TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Daugiau galimybių šeimoms sprendžiant iššūkius: kokios nemokamos paslaugos siūlomos Klaipėdoje?

„Gyvenime juk atsitinka minutė, kai nebežinai ką daryti, kur kreiptis. Mūsų specialistai ir ištiesia pagalbos ranką žmonėms, nukreipia, kur jie gali gauti pagalbą“, - apie vėl prasidedantį socialinių paslaugų projektą „Kompleksinės paslaugos šeimai (KOPA)“ kalbėjo Klaipėdos Labdaros ir paramos fondo „Dienvidis“ vadovė Jurgita Kulevičienė. Projektas tęsis šešerius metus ir viliamasi, kad paslaugomis pasinaudos tūkstančiai klaipėdiečių.
Pokalbis
Pokalbis / Vida Press nuotr.

Kas yra „Kompleksinės paslaugos šeimai“? Bendruomeninių šeimos namų Klaipėdoje koordinatorė Zigmantė Petrauskienė paaiškina: „Mes visi turime teises gauti nemokamas, kokybiškas paslaugas: apsilankyti terapijose, pas psichologus, nelaukiant ilgose eilėse ar mokant didžiulius pinigus“.

„Kompleksinės paslaugos šeimai “ projektas nėra naujovė: prieš pusmetį pasibaigė trejus metus trukęs paslaugų ciklas. Psichologų, mediatorių, socialinių darbuotojų paslaugomis pasinaudojo ar grupiniuose terapiniuose užsiėmimuose sudalyvavo apie 6 tūkst. klaipėdiečių.

Asmeninio archyvo nuotr./Bendruomeninių šeimos namų Klaipėdoje koordinatorė Zigmantė Petrauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Bendruomeninių šeimos namų Klaipėdoje koordinatorė Zigmantė Petrauskienė

Pasibaigus projektui dažnas jų klausė, ar dar bus galimybė nemokamai gauti paslaugas?

„Projekto rezultatai buvo puikūs: konsultacijas pas psichologus žmonės galėjo gauti per dvi savaites. Džiaugiamės, kad kompleksinių paslaugų teikimas, atnaujintu pavadinimu KOPA tęsiamas ir klaipėdiečiai bei atvykėliai iš kitų miestų vėl galės naudotis mūsų paslaugomis“, - kalbėjo Z.Petrauskienė.

Projektas finansuojamas 2021–2027 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos „Europos socialinio fondo +“ ir 2021–2027 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos bendrojo finansavimo lėšomis.

Nauja – pavežėjimas ir soc.darbuotojas arba pagalba į namus

„Kompleksinės paslaugos šeimai“ apėmė platų spektrą paslaugų su gyvenimo iššūkiais susiduriančiam žmogui. Tai ir psichologo konsultacijos, įvairūs grupiniai užsiėmimai, tėvystės įgūdžių gerinimo kursai.

O nuo šių metų laukia ir naujovė – nemokama pavežėjimo paslauga specialiuoju transportu neįgaliesiems, kad ir jiems paslaugos būtų pasiekiamos. Taip pat bus užtikrinta trumpalaikė vaikų priežiūra, kol tėvai lankys grupinius užsiėmimus.

123RF.com nuotr./Psichoterapija
123RF.com nuotr./Psichoterapija

Taip pat atsiveria ir dar viena nauja galimybė: socialinio darbuotojo vizitas į šeimą. „Dienvidžio“ vadovė J.Kulevičienė paaiškina, kad socialinis darbuotojas šeimas lankyti galės ne tik ištikus nelaimėms – artimojo mirties ar sunkios ligos atveju, bet ir gimus kūdikiui. Pasitaiko, kad naujas šeimos narys tampa didžiuliu iššūkiu šeimoms, ne visi jam būna pasirengę ir reikia patikimos pagalbos iš šalies.

Netekus darbo – naujos galimybės

Z.Petrauskienė pasakojo, kad žmonėms pagalbos prireikia pačiais įvairiausiais gyvenimo momentais.

Neretai po individualios konsultacijos su psichologu, prisijungiama prie grupinių terapijų. Čia užmezgamas ryšys, neretai išaugantis į gražią draugystę.

To puikus pavyzdys – nėštukės, lankiusios kursus būsimoms mamoms. Vėliau jos vėl susitinka tėvystės įgūdžių gerinimo grupėse. Kai kurios ir antrųjų atžalų laukiasi kartu.

Z.Petrauskienė prisiminė, kaip praėjusiais metais pagalbos paprašė darbo netekusi moteris. Atleidimas jai buvo didelis smūgis. Tačiau po terapijos ji išėjo supratusi, kad tai kartu ir pokyčių metas, proga paieškoti kitos jai mielos veiklos. „Ji suprato, kad tai – ir galimybių metas“, - pridūrė pašnekovė.

Po mediacijos: „Nebesiskirsime!“

Projektas „Kompleksinės paslaugos“ turi ir mediatorių, kuris padeda rasti taikius sprendimus įvairių konfliktų metu. J.Kulevičienė pasakojo, kad mediatorių prireikia ir kilus buitiniams nesutarimams, kaip kaimynų dėl tvoros ar nepasidalinant turto.

Iliustracija iš „Facebook“ /Asociatyvi iliustracija
Iliustracija iš „Facebook“ /Asociatyvi iliustracija

Vis dėl to, dažniausiai mediatoriaus paslaugų reikia besiskiriančioms šeimoms.

Z.Petrauskienė pasidžiaugė atvejais, kai po mediatorių ir grupinių terapijų išgirsta frazę: „Nebesiskirsime!“. Tai yra didžiausias laimėjimas specialistams.

Nebijoma sakyti: „Man reikia pagalbos!“

Specialistės džiaugiasi, kad žmonės nebebijo ieškoti pagalbos, ypač psichologinės, ir skaldo mitą, kad nemokamos paslaugos užtikrinamos tik šeimoms, susiduriančioms su finansiniais ar socialiniais sunkumais.

„Pagalbos reikia visiems. Vienokios, kai žmonės stokoja pinigų, kitokios, kai jų yra, tačiau dėl didelio krūvio darbe šlubuoja santykiai šeimoje ar ryšiai su vaikais“, - paaiškina J.Kulevičienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Klaipėdos Labdaros ir paramos fondo „Dienvidis“ vadovė Jurgita Kulevičienė
Asmeninio archyvo nuotr./Klaipėdos Labdaros ir paramos fondo „Dienvidis“ vadovė Jurgita Kulevičienė

Anot jos, žmonės tampa vis drąsesni ir nebebijo pasakyti: „Man reikia pagalbos“.

„Žmonės tapo atviresni, labiau pasitikintys specialistais. Specialistas – tai nebūtinai viso ko žinovas ar ekspertas, bet jis padeda žmogui susiorientuoti, atsitraukti, įsigalinti, pastūmėti priimti sprendimus ar rasti išeitis.

Per pandemiją socialiniai santykiai buvo sutrūkinėję, reikia iš naujo išmokti juos kurti“, - pažymėjo „Dienvidžio“ vadovė.

„Kompleksinės paslaugos šeimai“ bus teikiamos trejose Klaipėdos vietose: „Dienvidžio“ centre Žilvičio gatvėje, Klaipėdos dvasinės pagalbos jaunimui centre Darželio gatvėje bei Jono gatvėje, Klaipėdos senamiestyje.

Projekto įgyvendinimo metu planuojama vykdyti šias veiklas:

  • individualias ir (ar) grupines konsultacijas asmenims, patiriantiems sunkumų asmeniniame gyvenime ir (ar) šeimoje.
  • savitarpio pagalbos grupių organizavimą ir vedimą asmenims, patyrusiems sunkumų asmeniniame gyvenime ir (ar) šeimoje.
  • socialinių įgūdžių grupių vaikams ir paaugliams organizavimą ir vedimą
  • tėvystės mokymus.
  • šeimos mediacijas.
  • šeimos konsultavimą asmens (šeimos) namuose – konsultacijas asmens (šeimos) namuose, gimus kūdikiui, nustačius neįgalumą ir (ar) specialiuosius poreikius asmeniui ir kt.
  • pavėžėjimo paslaugas asmenims (šeimoms), gaunantiems kompleksines paslaugas.
  • vaikų priežiūros paslaugas, kai tėvams teikiamos kitos kompleksinės paslaugos.

Daugiau informacijos apie galimybę pasinaudoti kompleksinėmis paslaugomis
+370 664 55062 | klaipeda@dienvidis.lt | Jono g. 6, 10 kab., Klaipėda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius