Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Be tėvo augęs M.Vitulskis nebijo būti „blogas“ tėtis: „Su vaikais esu atviras“

Linksmas, draugiškas ir šiltas – tokį atlikėją Merūną Vitulskį pažįsta jo gerbėjai. O koks jis yra tėtis savo dviem sūnums? „Aš nesu tobulas pavyzdys“, – prisipažino jis, dalyvaudamas 15min laidoje „Dar geresnis tėtis“. Vis dėlto neslėpė, jog nebijo vaikams parodyti, kad ir suaugusieji klysta. O karštas emocijas kartais nuleidžia tiesiogine prasme: nulipdamas laiptais žemyn iš devinto aukšto ir apsukdamas ratą aplink namą.
Merūnas Vitulskis 15min studijoj
Merūnas Vitulskis 15min studijoj / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Laidos vedėjas Justas Rožėnas su Merūnu kalbėjosi, kas yra pozityvioji tėvystė ir kodėl tėvams vis dar tenka patiems ieškoti auklėjimo būdų. Merūnas taip pat atskleidė, kokių klaidų, kurių nebenorėtų kartoti, padarė augindamas du sūnus. Merūnas pasidalino ir patarimais tiems vyrams, kurie nori būti tikrai gerais tėčiais.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Merūnas Vitulskis 15min studijoj
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Merūnas Vitulskis 15min studijoj

Tėčio Merūnas neteko dar ankstyvoje vaikystėje. Jo vietą užėmęs patėvis, anot laidos pašnekovo, ilgą laiką jo gyvenime beveik nedalyvavo.

„Aš jį laikiau svetimu žmogumi, su kuriuo reikėjo gyventi. Tai tėčio pavyzdžio aš neturėjau – pačiam reikėjo viską perprasti. Kadangi esu praktiškas, visada mėgstu empiriškai pasižiūrėti į dalykus“, – kalbėjo Merūnas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Merūnas Vitulskis 15min studijoj
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Merūnas Vitulskis 15min studijoj

Jis neslepia: kiekviena diena, turint vaikų, yra kaip nauja pamoka, kaip naujas kursas. Ir tas mokymasis niekada nesibaigia. Kai kuriuos dalykus, kuriuos naudoja augindamas vaikus, jis atsinešė iš savo vaikystės.

„Buvau auklėjamas gerbti vyresniuosius – tėvus, mokytojus. Manau, kad tai yra teisinga. Ta pagarba reikalinga. Gimus vaikams visaip sprendžiau: „gal jau čia senamadiškas požiūris“, galvojau, bet vis dėlto nusprendžiau, kad ne – man tai svarbu. Tačiau pirmiausia norėjau, kad vaikas būtų labai geras mano draugas“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Pasakodamas apie kitas vertybes tėvystėje, jis paminėjo pasitikėjimą, atvirumą, saugumą.

„Vaikas turi galėti paklausti tavęs visada, kada jam reikia. Taip pat tėvas turi būti jam tarsi užuovėja, siena, taip pat gebėti patarti, kaip spręsti problemas, įvesti į gyvenimą, kurį vėliau vaikas jau turės gyventi savarankiškai“, – sakė Merūnas.

Atviri pokalbiai ir nenutrūkstami klausimai jų šeimoje įprastas dalykas. Dabar sūnų klausimai, kaip pastebi Merūnas, jau nebėra vaikiškai naivūs ir paviršutiniški: „Jie nebėra ta karta, kuri vadovaujasi tradicija – „kaip tėtis pasakė, taip yra ir bus.“ Ne, jie turi daug klausimų ir laukia atsakymų!“

Merūno nuomone, jis tikrai nėra idealus tėtis ir tėvystėje daro daug klaidų ir jas pripažįsta. „Niekas vadovo „Kaip būti tėčiu“ tau nedavė. Gerai būtų: fleshiuką į sprandą ir tu jau tėtis, – juokiasi laidoje apie tai, kaip auklėja sūnus, pasakojęs Merūnas. – Tu mokaisi, klysti ir turbūt niekaip neišvengsi bent minimalių traumų vaikų gyvenime.

Niekas vadovo „Kaip būti tėčiu“ tau nedavė. Gerai būtų: fleshiuką į sprandą – ir tu jau tėtis.

Nepaisant didžiulio informacijos kiekio, galimybių, šiuolaikiniams tėčiams, Merūno nuomone, nėra lengva.

„Būti tėvu yra nelengva, nes tu esi ir techninis personalas, ir ūkvedys, ir pinigų nešėjas. Yra juk ir mama. Manau, kad geriausia būti pačiam sau pavyzdžiu. Nesu aš tas tobulas pavyzdys, bet stengiuosi <...>“, – prisipažino atlikėjas.

Kaip vieną iš svarbiausių tėvo pareigų, jis išskyrė vaikų palaikymą ir pagalbą atskleidžiant stipriąsias jų puses, atrandant jiems savo gyvenimo kelią. „Stengiuosi atskleisti jų individualumą. Vienas yra labai sportiškas, kitas linkęs į žinias, ekstremalumus“, – apie sūnus kalbėjo Merūnas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Merūnas Vitulskis 15min studijoj
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Merūnas Vitulskis 15min studijoj

Kad ir koks būtų vaikas, yra situacijų, kuriose jis neklauso tėvų. Su tuo šeimose susiduriama kasdien. Kaip Merūnas tvarkosi su tuo?

„Mes žinom silpnas jų vietas – visi telefonai, planšetės – standartiniai dalykai, kuriuos „raukiam“, kai neišeina kitaip susitarti. Kitaip sakant, ribojam malonumus. Kažką primušei, sugadinai, nuspyrei, neparodei pagarbos, iš karto žinai – „Ipad“ atsideda dienai, jei padarei kažką rimčiau – savaitei. Kitas etapas – televizorius, toliau – saldainiai, išvykos ir galiausiai lieka tik „Lego“ – kuris iš tėvų dar drįstų ir jį atimti?“, – juokiasi Merūnas, pasakodamas, kokie vaikų drausminimo būdai veikia jo šeimoje, pasidalinęs ir asmeniška istorija apie šeimos kelionę į „Legolendą“.

Išgirsti ją ir kitas atlikėjo tėvystės istorijas bei pamokas galite laidos įraše, kurį kviečiame žiūrėti portale 15min.

VIDEO: Merūnas pasidalino jautria tėvystės žinute: tada verkėm visi, tokios akimirkos nepamirštamos

Daugiau projekto „Dar geresnis tėtis“ laidų įrašų ieškokite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius