Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė Lina Viniarskaitė: „Vaikas neturėtų prašyti gerti“

Kūdikio organizme yra 70 proc. vandens, suaugusio žmogaus – apie 50 proc., todėl mažiesiems vandenį gerti – netgi svarbiau nei suaugusiems. Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė teigia, jog vanduo turėtų būti pagrindinis vaikų atsigaivinimo šaltinis, o pripratinti vaiką gerti daugiau vandens galima ir saikingai jį paskaninant.
Vaikas prie fontano
Vaikas prie fontano / 123rf nuotr.

– Kiek vandens per parą turėtų išgerti vaikas?

– Išgeriamo vandens kiekis skaičiuojamas pagal vaiko svorį: kūdikiams iki 12 mėn. pagal amžių jis svyruoja nuo 150–110 ml/kg; vaikams, sveriantiems mažiau kaip 10 kg – 100 ml/kg; daugiau kaip 10 kg – 1000 ml + (50 ml x kg; daugiau kaip 10 kg), daugiau kaip 20 kg – 1500 ml + (20 ml x kg; daugiau kaip 20 kg).

Vytauto Skuodžio nuotr./Lina Viniarskaitė
Vytauto Skuodžio nuotr./Lina Viniarskaitė

– Tačiau praktikoje ne visuomet paprasta apskaičiuoti, ar vaikas per dieną pakankamai atsigėrė. Kokie kiti galimi ženklai, kad vaikui trūksta vandens?

– Jeigu vaikas sveikas, vandens trūkumą ar pakankamumą lengva nustatyti iš vaiko šlapimo: jei jis yra sodrios geltonos spalvos, vadinasi, vandens vaikui trūksta. Trūkstant skysčių taip pat gali užkietėti viduriai, sausėti oda, džiūti burna.

Siekiant pripratinti vaiką daugiau gerti vandens, galima skystį saikingai skaninti vaisiais ir daržovėmis, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos skiltele, agurkais, mėtomis, įmesti keletą uogų, kad vanduo nusidažytų gražia spalva.

Tikrai ryškūs ir pavojingi dehidratacijos ženklai yra vaiko tingumas, vangumas – tokius simptomus reikia nedelsiant šalinti, t. y. vaiką kuo greičiau pagirdyti arba vykti į ligoninę. Beje, vienas iš vandens trūkumo požymių yra ir troškulys: jei vaikas pats prašo atsigerti, vadinasi, jam jau trūksta vandens, todėl laukti, kol vaikas paprašys gerti, nereikėtų.

– Esate minėjusi, jog vaikams saldu = skanu yra įgimta, todėl prie saldžių gėrimų vaikai greitai įpranta, o vandens, kuris yra beskonis, negeria. Tad gerti vandenį reikėtų pratinti nuo mažens, kad vėliau nebūtų problemų, jog vaikas negeria nesaldintų gėrimų. Kaip tai padaryti?

– Pirmiausia, vanduo turi būti lengvai vaikui prieinamose, pasiekiamose ir matomose vietose: ant stalo, kuprinėje, prie kompiuterio, ant mokyklinio ar namų suolo. 

Taip pat skaitykite: 12 požymių, kad geriate per mažai vandens

Siekiant pripratinti vaiką daugiau gerti vandens, galima skystį saikingai skaninti vaisiais ir daržovėmis, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos skiltele, agurkais, mėtomis, įmesti keletą uogų, kad vanduo nusidažytų gražia spalva. Net ir kompotas gali būti geras pasirinkimas, jei padarytas tik iš šviežių ar džiovintų vaisių ar uogų, papildomai jo nesaldinant cukrumi.

Beje, nereikėtų pamiršti, jog medus, nors ir natūralus, irgi yra saldiklis. Todėl juo saldinti reikėtų labai saikingai – 1–2 šaukšteliais medaus vieną litrą vandens.

Tiek universitetų dėstytojai, tiek ekspertai iš „Vilniaus vandenų“ tikina, jog ypač Vilniuje vanduo yra geros kokybės, todėl darželinukams galima drąsiai duoti juo atsigaivinti. 

– Ar tinkamas vaikams yra čiaupo vanduo?

– Taip. Tiek universitetų dėstytojai, tiek ekspertai iš „Vilniaus vandenų“ tikina, jog ypač Vilniuje vanduo yra geros kokybės, todėl darželinukams galima drąsiai duoti juo atsigaivinti.

Patiems mažiausiems, iki vienerių metukų amžiaus, vis tik patarčiau duoti vandens, kurio sudėtis yra visiškai aiški.

– Ar sveika vaikams gerti mineralinį vandenį?

– Labai daug judantis ar sportuojantis vaikas mineralinį vandenį gerti turėtų, nes su prakaitu netenka ir druskų. Tačiau vien tik mineralinį, kaip ir vien tik virintą vandenį, gerti nevertėtų.

– Drauge su raginimais gerti daug vandens jau pasigirsta ir perspėjimų, kad galimas ir per didelis jo vartojimas. Kaip yra iš tiesų ir ar gali vaikas gerti per daug vandens?

– Besaikis vartojimas visuomet yra blogai. Nereikėtų savęs prievartauti ir gerti vandens, jei tikrai nesinori, ar versti gerti vaiką, jei jis tinkamai vartoja skysčius. Tiesa, egzistuoja tokia būklė, kaip apsinuodijimas vandeniu, tačiau noriu pabrėžti, jog ji yra itin reta, dažniau pasitaikanti intensyviai sportuojantiems sportininkams, kuomet dėl netinkamo skysčių pasirinkimo sutrikdoma vandens – elektrolitų pusiausvyra.

Taip pat skaitykite: 5 netikėti dalykai, žalojantys sveikatą

Žinoma, jei vaikas išgeria 3–5 litrus vandens per dieną ir prašo dar, reikėtų susirūpinti, tačiau jei jis išgeria 1,5–2 litrus, tai yra visiškai normalus vandens kiekis judriam vaikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius