-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Judrus moksleivis: kada ir kokius sporto būrelius rinktis?

Sporto specialistų teigimu, prieš renkant vaikui sporto būrelį, labai svarbu įvertinti fizines jo galimybes ir sveikatos būklę. Taip pat būtinai atsižvelkite į atžalos norus.
Balerinos
Balerinos / „Fotolia“ nuotr.

Jei vaikui renkate būrelį

Niekada nepasieksite gerų rezultatų, jei mažąjį tempsite į plaukimo ar šokių būrelį prievarta – jis jaus emocinį, psichologinį ir fizinį diskomfortą. Prieš užrašydami atžalą į kokį nors būrelį, kartu apsilankykite treniruotėje. Taip vaikas pajus tvyrančią atmosferą, supras, kaip jaučiasi tarp bendraamžių ar patinka treneris.

Pasidomėkite ir būrelio vadovo kompetencija, kokie reikalavimai jam keliami ir pan. Iš anksto nuspręskite, ar norite, kad jūsų atžala siektų sporto aukštumų, ar aktyviai ir turiningai praleistų laisvalaikį, fiziškai tvirtėtų, grūdintųsi. Atsiminkite, kad pirmuoju atveju treniruotės bus intensyvios, pareikalaus daug laiko, didesnių pastangų.

Nepamirškite nuolatos skatinti vaiko nemesti to, ką pradėjo: palaikykite jį, domėkitės veikla ir pasiekimais, sirkite už atžalą per varžybas.

Konsultuoja sporto klubų tinklo „Impuls“ trenerė Giedrė Bernotaitė

Nuo kokio amžiaus vaikai gali pradėti savarankiškai sportuoti? Kokios sporto šakos jiems tinka?

„Ikimokyklinio amžiaus vaikų kaulai yra minkšti ir elastingi, nes juose daugiau kremzlinio, o ne kaulinio audinio. Kad jie normaliai vystytųsi, būtina parinkti tinkamą fizinį krūvį. Kaulai gali deformuotis ir dėl nejudrumo, ir dėl per didelio aktyvumo. Kuo vaikas jaunesnis, tuo trumpesni turi būti intensyvūs pratimai, o pertraukos – dažnesnės.

Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, vaikams ir paaugliams rekomenduojamas ne mažiau kaip valandą (leistina iki 2–3 val.) trunkantis vidutinio arba aukšto intensyvumo fizinis krūvis. Kad kaulai tvirtėtų, 2–3 kartus per savaitę reikia intensyviai mankštintis.

Taip pat skaitykite: Maistą ruošia vaikai: kas jiems įdomu skirtingame amžiuje

Nuo 5 metų vaiką galima leisti mokytis plaukti. Plaukimas ypač tinka antsvorio turintiems mažamečiams. Ši sporto rūšis stiprina viso kūno raumenis, mažina įtampą, gerina kvėpavimo ir nervų sistemą, laikyseną (aktualu iškrypusį stuburą turintiems vaikams).

Nuo 6 metų mergaitės gali pradėti lankyti meninę ar sportinę gimnastiką, pramoginius ar sportinius šokius. Tokios treniruotės gerina vaizduotės ir judesių ryšį, lankstumą.

7–10 metų vaikams tinka dailusis čiuožimas, krepšinis, tenisas, futbolas ir kitos (ypač komandinės) sporto šakos. 9–11 metų mergaites ir 10–12 metų berniukus jau galima leisti lankyti Rytų kovos menų (taiči, dziudo) būrelius.

11–12 metų vaikams tinkamas irklavimas, buriavimas, dviračių sportas, bėgimas ir kt. Mažesniems vaikams lankyti šias treniruotes nepatartina, nes jų kvėpavimo ir  širdies sistemos nėra iki galo susiformavusios.

Per didelis fizinis krūvis gali pakenkti (ypač apkūniems vaikams). Na, o 12–14 metų vaikai jau gali lankyti sudėtingesnes sporto šakas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius