Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

K.Savickytė-Damanskienė: „Lūkesčiai vaikams yra spąstai, į kuriuos dažniausiai patenka tėvai“

Suaugusiųjų elgesys su vaiku didžiąja dalimi formuoja vaiko požiūrį į save ir aplinką, o vaikystės patirtys turi didelės įtakos jau suaugusio žmogaus gyvenimo kokybei. Kokias gyvenimo pamokas išmoko ir ką tėvams gali patarti aktorė, studijos tėvams „Šilkaus pupa“ įkūrėja, radijo laidos „Tėvystės įkvėpimai“ kūrėja bei trijų vaikų mama K.Savickytė-Damanskienė?
Kristina Savickytė-Damanskienė
Kristina Savickytė-Damanskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Nelengva sugalvoti, kieno įtaka man buvo stipriausia…“, – pokalbį pradeda Kristina. Vis dėlto, šiek tiek pagalvojusi, moteris pripažįsta, kad didžiausią įtaką jai padarė vaikystėje lankytos muzikos mokyklos muzikos mokytoja, kuri, pasak Kristinos, domėjosi ne ką mergaitė daro ar ką sugeba, o kas ji iš tiesų yra.

Pasak K.Savickytės-Damanskienės, būtent pagarba ir atsakomybė šiam svarbiam žmogui, ryšys su juo mergaitę labiausiai inspiravo, skatino tobulėti. Aplinkoje, kurioje bendraamžiai nelabai Kristiną suprato, net kartais pašiepdavo, nuoširdus muzikos mokytojos rūpestis bei dėmesys davė tikrai puikių rezultatų. Šiuos dalykus aktorė prisimena ir šiandien, ypač bendraudama su savo vaikais.

Tėvams, norintiems įkvėpti savo vaikus, Kristina pirmiausia pataria neklausyti jokių patarimų. „O jų yra daug ir pačių įvairiausių – dažnai prieštaringų bei nebūtinai kvalifikuotų. Taigi, reikia pačiam atrasti savo kelią, savo autentišką bendravimo su kiekvienu vaiku būdą“, – sako Kristina.

Didžiausias patarėjas bendraujant su vaiku turi būti ne kas kitas, o mamos širdis.

Taip pat, pasak moters, labai svarbu klausyti savo širdies. Tris vaikus turinti bei ugdymo teatru pamokėles įvairaus amžiaus mažyliams bei jų tėvams aktyviai vedanti Kristina patvirtina, kad visi vaikai tikrai labai skirtingi, tad didžiausias patarėjas bendraujant su vaiku turi būti ne kas kitas, o mamos širdis. „Tik analizuodami iškilusias gyvenimiškas situacijas, perleisdami visas patirtis ne per smegenis, o būtent per širdį, išliksime autentiški ir rasime tinkamiausią bendravimo su savo vaiku būdą“, – pataria aktorė.

Kitas labai svarbus vaiko įkvėpimo būdas, pasak Kristinos, priimti vaiką tokį, koks jis yra. „Lūkesčiai vaikų atžvilgiu yra spąstai, į kuriuos dažniausiai patenka tėvai. Nesilyginkime į kitus, nespauskime savo vaikų į rėmus, neturėkime vilčių ir lūkesčių, kokie mūsų vaikai turi būti. Būkime šalia, kasdien gyvenkime vedini savo vertybių ir tikrai galėsime džiaugtis puikiais rezultatais“, – pokalbį užbaigia K.Savickytė-Damanskienė.

Daugiau įdomių istorijų bei naudingų patarimų išgirsite didžiojo „Gelbėkit vaikus“ paramos koncerto „Už vaikystę“ metu kovo 16 d. 19.30 val. per LNK televiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius