todėl stengiamės laikytis“, – sako R.Masytė-Baliūnienė.

Asmeninio albumo nuotr./Raimondos Masytės-Baliūnienės šeima
Asmeninio albumo nuotr./Raimondos Masytės-Baliūnienės šeima

Iš pradžių, kol Raimondos verslas nebuvo įgavęs pagreičio, moteris dirbo ir kitoje įmonėje. Kaip tik tuo metu ji ėmė lauktis penktojo vaikelio. Tai sužinoję, moters vadovai neslėpė nepasitenkinimo, kadangi R.Masytė-Baliūnienė turėjo išeiti į dekretą.

„Sulaukiau iš jų replikų, kad mano amžius jau nebe tas, kad penktas vaikas yra nesąmonė... Be to, jie buvo nepatenkinti, jog greta turėjau savo verslą, nors įmonės veikla nuo to nė kiek nenukentėjo. Visi niuansai susidėjo ir kai išėjau į vaiko auginimo atostogas, gavau pranešimą, kad turiu atsisveikinti su darbu“, – pasakoja mama.

Raimonda neslepia, kad girdėti tokius vadovų žodžius buvo itin skaudu. Nors ji garsiai neišsakė savo pykčio, viduje kurį laiką jautėsi nemaloniai. Vis dėlto mama džiaugiasi, kad visą laiką šalia darbo įmonėje vystė savo verslą, į kurį po atleidimo galėjo įdėti visas pastangas.

„Prisimenu, tada tik nusijuokiau ir vadovams pasakiau, kad penktas vaikas dar ne pabaiga. Pasirodo, buvo tiesa, – šypsosi R.Masytė-Baliūnienė. – Kai gimė dukra, būdama verslo savininkė, negalėjau sau leisti nuo ryto iki vakaro būti namie ir nieko neveikti, todėl su mažyte ant rankų eidavau dirbti. Finansine prasme nenukentėjau, nes nespėjus pasibaigti vaiko priežiūros atostogoms, vėl pastojau ir išėjau į dekretą. Gerai, jog visada mokėjau mokesčius, todėl dabar gaunu neblogas išmokas. Nors netekus darbo, dažniau tenka susimąstyti, kad dabar tokių stabilių pajamų nebebus.“

Prisimenu, tada tik nusijuokiau ir pasakiau, kad penktas vaikas dar ne pabaiga. Pasirodo, buvo tiesa.

Raimonda pripažįsta, kad didelės šeimos išlaikymas reikalauja nemažai pastangų, tačiau, anot jos, daug dirbti reikia nepriklausomai nuo to, ar turi vieną vaiką, ar kelis. Kaip pasakoja R.Masytė-Baliūnienė, ji su vyru gyvena pakankamai pasiturinčiai, todėl gali aprūpinti visus vaikus.

„Mintis apie galėjimą sau leisti auginti vaikus yra nesąmonė. Visame pasaulyje įprasta mamoms gimdyti vaikus ir niekada nesusimąsčiau, jog galima neturėti, kaip juos išlaikyti, – svarsto Raimonda. – Vyresnioji dukra jau gyvena savarankiškai, tačiau man niekada nereikėjo mokėti už jos studijas, vos įstojusi, ji pradėjo dirbti ir nenorėjo, kad prisidėčiau prie išlaikymo. 12-okė dukra taip pat stengiasi, dirba, padeda restorane. Gal tam įtakos turi auklėjimas, nes mūsų vaikai supranta, iš kur gaunami pinigai.“

Pabrėžia tinkamą vaikų auklėjimą

Raimondos šeima stengiasi bent vieną vakarą per savaitę praleisti kartu ir užsiimti bendra veikla. Be to, ji kiekvienam vaikui siekia skirti kuo daugiau dėmesio ir jei mažasis nori atbėgęs pasikalbėti, kai mama užsiėmusi, Raimonda visada randa tam laiko.

„Mes kartu einame tvarkyti kiemo, žiūrime penktadienio filmus, visi susėdę prie stalo vakarieniaujame. Šventes organizuojamės su užduotimis, žaidimais, kai leidžia galimybės, važiuojame pasibūti į gamtą. Pavyzdžiui, praeitais metais visi kartu vykome slidinėti į Italiją, – apie laiką su šeima pasakoja R.Masytė-Baliūnienė. – Visada žinai, kad patiems mažiausiems dėmesio reikia tiek, kad būtų pavalgę ir pamyluoti, o vyresniems reikia skirti laiko kartu paskaitant knygutę, pažaidžiant. Tačiau laikas kiekvienam pasiskirsto automatiškai.“

Asmeninio albumo nuotr./Raimondos Masytės-Baliūnienės šeima
Asmeninio albumo nuotr./Raimondos Masytės-Baliūnienės šeima

Nors įprastai Raimonda lengvai randa laiko sau, šiuo metu ji augina keturių mėnesių dvynukus, todėl didžioji dalis dėmesio tenka jiems. Kai vaikai paauga, mama gali ne tik trumpam išvykti sutvarkyti savo reikalų, bet ir su vyru išvažiuoti atostogų.

„Susitariame, kad vyresni prižiūrėtų jaunesnius, vaikai supranta, jog mamai kartais reikia manikiūrą pasidaryti. Aš tikrai nesu ta mama, kuri visą laiką vaikščiotų su treningais ir sėdėtų namie. Vaikai mane visur išleidžia ir gyvenimo kokybė dėl to, jog turiu atžalų, nė kiek nepablogėjo, – tvirtina R.Masytė-Baliūnienė. – Visada su vyru kartą per metus dviese išvykstame slidinėti į kalnus, pabėgame kur nors savaitgaliui. Leidžiame sau pailsėti, o vėliau bandome visi kartu kur nors išvažiuoti. Turėti gausią šeimą yra smagu ir ji tikrai netrukdo.“

Raimondos šeimoje emocionalių aiškinimųsi ir pykčių nebūna, o pati mama visada stengiasi dvelkti ramybe. Vis dėlto ji pripažįsta, kad kartais vaikai prie ramaus tono pripranta ir nustoja reaguoti į tai, kas sakoma, todėl tenka pradėti kalbėti garsiau.

Vaikai mane visur išleidžia ir gyvenimo kokybė dėl to, jog turiu atžalų, nė kiek nepablogėjo.

„Būna, kad ką nors sakai kelis kartus, niekas neišgirsta ir tada turi pasakyti garsiau. Tačiau nemanau, jog tai yra griežtumas ar piktumas, – teigia R.Masytė-Baliūnienė. – Pavyzdžiui, mes turime aiškią dienotvarkę vakarais, esame pasiskirstę, kuris kelintą valandą eina į vonią, kadangi mūsų daug. Pasitaiko atvejų, kai vienam jau laikas praustis, o jis vis dar dėlioja kaladėles, nori pažaisti. Tada pasakai taip, kad išgirstų.“

Asmeninio albumo nuotr./Raimondos Masytės-Baliūnienės šeima
Asmeninio albumo nuotr./Raimondos Masytės-Baliūnienės šeima

Kelis kartus užsiminusi apie tinkamą auklėjimą, Raimonda pabrėžia, kad svarbiausia su vaikais bendrauti kaip su lygiaverčiais asmenimis. Ji siekia, jog vaikai kuo anksčiau suprastų, kaip gyvenime pasiekiami tikslai bei svajonės, ir moko, kad įdėtos pastangos visada duoda rezultatą.

„Man svarbu, kad vaikai suvoktų, iš kur viskas atsiranda. Jeigu mes turime namus, ką darėme, kad juos turėtume? Jei turime už ką nuvažiuoti į kelionę, ką su tėčiu darome, jog galėtume ten išvykti? Siekiame, kad vaikai suprastų, jog pinigus ne bankomatas duoda, o reikia dėl jų dirbti, – aiškina R.Masytė-Baliūnienė. – Mokome apie tvarką namuose, nuo pat mažų dienų įtraukiame vaikus į namų ruošą. Net mano metų laiko mergytė vaikšto su šluoste ir kartu valo dulkes.“

Raimonda neslepia, kad motinystė yra itin smagi, todėl ji tikina nesuprantanti moterų, kurios, turėdamos vieną vaiką, skundžiasi, jog nieko nespėja ir susiduria su sunkumais. R.Masytės-Baliūnienės manymu, tokios moterys, tikėtina, įdeda per mažai pastangų, o turimą laiką iššvaisto ne ten, kur reikėtų.

„Gyvenime yra natūralu auginti vaikus, dirbti, realizuoti save. Nereikia galvoti, kad gimė vaikai ir dabar niekam nebeliko laiko. Taip, galbūt laiką reikės paskirstyti kitaip, nebepavyks taip dažnai susitikti su drauge kavos puodeliui, tačiau aš to šiuo metu nepasigendu. Nereikia daryti problemų ten, kur jų nėra“, – sako Raimonda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius