Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Į ką atkreipti dėmesį renkantis pirmoko krepšelį? Specialistės patarimai

Pirmojo mokyklinio krepšelio įsigijimas – rūpestis ne tik tėvams, bet ir vaikams. Ruošiant pirmoką jo dvylikos metų kelionei iškyla itin daug klausimų, o reikalingų mokyklinių priemonių sąrašai ne visuomet gelbsti į juos atsakant. Juk tenka suderinti ir vaiko poreikius bei norą atrodyti stilingai, ir tėvelių kokybės bei ilgaamžiškumo paieškas. Apie tai, ką reikia apmąstyti prieš išsiruošiant į didįjį apsipirkimą bei į ką atkreipti dėmesį renkantis svarbiausius mokinio atributus – kuprinę ir parkerį, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios kanceliarinių prekių parduotuvės „Pelėdos namai“ vadove Laura Valeikiene.
Kanceliarinės prekės
Kanceliarinės prekės / Partnerio nuotr.

Mokyklines priemones pirkti derėtų drauge su vaiku

Anot specialistės, dažniausiai reikalingų mokyklinių priemonių sąrašai tėvelius pasiekia dar vasaros pradžioje, o juose dažniausiai pateikiama gana tiksli informacija, kiek tam tikrų priemonių reikės visiems mokslo metams. „Remdamasi ilgamete patirtimi galiu tik pasidžiaugti, jog mokytojai vis tiksliau sudaro sąrašus būsimiems pirmokams ir siūlyčiau jų laikytis. Žinoma, niekuomet negalime tiksliai apskaičiuoti, kiek vaikas išrašys sąsiuvinių, kiek piešinių nupieš ar kiek pieštukų sulaužys, pames. Tačiau mokytoja apskaičiuoja klasės darbų eigą ir jų metų reikalingiausių priemonių skaičių. Svarbu nepamiršti, kad tuose sąrašuose nerasite priemonių, reikalingų namų darbams, kurie pirmokams taip pat užduodami, tad derėtų dar vieną komplektą turėti ir namų rašomojo stalo stalčiuje“, – tikina L.Valeikienė ir pastebi, jog tai padės išvengti nemalonių stresinių situacijų, kai vos pradėjus ruošti namų darbus pastebima, kad pasibaigė sąsiuvinis arba rašymo priemonės liko mokykloje.

Partnerio nuotr./Kanceliarinės prekės
Partnerio nuotr./Kanceliarinės prekės

Pašnekovė pažymi, jog visas priemones, reikalingas mokyklai, rekomenduojama pirkti drauge su vaiku, kadangi tokiu būdu jis sužinos, kam ir kokie pieštukai bus reikalingi, kokį popierių derėtų naudoti piešiant akvarele bei kokie sąsiuviniai skirti lietuvių kalbos, o kokie matematikos pamokai.

Parkerio pasirinkimą nulemia trys veiksniai

Pasak L.Valeikienės, pirmasis plunksnakotis turėtų būti gamintas specialiai pradinukui, o jį renkantis svarbiausia dėmesį atkreipti į tris aspektus – burbuliuką, esantį plunksnos viršuje, plunksnakočio ergonominę zoną ir į rašymo priemonę dedamas kapsules. „Pirma, plika akimi matomas burbuliukas plunksnai neleidžia skėstis, kai vaikas ją spaudžia. Jei to burbuliuko nėra, paspaudus plunksną ji išsiplečia ir ima braižyti sąsiuvinio lapą. Antra, gili tribriaunė laikymo zona neleidžia vaikui nusukti plunksnos į kitą pusę, nes automatiškai sukelia nepatogumo pojūtį rašant. Trečia, universalios rašalo kapsulės, dedamos į plunksnakotį, suteiks patogumo ir palengvins vaiko naudojimąsi rašikliu“, – pasakoja specialistė ir priduria, jog šiais laikais plunksnakočiai yra pritaikyti ir dešiniarankiams, ir kairiarankiams, tačiau vis dar gaji tendencija rinktis pastaruosius.

Partnerio nuotr./Kanceliarinės prekės
Partnerio nuotr./Kanceliarinės prekės

Kuprinė turi būti ne tik graži, bet ir kokybiška

Niekas nesuabejotų, kad kuprinė – vienas pagrindinių pirmoko atributų. Anot specialistės, ją renkantis svarbu atkreipti dėmesį į svorį, nugarinę dalį, diržus, užsegimą, atšvaitus ir audinio kokybę. „Svorio kriterijus leidžia apsidrausti nuo netaisyklingos laikysenos ir galimų nugaros skausmų. Dera atminti, jog tuščios kuprinės svoris neturi viršyti 700 gramų, o pirmokams jokių būdu nerekomenduočiau pirkti sunkesnių nei 900 gramų svorio kuprinių. Dažniausiai tėvelių daroma klaida yra kuprinių įsigijimas ne specializuotose parduotuvėse, o prekybos centruose, kurie pateikia vaikams ne kokybę, o dizainą ir tuo metu populiaraus animacinio veikėjo paveiksliukus. Dažniausiai tokios kuprinės neturi ergonominės nugarėlės, jų svoris gerokai per didelis, o pačios kuprinės yra pritaikytos laisvalaikiui, o ne mokyklai“, – tikina L.Valeikienė.

Jos teigimu, nekokybiška kuprinė ne tik paveiks vaiko sveikatą, bet ir ilgai netarnaus, taigi ją keisti gali tekti kasmet. „Šiais laikais net ir pradinukų kuprinių svoris su vadovėliais gana didelis, tad jei kuprinė susiūta nekokybiškais siūlais ir iš nepatvaraus audinio, ji dažnai neatlaiko ir plyšta per siūles. Žinoma, ne mažiau svarbi ir užtrauktukų bei sagčių kokybė“, – teigia pašnekovė.

„Mūsų ilgamečio tiekėjo „Erich Krause“ ErgoLine ergonominės kuprinės pasižymi daugeliu privalumų, turinčių didžiulę įtaką bendram mažamečio mokinio patogumui ir jo nugaros sveikatai. Tai minimalus svoris, kuprinių sagtys, kurios yra gaminamos iš itin tvirto, tačiau lengvo, atsparaus šalčiui ir smūgiams plastiko, daugiafunkcės ergonominės konstrukcijos nugarėlės su minkštomis pagalvėlėmis ir ventiliacinėmis angomis, reguliuojami bei platūs diržai, nugulantys ant vaiko pečių ir į juos neįsirėžiantys, bei neperšlampamas audinys, į kurį įsiūti atšvaitai“, – pasakoja specialistė.

Svarbu suderinti vaiko ir tėvų interesus

Ne paslaptis, jog išsiruošus rinktis mokyklai reikalingų priemonių neretai susiduriama su vaikų ir tėvų interesų konfliktu. Pastarieji ieško kokybės ir ilgaamžiškumo, na, o mažiesiems svarbu grožis, spalvos ir šiuo metu populiariausių personažų atvaizdai. „Suderinti šiuos poreikius yra sunki, tačiau įmanoma misija. Vaiko nuomonė yra be galo svarbi. Juk kuprinę nešios, sąsiuvinius ir plunksnakotį naudos jis pats, tad svarbu, kad tai darydamas patirtų tik gerus pojūčius. Taip pat, vaikui leidus pačiam išsirinkti savo mokyklinį krepšelį, jis jį labiau saugo ir vertina. Tačiau tai, kas gražu, ne visuomet yra kokybiška. Mūsų klientai jau žino, kad geriau įsigyti kokybišką prekę, kuri tarnaus ilgai, tad personalus liekanti užduotis – parodyti mokyklinukams dizainus ir padėti apsispręsti, kuris jam labiausiai tinka ir patinka“, – tikina L.Valeikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius