-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gabija Vitkevičiūtė. Šokis medinėmis kojomis: kaip prisitaiko priklausomo žmogaus šeima?

Kas atsitinka, kai sutrinka šeimos veikla ir vienas, kuris nieko nebedaro? Tai viską perima ir daro kitas. Jis tempia vadinamaisiais kompensaciniais mechanizmais. Jei vienas neplauna indų, tvarko kitas, jei vienas tingi, kitas persidirba. Jei mes suvaldome ydas, jos gali būti varančioji jėga. Tarkim, pavydas gali tapti man kryptimi, siekiu. Tačiau jei nesukontroliuojame, tai tampa pražūtimi sau ir kitam.
Gabija Vitkevičiūtė
Gabija Vitkevičiūtė / Olgos Posaškovos nuotr.

Kiekvieną savaitę portale 15min kviečiame skaityti žurnalistės, priklausomybių konsultantės Gabijos Vitkevičiūtės parengtas ištraukas iš jos knygos „Širdies tatuiruotės“, kurioje ji dalijasi asmenine patirtimi, kai gyvenimas su priklausomu žmogumi yra kaip kelias su bedugnėmis ir viršukalnėmis.


Jei kalbame apie sunkias šeimas, turime skirti – yra probleminės ir disfunkcinės šeimos.

Probleminės – tai nepilna, skurdi, ligota, poskyrybinė, vaikai gyvena pas globėjus ar senelius, depresyvi šeima.

Disfunkcinė – tai smurtaujanti, priklausoma, apleista, be ribų arba su pažeistomis ribomis, kupina paslapčių ir išnaudojimo šeima. Jei šeimoje gyvena bent vienas priklausomas žmogus ir jis atima didžiąją dalį kiekvieno nario laiko, ji visada bus vadinama neveikiančia arba disfunkcine.

Knygoje pateikiu lentelę, kurioje labai aiškiai matome, kuo skiriasi funkcinė ir neveikianti (disfunkcinė) šeima. Šiandien paskaitykite bendrą apžvalgą, o jei bus svarbu, įniksite giliau.

Olgos Posaškovos nuotr. /Gabijos Vitkevičiūtės knygos „Širdies tatuiruotės“ viršelis
Olgos Posaškovos nuotr. /Gabijos Vitkevičiūtės knygos „Širdies tatuiruotės“ viršelis

Taigi gyvenimas disfunkcinėje šeimoje – didelė netektis. Kaip ir priklausomybė – vienareikšmiškai praradimų liga, ji paliečia visas sritis – biologinę, psichologinę ir socialinę. Vaiko pasaulyje – lygiai taip pat. Savo kalibrą ar laipsnį kiekvienas galime pasimatuoti – galbūt jau seniai gyvenate karo sąlygomis, o gal tik viena kita korekcija, ir sąmoningu plastišku šuoliu įsliuogsite į laimingesnį.

Disfunkcinės šeimos ypatumai – skubėk, judėk, budėk – savo įspaudus palieka visam gyvenimui. Tai šokis medinėmis kojomis – kiek reikės stengtis, kad jis taptų elegantiškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius