Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Globėjais tapę Sonata ir Gediminas: „Nebūtume nuleidę rankų“

Prieš daugiau nei ketverius metus Klaipėdos rajone gyvenantys Sonata ir Gediminas priėmė sprendimą, pakeitusį ne tik jų, bet ir be tėvų globos likusio berniuko gyvenimą – atvėrė jam savo namų duris ir širdis. Šiandien jų globojamas penkiolikmetis Donatas – neatsiejama šeimos dalis.
Sonata ir Gediminas didžiuojasi, kad jų šeimos nariu tapo Donatas.
Sonata ir Gediminas didžiuojasi, kad jų šeimos nariu tapo Donatas. / Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Sonata ir Gediminas užaugino du biologinius vaikus, o Donatas – Gedimino brolio anūkas. Sutuoktiniai pasakojo, kad sprendimą dėl berniuko globos teko priimti gana greitai – per kelias dienas, tačiau didesnių abejonių nekilo.

„Pirmiausia pasikalbėjome ir pasitarėme su vaikais. Tai yra didelė atsakomybė ir šeimos palaikymas bei pagalba – labai svarbūs. Vaikai pritarė. Žinoma, paklausėme ir Donato, ar jis norėtų gyventi pas mus. Ir dabar visada atsiklausiame jo nuomonės“, – tvirtina Gediminas.

Su globėjais Donatas gyvena jau penktus metus ir per tą laiką tapo neatsiejama šeimos dalimi.

„Mūsų vaikai jau buvo paaugę, o dabar šeimoje vėl turime vaiką. Nauji rūpesčiai, džiaugsmai ir atradimai. Žinoma, visiems reikėjo ir susigyventi, ir priprasti vieniems prie kitų. Juk vaikas į mūsiškę atėjo iš kitos šeimos, su savo pasaulio suvokimu. Iš pradžių tai buvo rūpestis, o dabar kartais juokauju, kad Donatas – visai ne globotinis. Galiu drąsiai pasakyti, kad aš šį vaiką myliu. Dabar esame lyg gausi itališka šeima, kuri laiką leidžia kartu. Ne visi gali kažkur važiuoti? Tai ir nevažiuojame – mums patinka būti drauge“, – sako Sonata.

123RF.com nuotr./Knygos
123RF.com nuotr./Knygos

Pagerėjo elgesys, mokslo rezultatai

Gediminas prisimena, kad iš pradžių berniukas buvo itin rimtas, tylus, dažnai ir į pajuokavimus žiūrėjo atsargiai.

„Dabar jau viskas – supranta, kada juokauju, – šypsosi vyras. – Net jei ir sunkiau viskas būtų ėjęsi žengiant bendru mūsų keliu, nebūtume nuleidę rankų. Svarbiausia – bendravimas. Ir viskam reikia laiko. Ateityje, manau, dar geriau vienas kitą pažinsime“.

Ir pats Donatas tvirtina, kad gyvendamas globėjų šeimoje pasikeitė – ne tik mąstymas, bet ir elgesys. Be to, pagerėjo mokslo rezultatai, jis atrado meilę sportui. Šį pomėgį pastebėjo ir iki šiol palaiko ir globėjų šeima. Donatas lanko intensyviu tempu vykstančias karatė treniruotes, dalyvauja varžybose, laiko egzaminus ir jau turi žalią diržą.

„Mūsų šalyje savo svorio kategorijoje Donatas yra antras, pateko į Lietuvos rinktinę. Lapkritį jis atstovaus Lietuvai Europos čempionate“, – globotiniu didžiuojasi Sonata ir Gediminas.

Šeima pasakojo, kad džiugina ir mokyklos, kurią lanko berniukas, bendruomenės palaikymas.

„Pamenu labai gražų mokyklos direktorės gestą. Po kelių dienų, kai sužinojo, kad globosime Donatą, atvažiavo pas mus – apkabino... Ir mokytojai pasidžiaugia, kad į gerą pasikeitė vaikas“, – teigia Sonata.

Gediminas antrina, kad pagrindinė Donato atsakomybė – mokslas. Iš pradžių berniukui įveikti mokslo spragas padėjo Sonatos ir Gedimino sūnus ir dukra. Tačiau reikėjo tik nedidelio postūmio ir Donatas dabar šauniai tvarkosi pats – stengiasi gerai mokytis.

Naudingos žinios – mokymuose

123RF.com nuotr./Šeima
123RF.com nuotr./Šeima

Pasiteiravus, ką globėjai patartų kitoms šeimoms, svarstančioms apie galimybę globoti vaiką, Sonata ir Gediminas pabrėžė, kad būtina globoti vaikus. Anot jų, labai svarbu su vaiku ieškoti ryšio, pastebėti jo pomėgius ir gabumus. Baimių iš pradžių turi abi pusės, o bendraujant jas galima įveikti.

Sutuoktinių teigimu, neįkainuojamos patirties ir žinių suteikė GIMK programos mokymai.

„Iš pradžių buvo abejonių, ar tikrai to reikia – gi du vaikus jau užauginome. Nieko panašaus. Po mokymų atsirado kitoks suvokimas, kaip globojamas vaikas gali jaustis, sužinojome daug naudingos informacijos, išgirdome pavyzdžių, kuriuos dabar nejučia pritaikome kasdienybėje“, – tvirtina berniuko globėjai.

Sonata ir Gediminas teigia, kad jų siekis – užauginti gerą žmogų ir dorą pilietį, kuris sukurtų savo gražią šeimą ir visiems bendrauti toliau.

„Donatas supranta, kad ne tik nuo mūsų viskas priklauso, bet ir nuo jo. Bendromis jėgomis ir darniu darbu visada gali kažką gražaus sukurti“, – įsitikinęs Gediminas.

Pirmąjį liepos savaitgalį Lietuvoje minima Globėjų diena. Jai paminėti visą savaitę, birželio 28 – liepos 4 dienomis, Lietuvoje vyks specialūs globėjų savaitės renginiai. Klaipėdos rajone birželio 29 d. 18 val. bus aukojamos Šv. Mišios ir vyks vaikų piešinių parodos atidarymas, liepos 1 d. 18 val. organizuojama filmo "ReMoved" peržiūra ir diskusija, liepos 2 d. nuo 8 iki 18 val. Gargždų socialinių paslaugų centre vyks Atvirų durų diena, o nuo 10 iki 12 val. – spaudos konferencija. Daugiau informacijos apie Klaipėdos rajone Globos savaitės renginius rasite čia: https://rb.gy/dvcxdu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius