-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar pavojinga mažyliams praryti dantų pastą?

Mažyliams skirtos dantų pastos būna ne tik įprasto mėtų skonio. Labai dažnai gamintojai siūlo saldžių, gardžiai kvepiančių, spalvingų ir kitaip viliojančių dantukų priežiūros priemonių. Tačiau kad ir kokio skonio jos bebūtų, iki tam tikro amžiaus vaikai dar nemoka gerai išsiskalauti burnos, o kai išmoksta, neretai tuo nepasinaudoja, nes juk dantų pasta tokia skani...
Dantų pasta
Dantų pasta / Fotolia nuotr.
Temos: 3 Higiena Vaikai Burna

Kad ir kaip bežiūrėtume į skanios dantų pastos faktą, tėveliai savo vaikams turėtų paaiškinti, kad dantų pasta – tik higienos priemonė ir praryti jos nevalia. Visuomet pravartu pasižiūrėti į dantų pastos sudėtį – ekologiškas variantas visuomet geresnis už įprastinį, kuriame sudėtinės dalys surašytos daugiaaukščiais ir nesuprantamais terminais. Tarkime, ženklu „Ecocert“ pažymėta priemonė jau reiškia, kad sudėtyje rasime natūralios prigimties ingredientų.

Žvilgtelėkite į sudėtį

Pavyzdžiui, glicerinas dantų pastoje atsiranda dėl to, kad produktas neišdžiūtų, todėl juo galime ilgiau naudotis. Tačiau prariję didesnį kiekį, iškart pasijustume nekaip.
Venkite tokios dantų pastos, kurioje yra parafino, kuris suteikia jai formą ir standumą. Parafinas – naftos produktų gaminys, todėl verčiau tokios dantų pastos nepadauginti.
Didžiausias baubas – tai formaldehidas. Šis ingredientas dedamas ne tik į dantų pastas, bet ir į daugelį kitų kosmetinių bei higienos priemonių. Jis kovoja su bakterijomis, tačiau yra toksiškas, dideli jo kiekiai neigiamai veikia organizmą, odą, kvėpavimo takus, regėjimą, inkstus bei kepenis. Sąrašą būtų galima tęsti...

Kruopščiai prižiūrėkite dantis besivalančias atžalas

Kažin ar norėtumėte, jog tokios toksiškos pastos skanautų jūsų mylimas mažylis... Kai kurie stomatologai teigia, kad vaikas, valydamasis dantis, pastos suvalgo net iki 60 procentų! Taigi, vienintelė išeitis – atidžiai studijuoti etiketes ir sudedamąsias dalis. Netikę ingredientai mažyliui gali sukelti pykinimą, pilvo skausmus bei kitus negalavimus. Negalima žaisti ir su fluoru, kadangi jo perdozavimas neigiamai paveiks dantis. Mažiems vaikams patariama naudoti dantų pastą be fluoro ar su itin mažu kiekiu fluoro (250–500 ppm). Labai svarbu tinkamai parinkti pastą vaikams, turintiems mišrų sąkandį, t. y. kai pieniniai dantukai keičiasi į nuolatinius. Todėl geriausia rinktis švelnesnės sudėties, be agresyvių abrazyvinių dalelių, ekologiškas valomąsias dantų pastas ir akylai stebėti mažylius, besivalančius savo dantukus, bei mokyti juos gerai išskalauti burnos ertmę. Dantų pasta – ne skanėstas! 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius