Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

I.Kavaliauskaitė-Morkūnienė: „Stengiuos daryti viską taip, kaip jaučiu esant teisinga“

Konferencijos „Sveika ir laiminga mama“ moderatorė, dviejų vaikų mama, moteriškumo ikona vadinama TV laidų ir renginių vedėja Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė niekada į motinystę nežiūrėjo kaip į sunkų darbą ar neeilinį išbandymą. Vaikus vadinanti didžiausia savo gyvenimo dovana, moteris net neįsivaizduoja, kad bent sekundei galėtų pagalvoti kitaip.
Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė
Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė / K.Jasudaitės nuotr.

– Motinystė – kasdienis darbas ir nesibaigiantis iššūkis ar jums tai – natūralus ir lauktas procesas?

– Kai laukiausi sūnaus, prisiklausiau įvairių stereotipų. Dažniausi jų buvo, kad du maži vaikai – sunkumas, kuris bėgant metams „išaugs“. Tėvystė sukelia sunkumus ir baimę tiems, kam vaikai yra pareiga, o man tai labai didelė dovana.

Neidealizuoju savęs, kaip mamos, nes nesu išskirtinė. Esu tokia, kaip ir kitos mamos. Man taip pat nesvetimas nuovargis, emocijos, bet mes visi esam žmonės, todėl visi turim teisę būti visokie. Svarbiausia neužstrigti vienoje emocijoje ar situacijoje.

Aš greičiau pasijuoksiu ar ironiškai papasakosiu apie „mamišką“ rutiną, nei kada nors bent pagalvosiu, kad auginti vaikus gali būti sunku.

– Neretai pirmagimiui brolio ar sesės atsiradimas tampa iššūkiu visai šeimai. Kaip Marija pasitiko Aleksandrą?

– Pati visada svajojau turėti brolį, todėl labai džiaugiuosi matydama, kaip jiedu draugauja. Marija ir Aleksandras vienas kitą jau supranta, apkabina, pabučiuoja, kai reikia ir užjaučia. Tai taip nuostabu!

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė su dukra
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė su dukra

Besilaukiant sūnaus, man buvo itin svarbu, kad Marijai brolis nebūtų konkurentas ar mažesnis vaikas, kurį ji turės prižiūrėti kaip auklė. Mano, kaip mamos, didžiausias noras buvo, kad Aleksandras jai niekada netaptų darbu, o būtų tikru draugu. Visada jai primenu, kad brolis ją labai myli ir ji jam svarbiausia pasaulyje, vildamasi, kad kai jis paaugs, ji išmokys jį to paties.

Tapus mama, kai kurioms tenka pažinti ne tik mažylį, bet ir iš naujo atrasti bei susidėlioti pasimetusį savo vidinį „aš“. Jums ši situacija pažįstama?

– Kiekvienam žmogui būtinas sąmoningumas – mamoms, tėčiams, vaikams. Visada privalu prisiminti, kad jokiomis aplinkybėmis nereikėtų kito žmogaus iškelti kaip savo gyvenimo tikslo. Mes neturime gyventi dėl kažko ar kažkam.

Įsisukus į kasdienę rutiną labai svarbu laiku save pristabdyti ir nesusitapatinti su vaiku ar kitu jums labai brangiu žmogumi. Būtina suvokti, kad netapsite bloga mama, jei skirsite laiko ir sau. Priešingai! Vaikams reikia sveikos ir laimingos mamos, nes tai jiems visada yra ir bus geriausia dovana.

Asmeninio albumo nuotr./Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė
Asmeninio albumo nuotr./Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė

Ką jums reiškia būti gera mama?

– Mano vaikai dar maži, tad nesu tikra ar turiu pakankamai kompetencijos tinkamai atsakyti į šį klausimą. Manau, bent po 25-erių metų galėsiu atsigręžti ir įvertinti, kokia mama buvau. Šiandien tiesiog galiu pasakyti, kad stengiuos daryti viską taip, kaip jaučiu, kad yra teisinga ir kaip galiu geriausiai.

Šių laikų žmonės ne tik patys itin skuba, bet ir skubina savo vaikus kuo daugiau išmokti, kuo greičiau įgyvendinti šimtus tikslų ar atskleisti kuo daugiau savo talentų. Jūs taip pat norėtumėte išugdyti supervaikus?

– Aš pati nuo mažų dienų norėjau būti super, nors niekada neprivalėjau tokia būti. Vieninteliai dalykai, kurių privalome mokytis nuo mažų dienų, – sąžiningumas ir siekiamybė būti dorais žmonėmis.

Mūsų, kaip tėvų, pareiga – tobulėti ir rodyti gerą pavyzdį, skirti laiko savo vaikams ir padėti susiformuoti teisingam jų pasaulio suvokimui.


„Sveika ir laiminga mama“ – vienintelė konferencija Baltijos šalyse, skirta ir mamoms, ir tėčiams. Jų sveikatai, vidiniam pasauliui, iššūkiams ir laimei. Konferencija vyks balandžio 28 d. „CONFER by Siemens Arena“ (Ozo g. 14, Vilnius).

Visi pranešėjai ir temos – mamosdiena.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius