-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvaikintojai sako, kad pasiryžusieji rūpintis vyresniais vaikais yra diskriminuojami

Svetimus vaikus priimančios šeimos yra diskriminuojamos, kai pasiryžta rūpintis vyresniais vaikais, sako Lietuvos globėjų ir įvaikintojų asociacijos atstovai.
Tėvas ir dukra
Tėvas ir dukra / 123RF nuotr.

Seime pirmadienį per spaudos konferenciją asociacijos atstovai aiškino, kad į šeimą priimat vaikus itin reikia laiko jų adaptacijai, tačiau įsivaikindamos vyresnius vaikus šeimos gauna mažesnes socialines išmokas ir negali ilgesniam laikui pasitraukti iš darbo rinkos.

„Iš tiesų tiek globėjai, tiek įtėviai – visi mokame mokesčius ir tikimės, kad vaiko priėmimas į šeimą neturėtų kaip nors diskriminuoti mus biologiniu keliu vaikų susilaukusių šeimų atžvilgiu“, – sakė asociacijos valdybos narė Inga Veževičienė.

Jos manymu, visiems įvaikintais vaikais besirūpinantiems asmenims nustatytą laiką turi būti mokamos su jų darbo užmokesčiu susisietos išmokos.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Monika Navickienė antrino, kad parlamentas turėtų tobulinti esamą sistemą.

„Mūsų darbas bus toliau diskutuoti ir galbūt arba bandyti suvienodinti su biologinių tėvų vaiko priežiūros atostogų principais, arba ieškoti kitų išimtinių teisių, galimybių ir sąlygų, kad įtėviai ir globėjai ne tik nesijaustų diskriminuojami, bet kad jaustųsi vis labiau motyvuoti įvaikinti ir globoti vaikus, ir ne tik pačius mažiausius“, – kalbėjo parlamentarė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

Nuo šių metų įsigaliojo įstatymų pataisos, pagal kurias įsivaikinantieji vaikus iki dvejų metų gali pasinaudoti teise į vaiko priežiūros atostogas tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir vaikų susilaukusios šeimos, t. y. gauti 100 proc. atlyginimo dydžio išmokas vienus metus arba 70 proc. ir 40 proc. atlyginimo dydžio išmokas atitinkamai pirmaisiais ir antraisiais metais. Įsivaikinusiesiems vyresnius vaikus priklauso 8 bazinių socialinių išmokų dydžio (304 eurų) išmokos dvejus metus nuo įsiteisėjusio teismo sprendimo dėl įsivaikinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius