Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Bylose dėl leidimo paimti vaiką – nemokama pagalba visiems tėvams

Nuo sausio 1 dienos bylose, kuriose teismas spręs dėl vaiko paėmimo iš šeimos, visiems tėvams bus teikiama nemokama teisinė pagalba. Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktoriaus pavaduotojos Dianos Jarmalės teigimu, naujoji tvarka užtikrins kvalifikuotą, savalaikę pagalbą kiekvienam, nepriklausomai nuo finansinės padėties.
Šeima.
Šeima. / 123RF.com nuotr.

Anot D.Jarmalės, pokyčiai naudingi tuo, jog nuo šiol teisė neatlygintinai naudotis kvalifikuoto advokato paslaugomis nagrinėjant bylas dėl teismo leidimo išdavimo paimti vaiką, suteikiama visiems tėvams ar vaiko atstovams, neatsižvelgiant į jų finansinę padėtį – turtą ir pajamas.

Pašnekovė paaiškino, kad tokio pobūdžio bylos yra ganėtinai jautrios bei sudėtingos, todėl neabejojama, kad naujoji tvarka leis vaiko tėvams ar jų atstovams ginti savo teises ir teisėtus interesus kvalifikuotai, ir savalaikiai. Užmokestis advokatams bus mokamas iš valstybės biudžeto.

„Iki 2020 m. sausio 1 dienos valstybės garantuojama antrinė teisinė pagalba nemokamai buvo teikiama tėvams tais atvejais, kuomet teismas sprendė bylas dėl tėvų valdžios apribojimo ar jo panaikinimo“, – sakė ji.

Teisė neatlygintinai naudotis advokato paslaugomis suteikiama visiems tėvams ar vaiko atstovams.

Nuo šiol, kaip paaiškino 15min kalbinta D.Jarmalė, įsigaliojus Lietuvos Respublikos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo pataisoms, pagalbos gavėjų ratas prasiplėtė, kadangi valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą nemokamai turi teisę gauti ne tik vaiko tėvai, dėl kurių valdžios apribojimo ar jo panaikinimo sprendžia teismas, tačiau ir vaiko tėvai ar atstovai, kuomet teismas nagrinėja bylą dėl teismo leidimo išdavimo paimti iš jų vaiką.

Paklausta, ką turėtų daryti tėvai, norintys pasinaudoti nemokama advokato pagalba, pašnekovė teigė, kad nagrinėjant bylas dėl tėvų valdžios apribojimo ar jos panaikinimo, į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą kreipiasi teismas arba patys tėvai ar įstatyminiai atstovai asmeniškai, tuo tarpu nagrinėjant bylas dėl teismo leidimo išdavimo dėl vaikų atskyrimo nuo tėvų – kreipiasi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT) ar jos įgaliotas teritorinis skyrius.

D.Jarmalė, paprašyta paaiškinti, kaip naujoji tvarka atrodo praktikoje, sakė, kad visų pirma, VVTAĮT ar jos įgaliotas teritorinis skyrius, prieš kreipdamiesi į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš jo atstovų pagal įstatymą, pateikia Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai teisingumo ministro nustatytos formos pranešimą dėl antrinės teisinės pagalbos teikimo.

Sprendimas dėl pagalbos teikimo, jos teigimu, priimamas tą pačią arba, kai pranešimas gaunamas ne darbo laiku, artimiausią darbo dieną.

„Atkreiptinas dėmesys, – pridūrė ji, – kad VVTAĮT pranešimą turi pateikti vienam iš Tarnybos administracinių padalinių, kurių veiklos teritorija, atsižvelgiant į apygardos teismų veiklos teritoriją, nustatyta teisingumo ministro.“

Paprašyta paaiškinti plačiau, D.Jarmalė pateikė pavyzdį: „Jeigu byla dėl teismo leidimo išdavimo paimti vaiką iš tėvų ar kitų jo atstovų pagal įstatymą vyksta Kėdainiuose, tai pranešimą dėl advokato skyrimo reikėtų pateikti Kauno skyriui.“

15min pašnekovė atskleidė, kad nuo metų pradžios iki sausio 9 dienos Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba nemokamą pagalbą paskyrė 28 asmenims.

Pirmosios savaitės jau rodo, kad tėvai mielai priima pagalbą.

O kaip šiuos pokyčius vertina VVTAĮT specialistai? Teisinės pagalbos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėjai Sandrai Urbonienei abejonių nekyla – atsiradusi galimybė tėvams pasinaudoti nemokama advokato pagalba yra teisingas žingsnis. „Šie pokyčiai, – anot jos, – užtikrina tėvų teises viso teisminio nagrinėjimo metu, kas gali turėti įtakos ir vaiko teisėms, jo geriausiems interesams.“

„Pirmosios savaitės jau rodo, kad tėvai mielai priima pagalbą, o teisininkų dalyvavimas suteikia dar didesnį skaidrumą priimamiems sprendimams. Tik primename, kad ir iki šiol teismai pritardavo 96 proc. vaiko gynėjų teikimų, bet dabar teisininkai tėvams gali kvalifikuotai ir nepriklausomai paaiškinti visas teisines aplinkybes“, – pridūrė pašnekovė.

Suprasti akimirksniu

  • Advokatas privalo dalyvauti nagrinėjant bylas dėl leidimo paimti vaiką iš jo atstovų pagal įstatymą išdavimo.
  • Valstybė visada garantuos tėvams nemokamą advokato pagalbą.
  • Nagrinėjant bylas dėl tėvų valdžios apribojimo ar jos panaikinimo, į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą kreipiasi teismas arba patys tėvai.
  • Nagrinėjant bylas dėl teismo leidimo išdavimo dėl vaikų atskyrimo nuo tėvų, į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą kreipiasi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius