-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar keisti dantų šepetėlį po ligos?

Anksčiau buvo teigiama, kad po gripo, peršalimo ir kitų nemalonių ligų reikėtų įsigyti naują dantų valymo priemonę, tačiau šiandien mokslininkai sako, kad ir pasveikę dantis galime valyti anksčiau naudotu šepetėliu.
Vaikas valo dantis
Vaikas valo dantis / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Mitas Dantys

Mokslininkas Charlesas Gerba iš Arizonos universiteto teigia, kad bakterijos ant dantų šepetėlio gali gyventi nuo kelių valandų iki kelių dienų, o drėgna terpė – tikras džiaugsmas akimirksniu besidauginantiems mikrobams.

Šio mokslininko nuomone, jaudintis nereikia, kol ant tavo dantų šepetuko gyvena „nuosavos“ bakterijos. Taip pat teigiama, kad žmogus nesusirgs iš naujo, jeigu naudojasi tuo pačiu šepetėliu jau pasveikęs. Tačiau jeigu su kuo nors pasidalintumėte savo šepetėliu, gali būti, kad užkrėstumėte kitą žmogų. Taigi, savaime aišku, kad tokios patirties derėtų vengti ir šį intymų dalykėlį naudoti tik savo reikmėms.

Šis aspektas labai svarbus kalbant apie vaikus, kadangi jiems dantų šepetėlis iš pradžių atrodo lyg žaislas. Tad jų dantų šepetėlius visuomet laikykite atskirai nuo savųjų ir mokykite, kad verčiau jais su niekuo nesidalytų.

Geriausia reguliariai dantų šepetuką dezinfekuoti verdančiame vandenyje ir nepamiršti keisti kas tris mėnesius arba ir dažniau – jeigu matote, kad šereliai išsilankstė, šepetėlis pakeitė formą, pradėjo nemaloniai braižyti.

Štai kitame tyrime, kuris buvo atlikas Amerikoje, Vašingtone, teigiama, kad mokslininkai paprašė 14 žmonių, sergančių faringitu (gerklės gleivinės uždegimu), išsivalyti dantis nauju šepetėliu. Šis procesas truko vieną minutę. Po to šepetėliai buvo patalpinti į sterilią pakuotę ir nusiųsti į laboratoriją tyrimams.

Norėdami patvirtinti rezultatus, mokslininkai dar kartą tyrė 13 sergančiųjų streptokokiniu faringitu ir 27 sveikus žmones. Teksaso universiteto specialistai pateikė rezultatus, kurie iš tiesų stebina. Pavyzdžiui, teigiama, kad streptokoko buvo rasta vos ant vieno dantų šepetėlio, tačiau pastarasis priklausė sveikam berniukui. O štai įvairių mikrobų aptikta ant kiekvieno dantų šepetėlio, tačiau jie nepriklausė toms rūšims, kurios gali sukelti peršalimo ligas ar faringitą.

Tačiau mes manome, kad atsarga gėdos nedaro ir verčiau dantų šepetėlį pakeisti – ypač vaikams ir po tokių ligų kaip gripas, angina ar nemalonusis stomatitas. Juk dantis valytis nauju šepetėliu tikrai kur kas smagiau ir maloniau! 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius