Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adeodatas, Gautuma, Alpis – tai lietuvių vaikų vardai. Keisčiausi tėvų pasirinkimai

Šeimoje atsiradus naujai gyvybei, viena svarbiausių užduočių tėveliams tampa sugalvoti mažyliui jam tinkantį vardą, juk būtent jis vaiką lydės visą gyvenimą. Šią užduotį tėvai priima išties atsakingai ir neretai į pagalbą pasitelkia visą savo išmonę.
Kūdikis
Kūdikis / „Shuterstock“ nuotr.

Mireta, Neirida, Akmėja, Egida, Martina, Scholestina, Kernas ir Daivaras – tai tik keletas originalių ir neįprastų vardų pavyzdžių, kurių sulaukėme portalo Ji24.lt „Facebook“ paskyroje atlikę skaitytojų apklausą.

Kiek rečiau girdimus vardus savo dukroms ar sūnums suteikusios motinos pasakojo, kad didžiausią įtaką joms dažniausiai padaro giminaičiai, kurių vardus tėveliai, pasitelkę visą  fantaziją, bando sujungti į vieną. Būtent taip gimė ir vardas Scholestina. Seserį tokiu vardu turinti skaitytoja pasakojo, kad jos mama visuomet svajojo dukrą pavadinti prosenelės ir tetos vardų garbei.

Nemažiau įdomi ir kitos skaitytojos istorija, kuri savo dukrai suteikė Neiridos vardą. Tokį slapyvardį ji dar prieš šešerius metus aptiko viename forume. Moteris tikina jau tada nusprendusi savo būsimai dukrai suteikti būtent šį vardą, o apie tai sužinojusi slapyvardžio autorė tuo net nepatikėjo.

Apie šiuo metu populiariausius ir ganėtinai keistus vardus bei kokią įtaką vaikų vardų rinkimui daro emigracija, portalui Ji24.lt sutiko papasakoti Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė.

Pastebima emigracijos įtaka

Smogus ekonominei krizei, daugelis lietuvių pasirinko gyvenimą svečioje šalyje. Vieni išvyko į Didžiąją Britaniją, kiti į Airiją, Norvegiją ar kitas tuomet jiems palankesnes šalis. Ten susikūrę geras gyvenimo sąlygas, susiradę darbą ir įsitvirtinę, po keletos metų jie retai svarsto galimybę grįžti atgal į savo gimtąją šalį. Tad nenuostabu, kad nuo krizės praėjus keletui metų, Lietuvoje vis daugiau registruojama užsienyje gyvenančių vaikų vardų.

Emigracijos įtaką registruojant vardus pastebi ir Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja, tikindama, kad pastaruoju metu itin išpopuliarėjo lengvai ištariami vardai, kuriuose būtų kuo mažiau lietuviškų raidžių.

„Emigracijos įtaka stipriai juntama ne tik kalbant apie mūsų šalies ekonomiką, bet ir apie vaikų vardus. Tarkime, mišrios šeimos savo vaikams dažniausiai renka nelietuvišką vardą. Tokia tendencija pasitaiko maždaug 99,9 proc. atvejų, – teigia pašnekovė. – Na, o jei abu tėvai yra Lietuvos piliečiai, tačiau gyvena užsienyje, tuomet rinkdami vardus savo vaikams, jie stengiasi, kad būtų kuo mažiau ar kad visai nebūtų užsieniečiams sunkiai ištariamų lietuviškų raidžių, pavyzdžiui, ž, ė, š ir taip toliau. Populiariausi tokio tipo mergaičių vardai šiuo metu yra Gabija, Evelina, Emilija ir Karolina, o berniukų – Lukas, Dominykas, Danielius“.

Populiarių vardų vengia

Anot I. Jurgutienės, į Civilinės metrikacijos skyrių atėję tėvai dažnai vengia savo mažyliams suteikti itin populiarų ar įprastą vardą, todėl pastaruoju metu tendencija vaikus vadinti mėgstamų serialų, knygų ar filmų herojų vardais jau gerokai sumažėjusi.

„Šiais laikais vaikams suteikdami vardus tėvai jau retai semiasi įkvėpimo iš televizijos, filmų ar mėgstamų knygų, bent jau Vilniaus mieste tai nėra labai populiaru. Anksčiau, dar kai tik buvo pradėtos rodyti įvairios muilo operos, prieš 15–17 metų, ši tendencija buvo tikrai labai ryški, praktiškai kas antras vaikas buvo vadinamas serialų herojų vardais, o šiuo metu to tikrai nėra. Patys tėvai netgi vengia savo vaikams duoti populiarius vardus“, – tikina Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

I. Jurgutienė pasakoja, kad vaiko vardo registruoti atėję tėvai dažnai darbuotojų netgi prašo išvardyti populiarius vardus, kad žinotų, jog jų išrinktas mažylio vardas į šį sąrašą nepatenka: „Daugelis atėjusių tėvų tikina nenorintys, kad vėliau jų vaiko darželyje būtų, tarkime, keturios Ievos, ar penki Adomai, todėl prieš registruodami vardą jie dažnai pasidomi, kokie vardai yra populiariausi“.

Pastaruoju metu patys keisčiausi registruoti berniukų vardai buvo Alpis, Eldas, Karigaila, Karibatas, Natanielis, Paskalis, Bangimantas, Adeodatas, mergaičių – Agapė, Gautuma, Bazilė, Altėja, Vilintė, – pasakoja I. Jurgutienė.

Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriuje pasitaiko ir atvejų, kai vaikams registruojami dvigubi vardai. Tokius vardus tėvai renkasi dėl daugelio priežasčių. Anot I. Jurgutienės, vieniems dvigubi vardai tiesiog skamba solidžiau, kiti tokius vardus savo vaikams suteikia siekdami pagerbti savo tėvus, senelius ar prosenelius.

„Retai, bet pasitaiko ir tokių atvejų, kad tėvai tiesiog nesutaria vieningai dėl vardo, todėl dvigubas vardas tampa puikiu kompromisu. Visai neseniai mūsų skyriuje buvo užregistruoti du dvigubi vardai: Elena Liepa ir Morta Teresė. Tėvai sakė, kad tokius vardus jie išrinko tiesiog dėl gražaus skambesio“, – pasakoja I. Jurgutienė.

Manančius, kad senoviniai lietuviški vardai – jau ant išnykimo slenksčio, I. Jurgutienė skuba nuraminti. Anot jos, bent jau Vilniaus skyriuje dar tikrai dažnai pasitaiko, kad tėvai savo dukroms duotų Marijos, Elenos, Mortos, Barboros ar Elzės vardus. Daug registruojama ir kiek senoviškesnių lietuviškų berniukų vardų: Mykolas, Jonas, Benas, Antanas.

Tarp keisčiausių vardų – Adeodatas ir Gautuma

Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja neslepia, kad darbuotojams pasitaiko užregistruoti ir ganėtinai neįprastų bei negirdėtų vaikų vardų.

Jau keletą metų, tėveliams persigalvojus, leidžiama vaiko vardą ištaisyti vos per porą dienų.

„Pastaruoju metu patys keisčiausi registruoti berniukų vardai buvo Alpis, Eldas, Karigaila, Karibatas, Natanielis, Paskalis, Bangimantas, Adeodatas, mergaičių – Agapė, Gautuma, Bazilė, Altėja, Vilintė. Daugelis tėvų, atėjusių registruoti tokius keistus ir neįprastus vardus, savo apsisprendimų nelinkę detalizuoti. Galbūt šie vardai jiems patiems turi kažkokią reikšmę, tiesiog tėveliai nelabai mėgsta mums ją komentuoti“, – pasakojo I. Jurgutienė.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja atkreipia dėmesį, kad registruojant vaikų vardus, tėvėliams svarbu žinoti, jog vardas privalo atitikti įstatymų numatytus rekalavimus ir viešąją tvarką, t. y. kad būtų sukurtas pagal lietuvių kalbos taisykles ir atitiktų moralę bei, žinoma, kūdikio lytį.

Dėl vardų persigalvoja retai

Vardus registruoti atėję tėveliai, anot I. Jurgutienės, visuomet būna jau tvirtai apsisprendę dėl savo mažylio vardo. Jos praktikoje dar niekuomet nepasitaikė atvejų, kad vaiko vardą registruoti atėję tėveliai paprašytų duoti kokią knygą ir tą vardą išsirinktų tiesiog vietoje. Galbūt dėl to retai pasitaiko tokių atvejų, kad po keletos dienų tėvai persigalvotų dėl jau užregistruoto vaiko vardo.

„Shutterstock“ nuotr./Vaikas
„Shutterstock“ nuotr./Vaikas

Vis dėlto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja atkreipia dėmesį, kad galimybė persigalvoti tikrai yra. Jau keletą metų, tėveliams persigalvojus, leidžiama vaiko vardą ištaisyti vos per porą dienų.

„Anksčiau teisės aktuose buvo numatyta, kad vardą galima pakeisti nuo 18 metų, tačiau dabar į tai žiūrima kiek lanksčiau. Jei tėveliai vaiko vardą nusprendžia pakeisti ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo jo užregistravimo, tuomet tvarka kiek paprastesnė ir dokumentai sutvarkomi ganėtinai greitai – tai laikoma vardo ištaisymu, o šios procedūros kaina yra 17 litų. Priklausomai nuo darbo krūvio, vardas gali būti ištaisytas jau po keletos dienų. Na, o jeigu vaikui yra suėję daugiau kaip trys mėnesiai, tada tai jau laikoma vardo pakeitimu. Šiuo atveju leidimą išduoda Teisingumo ministerija, ir vardo keitimas kainuoja 42 litus. Ši procedūra, žinoma, ir užtrunka gerokai ilgiau“, – pasakojo I. Jurgutienė ir patikino, kad, pavyzdžiui, Vilniuje šiais metais pasitaikė tik vienas ar du atvejai, kai tėveliai norėjo ištaisyti jau užregistruotus savo vaikų vardus.

Vaiko vardo registravimo terminas – tik rekomendacija

Kaip numato Civilinis kodeksas, vaiko vardą užregistruoti reikėtų ne vėliau kaip per tris mėnesius, tačiau, anot I. Jurgutienės, jokios baudos nėra skiriamos net jei tėveliai ir pavėluoja.

„Tėveliams tiesiog vertėtų žinoti, kad gauti pašalpas, deklaruoti vaiko gyvenamąją vietą ar kreiptis į gydymo įstaigas jie gali tik tuomet, kai vaikui yra suteikiamas asmens kodas ir jis yra užregistruotas. Tad numatytas vaiko vardo registravimo terminas tėra priminimas, kad tėveliai ilgai nedelstų“, – atkreipia dėmesį Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Pateikiame populiariausius vaikų, registruotų nuo 2014 metų sausio 1-osios iki 2014 metų birželio 30-osios, populiariausių vardų sąrašus Lietuvoje ir didžiuosiuose jos miestuose.

Populiariausi vaikų vardai Lietuvoje:

Populiariausi vaikų vardai Lietuvoje.
Populiariausi vaikų vardai Lietuvoje.

Populiariausi vaikų vardai Vilniuje:

Populiariausi vaikų vardai Vilniuje.
Populiariausi vaikų vardai Vilniuje.

Populiariausi vaikų vardai Kaune:

Populiariausi vaikų vardai Kaune.
Populiariausi vaikų vardai Kaune.

Populiariausi vaikų vardai Klaipėdoje:

Populiariausi vaikų vardai Klaipėdoje.
Populiariausi vaikų vardai Klaipėdoje.

Lentelių šaltinis: Gyventojų registro tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius