Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

A.Landsbergienė: „Ikimokyklinukai efektyviausiai ugdomi per pojūčius ir patirtį“

Dr. Austėjos Landsbergienės pristatyti nereikia – žinoma edukologė, įsteigusi darželius „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklą, 2016 m. išrinkta Lietuvos metų moterimi. A.Landsbergienė nuosekliai keičia lietuvių požiūrį į šalies švietimo sistemą. Kontekstinės ugdymo programos autorė nežada sustoti: kartu su leidykla „Alma littera“ ji pristatė keturias šios programos ciklo dalis – skaitytojams jau pažįstamas knygas „Ruduo“ ir „Pavasaris“ bei netrukus pasirodusiančias „Vasara“ ir „Žiema“.
Austėja Landsbergienė
Austėja Landsbergienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Prieš dešimtmetį jau buvo išleistos A.Landsbergienės parašytos knygos „Augame kartu. Ruduo“ bei „Augame kartu. Žiema“. Autorė atskleidžia, kad naujose knygose skaitytojai ras ne tik idėjų, kaip prasmingai leisti laiką su vaikais, bet ir iki šiol niekur neskelbtų 10 kontekstinio ugdymo principų bei aprašytus vaikų amžiaus tarpsnių ypatumus.

„Tam tikra prasme, šios naujos knygos yra duoklė Lietuvai ir jos ikimokykliniam ugdymui, juk pirmieji gyvenimo metai – svarbiausi. Šiame amžiuje formuojasi vaiko charakteris, vertybinis stuburas, o vaikas įgyja savipagalbos gebėjimus“,– pasakoja A.Landsbergienė.

Autorė atskleidžia, kad šiose knygose ji sudėjo visų savo dvidešimties metų darbo švietimo srityje patirtį, tad jas galima laikyti ikimokyklinio ugdymo vadovais.

Ikimokyklinio amžiaus vaikai, autorės teigimu, efektyviausiai ugdomi per pojūčius ir patirtį, tačiau juos ugdyti galima ir pasitelkiant skirtingus metų laikus.

„Lietuvoje mus supantis pasaulis keičiasi, nes keičiasi metų laikai. Tikiu, kad tai yra puikus būdas supažindinti vaiką, išgyventi su juo cikliškumą, įgyti patirties ir kūrybingai išnaudoti visa tai, kas yra lengvai pasiekiama. Šia knyga noriu padėti tėvams bei pedagogams kokybiškai auklėti vaikus bei ateityje padėti jiems rasti savo kelią. Beje, ir patys mažiausi joje ras įdomių dalykų – jie galės atlikti vieną ar dvi užduotis, o tada, galbūt, savarankiškai kils mintis, kokia galėtų būti trečia ar ketvirta“, – pasakoja A.Landsbergienė.

Autorė atskleidžia, kad šiose knygose ji sudėjo visų savo dvidešimties metų darbo švietimo srityje patirtį, tad jas galima laikyti ikimokyklinio ugdymo vadovais.

„Šių knygų idėja – suteikti ne tik teorinių žinių, bet ir parodyti, kaip visa tai įgyvendinti praktiškai. Kiekvienoje knygoje tėvai ir pedagogai ras septynias temas, o kiekvienoje temoje – persipynusias veiklas. Kiekvienos temos pabaigoje – skyrių „Šis bei tas“, kuriame sudėtos ne tik knygų rekomendacijos, bet ir eilėraščiai, patarlės ir mįslės“, – atskleidžia edukologė

Luko Balandžio / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Austėja Landsbergienė

Kalbant apie ikimokyklinio amžiaus vaikus, pasak A.Landsbergienės, labai svarbu aiškiai brėžti ribas, išsiaiškinti taisykles ir jų laikytis.

„Vaiko auklėjimas yra be galo sunkus, daug kantrybės bei pastangų reikalaujantis tęstinis darbas, tad tikėtis greito gero rezultato – naivu. Vaikui svarbu skirti visą savo dėmesį – išjunkite telefoną, žvelkite vaikui į akis, kalbėkite ir įsiklausykite, ką jis nori pasakyti“, – sako A.Landsbergienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius