Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertas pataria: ką privalu žinoti renkant batus vaikui?

Vaikų pėdutės auga greitai, tad pirkti vis naujus batukus tenka dažnai. Deja, bet pirkdami batus savo vaikams tėvai neretai neatkreipia dėmesio į paties vaiko poreikius, o dažniau susivilioja patrauklia kaina arba madingu dizainu. Apie tai, kokie batai yra tinkamiausi vaikams pasakoja UAB „Funkcinės terapijos centro“ kineziterapeutas Eimantas Žeimys.
Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose
Vaikas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

- Kokios yra didžiausios klaidos, kurias daro tėvai pirkdami vaikams batukus?

- Manau didžiausia klaida – bandymas vaikytis mados ir grožio, o ne

patogumo. Tėvams ir vaikams kartais patinka ne patys tinkamiausi bateliai, tačiau noras turėti „mažuosius aukštakulnius“ panelei ar didelį spalvotą „krepšininko sportbatį“ jaunuoliui lemia, kad pasirenkami ne patys tinkamiausi batai.

Kita dažna klaida – batai „išaugimui“ ar „išsitampymui“, nes labai gražūs, gera kaina arba avalynė žinomu vardu. Net geriausi gamintojai turi skirtingų avalynės linijų ir modelių, tad pirmiausia reiktų vertinti konkretaus modelio savybes, o ne vardą.

- Į ką tėveliai pirmiausia turėtų atkreipti dėmesį pirkdami batus savo vaikui?

Avalynė turi būti pagaminta iš kokybiškų medžiagų ir leisti pėdai kvėpuoti

- Būtina atkreipti dėmesį į avalynės kokybę, patogumą, dydį ir pritaikymą vaiko pėdai. Avalynė turi būti pagaminta iš kokybiškų medžiagų ir leisti pėdai kvėpuoti. Ji turi būti tinkamo dydžio – avalynė „išaugimui“ netinka, o per maža gali net traumuoti pėdą ją suspausdama. Avalynė pirmiausia turi būti patogi pačiam vaikui, atitikti pėdos poreikius – jei pėda sveika, kuo mažiau ją palaikyti ir riboti. Jei jau yra deformacijų batai gali turėti pakietinimą ties užkulniu, kulnakaulio palaikymui.

- Vaikų pėdos auga ganėtinai greitai, tad tėvai dažnai perka šiek tiek didesnius batus „išaugimui“. Ar toks sprendimas gali pakenkti vaiko pėdai, jos augimui?

- Naudokite „nykščio taisyklę“: jeigu nuo kojos nykščio iki batuko priekio lieka apie 1,5 cm – vaiko pėdai bus patogu, o kartu liks ir „rezervo” jai augti. Tokiu atveju būtinai atkreipkite dėmesį į batų įdėklus – jie turi būti patogūs, kvėpuojantys, ir neleidžiantys kojytei slidinėti. Įsitikinkite, kad avint batą, kojytė nėra suspausta. Paspauskite bato viršų ties kojų pirštais – pirštukai neturėtų liesti bato, tam kad galėtų laisvai judėti. Taip pat ir mažylis! Užkiškite savo pirštą už batuko užkulnio – jis turėtų tilpti. Taip išvengsite pūslių ant kulniukų.

- Tėvai kartais perka batus be pačio vaiko, tiesiog pažiūrėdami į nurodytą dydį. Kokios įtakos gali turėti tai, kad pats vaikas nepasimatuoja batų prieš juos perkant?

Nepasimatavus batai gali nuspausti, su laiku deformuoti pėdą ar būti kiek per dideli, laisvai slidinėti ant vaiko kojos ir kelti diskomfortą.

- Dydis, ypač esant tokiam dydžių vertinimo sistemų neatitikimui, neparodo ar bato forma bus patogi vaikui ir atitiks jo pėdos geometriją. Labai svarbu, kad vaikas pats pasimatuotų batus, pajustų, ar niekur nespaudžia, netrina, neslidinėja pėda. Nepasimatavus batai gali nuspausti, su laiku deformuoti pėdą ar būti kiek per dideli, laisvai slidinėti ant vaiko kojos ir kelti diskomfortą.

- Pasitaiko, kad tėvai vaiko kūno kultūros pamokoms nuperka laisvalaikio batelius, kurie yra tik iš išvaizdos panašūs į sportinius. Kas gali nutikti vaiko pėdai, jei yra sportuojama su tam netinkama avalyne?

- Batus visada reiktų rinktis pagal paskirtį, tačiau tai, kad batai skirti sportui, dar nereiškia, kad jie yra tinkamai tam pritaikyti. Sportinėms veikloms geriausiai tinka minkšti, lankstūs batai be kulno pakėlimo. Laisvalaikio batai dažnai būna kietu ir nelanksčiu padu, turi paaukštintą kulną. Tai įtempia vaiko Achilo sausgyslę, neleidžia pėdai laisvai lankstytis, todėl jie sportui netinkami.

- Šeimose, kuriose yra daugiau nei vienas vaikas, neretai išaugti vyresnio brolio ar sesės batai yra perleidžiami jaunesniam. Kokios įtakos dėvėtų batų nešiojimas gali turėti vaiko pėdai?

- Nešioti dėvėtus vyresnio brolio ar sesės batus nepatartina. Tokie batai gali būti prisitaikę pagal individualią vyresniojo kojos formą ir netikti jaunesniam. Pavyzdžiui, esant plokščiapėdystei ar pėdos pavirtimui, batukai taip pat nusidėvi pagal šiuos pėdos pakitimus. Tokius batukus apsiavęs jaunėlis jau gauna vyresnio brolio ar sesės pėdos skliauto palaikymą, nevienodai nudėvėtą kulno kraštą ir iš anksčiau išformuotą padą, kuris gali visiškai neatitikti jaunėlio kojos.

- Kokią įtaką netinkamai išrinkti batai gali daryti vaiko eisenai, stovėsenai, laikysenai?

Netinkami batai gali spausti kojų pirštus, nevienodai apkraus pėdos skliautą, gali sudaryti papildomą įtampą blauzdos raumenims ir neleisti lengvai lankstytis pėdai judant.

- Netinkami batai gali spausti kojų pirštus, nevienodai apkraus pėdos skliautą, gali sudaryti papildomą įtampą blauzdos raumenims ir neleisti lengvai lankstytis pėdai judant. Tai sukelia daugybę kompensacinių prisitaikymų visame kūne, keičia laikyseną, kelių ir klubų judrumą.

- Kokie batai labiausiai tinka plokščiapėdžiams vaikams? Ar galima paprastus batukus iš parduotuvės pritaikyti plokščiapėdžiam vaikui?

- Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį, kad pėda formuojasi ilgą laiką ir pulti spręsti, kad 4 metų vaikui jau yra plokščiapėdystė ir būtina kažkokios intervencijos nereikėtų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad plokščiapėdžiam vaikui batukai būtų minkšti ir lankstūs, leistų ir taip mažai veikliai pėdai kuo daugiau pačiai judėti ir lankstytis. Batą turėtumėte galėti susukti ir sulenkti. Vaikiškos avalynės padai turėtų būti lygūs – aukštesnė pakulnė gali pakenkti pėdų formavimuisi. Jei pėda jau pilnai nusileidusi, užkulniai turėtų būti tvirti, kad neleistų pėdutei krypti. Labai svarbu, kad pado įdėklas būtų suformuotas pagal vaiko pado skliauto deformacijas. Tačiau svarbiausia prisiminti dažniau ištraukti kojytes iš batų ir leisti jas pastimuliuoti basas ir laisvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius